Dé worstelschrijfcoach; voor goed schrijven met meer gemak

Als je woorden nu eens zo op papier vloeien, dat schrijven je veel minder moeite kost. En dat je teksten dan weergeven wat jij bedoelt, en je lezers het fijn vinden om te lezen. Zou fijn zijn, toch?

Nou. Dat is precies waar ik je bij help. Lees hieronder over mij. En over jou.

Leonore Noorduyn, De Schrijfster

Een zucht van tevredenheid stijgt op zodra je al je gedachten aan het scherm hebt toevertrouwd en ze er logisch bij staan. Daarna volgt de ontspanning, van je kruin tot je tenen.

Dat voelt goed en dan heb je ook effect met wat je hebt geschreven. De lezer begrijpt het en onderneemt actie. Precies wat je voor ogen heb.

Oké, daarna  moet je nog hier en daar wat bijschaven, maar het grote werk zit erop. Hoef je alleen nog de blije reacties van je lezers af te wachten :). Die dan ook geheid komen.

Gaat het altijd zo? Nee, dat niet.

Soms zit je vast, kom je niet verder

Bij mij is dat als ik een artikel moet schrijven waarin ik te veel boodschappen tegelijk wil verwerken. Of als ik de volgorde van de zinnen niet logisch krijg of niet kan kiezen tussen de beste kop voor een blog.

Extra erg bij mij, vind ik dan, en er komen gedachtes als: ja, ja, jij bent schrijfcoach en je kunt het zelf niet eens….

Totdat ik mezelf toespreek:

'Je helpt je klanten juist goed omdat je zelf wel eens worstelt'

Laat ik, ook uit ervaring, zeggen: het kan goed komen. Je kunt elke fase van het schrijven onder de knie krijgen. En soms heb je daar begeleiding bij nodig, een flinke dosis doorzettingsvermogen en geduld.

Obstakels herkennen en opruimen

Hoe gek het ook klinkt, soms gaat het in de coaching niet om schrijftechnieken maar om obstakels die maken dat schrijven voor jou niet altijd even fijn is. Zaken die verder reiken dan alleen het schrijven, maar die daar wel invloed op hebben.

tekening van Jikke Kuiper: twee vrouwen, blij, met voet op stapel papier

Elk stukje op zijn kop

Als je wist hoe ik schreef toen ik als jong broekie begon als journalist bij weekblad Boerderij : onmogelijke zinnen en vreselijk om te lezen. 

Elk stukje dat ik schreef, zette mijn chef volledig op z’n kop :(. Gelukkig stond ik stevig genoeg in mijn schoenen, anders had ik er nog een minderwaardigheidscomplex aan overgehouden.

Hoe naar het ook was, ik leerde er wel van

… en ik mocht ook blijven na mijn jaarcontract.

Wat een genot is het nu om te merken dat ik zo kan schrijven dat mensen er blij van worden. En dat mensen die dat ook zo willen leren ook blij worden van wat zij uiteindelijk schrijven. Al gebruik ik daar een andere methode voor dan mijn chef destijds….

Het is waar ik het voor doe: Effect met de tekst en dus blije lezers en blije schrijvers.


Nog wat feiten over mij

In 1988 afgestudeerd aan Wageningen Universiteit.

Het vak van journalistiek schrijven (schrijven voor een doelgroep in plaats van voor jezelf) geleerd bij weekblad Boerderij.

Na 8 jaar begon ik voor mezelf. 1998 was dat.

Sinds 2004 heet mijn bedrijf De Schrijfster.

Ik ben lid van Tekstnet. Dit is de beroepsvereniging voor professionele tekstschrijvers, waar ik steeds meer kneepjes van het vak leer. Ik mocht hier pas ‘volwaardig’ lid van worden nadat twee ervaren tekstschrijvers twee van mijn teksten hadden goedgekeurd. Die test doorstond ik. Daarna heb ik jaren teksten van aspirant-leden beoordeeld. Dit hield in dat ik regelmatig teksten analyseerde op allerlei aspecten die van belang zijn voor een goede en lezenswaardige tekst. Inmiddels is die beoordeling overigens afgeschaft. Analyse van teksten is goed, maar erop beoordelen niet....

Februari 2014. Opleiding tot Journey Practitioner (Helende Reis-therapeut) afgerond. De combinatie met schrijftechnieken maakt dat ik wel eens zeg: ik leer je schrijven met je verstand en je gevoel.

Zomer 2015. Gecertificeerd om de kennis over de 12 ondernemersprofielen door te geven. Als jij je eigen ondernemersprofiel kent, kun je heel gemakkelijk je eigen schrijfstijl vinden en bovendien je marketing aanpassen bij wat werkelijk bij jou past. Zomer 2017: gestopt met de certificering, maar de kennis heb ik natuurlijk nog steeds.

September 2019. Geaccrediteerd als zielscoach, bij de Academie voor zielsexpressie.

Maart 2023. Gecertificeerd tot coach en trainer bij Body Mind Language Instituut

Wil jij hulp om (weer) een blije schrijver te worden?

Je wil leren hoe je dat doet: in een flow schrijven, zonder continue weerstand. Teksten die ook gelezen worden. 

Neem contact op