Wat is een Innerlijke Reis of Helende Reis


Tekening van zonsondergang

En wat heb je aan zo'n Reis in jezelf?

In een Innerlijke Reis ontdek je blokkades in jezelf maar ook de krachten om minder last te hebben van die blokkades. Dit doe je onder begeleiding, via geleide meditatie en in trance.

De Innerlijke Reis die ik aanbied is een Helende Reis, of Journey, Plus. Overigens is deze Innerlijke Reis wat anders dan de innerlijke reis onder invloed van de speciale drank in een Ayahuasca-ceremonie. Bij mij boor je je eigen krachten aan, die altijd aanwezig zijn. Bij de ceremonie gebruik je middelen van buitenaf. 

Wil je meer weten over het hoe en wat van een Innerlijke Reis?

Kijk dan bij mijn praktijk voor persoonlijke groei en traumaverwerking.

Je kunt ook hier verder lezen over de achtergrond van een Journey.

Het wauw-gevoel

Ken je dat gevoel dat je een gesprek voert waarbij je volledig op 1 lijn zit met je gesprekspartner? Of dat je ademloos kijkt naar een ondergaande zon die de hele hemel meekleurt? Of dat je vingers haast zonder dat je erbij nadenkt een tekst vormen?

Je krijgt zo’n gevoel van ‘wauw’. Zonder woorden, of met een enkel woord.  Misschien duurt zo’n moment heel kort, misschien iets langer. In ieder geval voelt het prettig. Je hebt een gevoel van dankbaarheid, gelukzaligheid, je voelt je één met de mensen of de natuur om je heen.

Het ligt voor de hand om te denken dat dat wauw-moment alleen maar te maken heeft met die zon, die gesprekspartner of iets anders buiten jezelf waar je geen invloed op hebt.

Toch is dat niet helemaal waar. Natuurlijk triggert die zon jou, maar jij bent het die erop reageert. Jij bent degene die de prettige gevoelens op laat borrelen, al is het onbewust. Als je ze niet in je had, konden ze ook niet boven komen. Diep uit je binnenste. Als je bijvoorbeeld enorm boos bent als die hemel zo mooi kleurt, ervaar je je wauw-moment waarschijnlijk niet.

Hoe zit het dan met nare gevoelens en gedachten?

Net zo is dat met gevoelens die niet prettig zijn. Je wordt boos, omdat je partner veel later thuis komt dan hij had beloofd, je voelt je verdrietig omdat een vriendin jou niet heeft uitgenodigd voor een borrel en je wordt somber omdat je alweer een afwijzing krijgt voor een belangrijke opdracht. En chagrijnig word je als het schrijven weer zoveel stress oproept dat je denkt ‘Ik kan het gewoon niet. Nooit.’ Reacties die iedereen wel kent, op zijn tijd en heel normaal zijn.  

Daarmee lijkt het of de buitenwereld de oorzaak is van die nare gevoelens en bijkomende negatieve gedachten. Zonder die ‘boze’ buitenwereld zou jij niet boos zijn en dus geef je de schuld aan dat wat jou triggert.

Van binnen

Net als bij de prettige gevoelens komen de nare gedachten en emoties van diep van binnen in jou. Als je, om een of andere reden, super-super blij zou zijn, zou je je schouders ophalen als je partner te laat komt.

Klinkt raar, dat het dus eigenlijk niet je partner is die jouw reactie veroorzaakt, maar iets binnen in jou. Tegelijkertijd is het ook handig.

Want doordat die vervelende gevoelens, emoties en gedachten van binnenuit komen, kun je ze ook zelf beïnvloeden zodat je er minder last van hebt. Of omgekeerd, je kunt ze zo beïnvloeden dat je vaker die wauw-momenten hebt.

Kun je nare gedachten en gevoelens echt beïnvloeden?

Beïnvloeden? Heus? Ik kan me goed voorstellen dat je niet gelooft dat je dat wat binnen in jou ontstaat daadwerkelijk kunt beïnvloeden. Je hebt nu eenmaal iets naars meegemaakt, waardoor je nu iemand niet snel meer vertrouwt. Of je hebt nu eenmaal moeite met schrijven. Je bent snel boos of onzeker.

Zo ben jij. Of toch niet?

Zo ben jij…. Je hebt er maar mee te leven, denk je. 

Je hebt vaak zat geprobeerd die nare gebeurtenis te vergeten, niet boos te worden als je partner weer laat thuis komt of nee te zeggen als iemand je iets vraagt wat je eigenlijk niet wil doen. En iedere keer als je een stuk moet schrijven zeg je tegen je zelf: nu gaat het wel lukken.

Maar het lukt niet. Dus wat nou, beïnvloeden?

Zo dacht ik ook lange tijd: ‘Ik ben nu eenmaal zo en ik heb er maar mee te leren leven.’

Tot ik mijn eerste Innerlijke Reis ondernam.

Ik was perplex over het effect

Niet dat gelijk al mijn problemen waren opgelost, zeker niet, maar ik merkte wel een verschuiving in mezelf. Iets waar ik al mijn hele leven tegenaan liep, was verzacht.

Het was raadselachtig, vond ik. Want ik had niet bewust wat veranderd, maar er was iets in mij veranderd. Dus niet mijn omgeving was aangepast maar ikzelf.

Nog veel meer Reizen

Na nog meer Reizen merkte ik dat ik me zekerder van mezelf voelde in situaties waar ik me anders ongelukkig had gevoeld. Ook kreeg ik het voor elkaar ‘gewoon’ te reageren in plaats van mijn gebruikelijke boze uitval.

Het mooie was, ik merkte het niet alleen zelf, mijn omgeving merkte het ook op. Ik herinner me nog dat ik zo’n lekker klaaggesprek met mijn zus had en ze op een gegeven moment zei: ‘Goh, je bent veel milder geworden.’

Hoe kan een Helende Reis zoveel effect hebben?

Niemand ontkomt eraan: je maakt in je leven dingen mee die op z’n zachtst gezegd niet fijn zijn.

De kans is groot dat je, zeker als kind, met een deel van die nare situaties en gebeurtenissen niet goed weet om te gaan. Je slikt je tranen in als je vrienden je opeens gaan pesten en je neemt je voor om nooit meer iemand te vertrouwen. Je lerares zegt dat jij echt niet kunt schrijven, en schrijven blijft voor jou je hele leven een grote worsteling.

Zo zou het zomaar kunnen gaan. Hoeft niet, maar kan.

Je maakt je manieren eigen

Je vindt manieren om met de nare situaties en gebeurtenissen om te gaan, zodat je zo min mogelijk emotionele pijn voelt. Je ontwikkelt, bewust of onbewust, gedragingen die op dat moment werken. Net zoals je overtuigingen aanneemt die maken dat je je minder rot voelt. Dat doe je met de beperkte middelen die je, zeker als kind, hebt.

Zo boetseer je jezelf

Al naar gelang de omstandigheden en afhankelijk van wat voor jouw gevoel het beste werkt.

Het grootste deel van dat boetseren doe je in je jeugd. Als volwassene worstel je wel eens met de vorm die is ontstaan; je baalt ervan dat je je altijd zo snel buitengesloten voelt of dat jij nooit je mond durft open te doen in een groep. Maar je staat er niet bij stil dat dat wel eens het gevolg kan zijn van hoe je als kind jezelf veiligheid hebt gegeven.

Je hebt de krachten

Het mooie is, als volwassene heb je de middelen wel in huis om je kleivorm te veranderen. Met een Innerlijke Reis ontsluit je die middelen, zodat je je kleivorm bewust tot een andere vorm kunt boetseren, een vorm waar je je goed bij voelt.

Dat maakt dat er veranderingen optreden, die je niet voor mogelijk hield: gebruikelijke reactiepatronen veranderen geleidelijk en oude kwesties hebben geen of minder invloed op hoe je je nu voelt.

Wat is een Innerlijke Reis of Helende Reis?

Een Innerlijke Reis is een vorm van geleide visualisatie/meditatie waarbij je met je ogen dicht in jezelf ‘afdaalt’. Daarbij komen oude pijnen en onverwerkte emoties tevoorschijn en je laat ze los, zonder dat je daar expliciet ‘moeite’ voor hoeft te doen. Het gebeurt.

Het kan gaan om zaken van lang geleden maar ook van gisteren. Soms weet je vooraf dat een bepaalde kwestie, situatie, herinnering de oorzaak is van je huidige problemen, soms ben je je er niet van bewust en soms doet dat er ook niet toe. Jij voelt dat je ergens mee zit en je wil daar een oplossing voor vinden.

Iets uit je verleden zit dwars

Daarom kan het zijn dat je nu iedere keer vastloopt met schrijven, terwijl je best kunt schrijven. Er is alleen iets uit je verleden dat je bewust of onbewust, parten speelt.

Tijdens de Reis zit jij ‘gewoon’ op een stoel en ik begeleid je. Ik stel vragen die je helpen te onderzoeken wat jou dwars zit en die maken dat je erachter komt wat jou helpt. Je komt onverwerkte emoties, herinneringen en overtuigingen tegen en ik maak gebruik van visualisatietechnieken waarmee jij over je onverwerkte zaken kunt heenstappen.

Wat heb je aan een Innerlijke Reis of Helende Reis?

Je ontdekt waar je reactiepatronen vandaan komen en je haalt de lading eraf. Je gaat voorbij de schaamte, het verdriet, de woede van toen én die van nu en je merkt dat je uitkomt in een wauw-moment. Een gevoel dat er voor iedereen weer anders uitziet, van een gevoel van diepe rust tot pure, rauwe blijdschap of warmte. Een gevoel ook, dat je helpt de nare gebeurtenissen te verwerken.

In het dagelijks leven merk je dat je anders gaat reageren, op moeilijke situaties, op wat mensen tegen je zeggen en op wat er om je heen gebeurt. Je merkt dat je niet die boosheid bént, niet die schaamte, niet die kritiek op jezelf. Dat zijn hooguit emoties of gedachten die weer voorbij gaan.

Jij bepaalt

Het effect hangt af van waar jij van tevoren last van had. Het kan zijn dat je je minder vaak eenzaam of buitengesloten voelt, dat je meer zelfvertrouwen ontwikkelt, je zekerder voelt, milder wordt, tevredener bent. Het kan zijn dat je nu met plezier schrijft, waar je er eerst moeite mee had.

Een Innerlijke Reis kan ook effect hebben op je gezondheid. Gezondheidsklachten kunnen verminderen, omdat die oude emoties vaak ook spanningen teweeg brengen in je lijf.

Bij welke kwesties?

Met wat voor kwesties of problemen komen mensen zoal bij mij voor een Innerlijke Reis?

Als je bijvoorbeeld:

  • stress en worstelingen ervaart bij het schrijven
  • het gevoel hebt dat je problemen een emotionele oorzaak hebben, maar je geen idee hebt hoe je die kunt oplossen
  • veel zelfkritiek kent
  • (te) vaak boos, verdrietig of bang reageert.
  • je onzeker of eenzaam voelt.
  • vastloopt in je relatie.
  • hardnekkige gedragspatronen hebt waar je, op z’n zachtst gezegd, niet blij mee bent.
  • te veel in je hoofd zit.

En soms is er geen concrete vraag, maar meer een gevoel van onbehagen of ook pure nieuwsgierigheid.

Heb je zo’n kwestie in 1 Reis opgelost? Oplossen is misschien niet het juiste woord. Wel kun je na 1 Reis vaak al merken dat er wat veranderd is. Soms heb je daar meer Reizen voor nodig.

Verder: een reis werkt ondersteunend bij andere methoden die je wellicht ook toepast om je kwestie op te lossen.

Waarom zou ik, schrijfcoach en tekstschrijver, je kunnen helpen?

Het is misschien wat vreemd dat je bij mij, tekstschrijver en schrijfcoach, terecht kunt voor een Innerlijke Reis of Helende Reis.

Om privéredenen ben ik in 2013 de opleiding tot Journey Practitioner gaan doen bij Brandon Bays en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik merk aan mezelf hoe ik in positieve zin veranderd ben en ik hoor het ook van anderen. Ik zou ook kunnen zeggen, hoe het leven ten gunste is veranderd sinds die tijd: ik ben minder onzeker, milder, tevredener, beter in staat om te gaan met nare of moeilijke situaties (die natuurlijk blijven gebeuren), ontspannener.

Effectief bij schrijfproblemen

En als er weer eens iets naars of vervelends gebeurt, kan ik het makkelijker en sneller achter me laten. En waar nare, vervelende kwesties vroeger dagen-, weken, jarenlang bleven spoken verlaten die nare spoken me nu veel eerder.

Sinds ik gecertificeerd ben als Journey Practitioner ben ik technieken ervan gaan inzetten in mijn schrijfcoaching en ik merkte hoe effectief ze zijn. Het helpt met name bij blokkades die spelen bij het schrijven.

Effectief bij 1 Helende Reis

Vanuit mijn bedrijf heb ik mensen Reizen gegeven en ik ben zeker net zo blij als mijn klanten als ik merk wat voor effect zelfs 1 Reis vaak al geeft. Daarnaast heb ik vele mensen begeleid bij hun Journey tijdens weekenden van de officiële organisatie.

Ook ben ik een van de vaste (vrijwillige) begeleiders bij de workshopdagen voor volwassenen en kinderen van Yvonne Weeseman en Maarten van Steenis, die bij de eerste Journey Practitioners in Nederland horen. Bij hen heb ik me bovendien bijgeschoold in de Innerlijke Reis, waar naast de Helende Reis ook elementen van somatic experiencing en van the Work van Byron Katie onderdeel van uitmaken.

Wil jij een Innerlijke Reis ondergaan?

Ben je nieuwsgierig geworden of dit ook voor jou wat zou kunnen zijn?

Neem gerust contact op met mij op en we zoeken samen uit of een Innerlijke Reis jou kan helpen:

Leonore Noorduyn

Leonore@deschrijfster.nl

0318-431856

Neem contact met me op
Ze is creatief en vindingrijk
‘Ze is creatief en vindingrijk’

Leonore begeleidt regelmatig onze Innerlijke Reis trainingen voor kinderen en jongeren. Wat mij altijd opvalt is dat ze erg betrokken is bij hen. Ze heeft werkelijk aandacht voor ze en denkt mee.

Ze is creatief en vindingrijk en ik zie dat de kinderen graag voor haar kiezen om begeleid te worden tijdens hun Innerlijke Reis. Ouders vertellen mij na de training dat hun kind de begeleiding fijn vond en er werkelijk wat aan hebben gehad, ze voelen zich gehoord door haar.

Mijn persoonlijke ervaring tijdens de samenwerking is dat Leonore oog heeft voor detail en een onderzoekersgeest heeft: Ze zal je vragen stellen totdat echt helemaal helder is wat je bedoelt.

Daarbij straalt ze warme acceptatie en vriendelijkheid uit, maar ook een vasthoudendheid om je werkelijk zo goed als lukt te helpen.

Ik voel mij bij Leonore op mijn gemak en ben dankbaar dat ze als vrijwilliger bij ons werkt.

En had ik al gezegd dat ze ook heel grappig is? Ze zal het niet erg vinden om om zichzelf te lachen, wat voor mij wijst op iemand die zichzelf kent en accepteert.

Yvonne Weeseman, Academie voor zielscoaching