Schrijven met lef voor teksten die gelezen worden

3 minuten lezen


Mensen op een rij, allemaal hetzelfde gekleed, op 1 na die er heel anders uit ziet: schrijven met lef

Voor een echt verrassende tekst heb je lef nodig. Ik had die niet. Jammer. Want daardoor miste ik kansen. En jij misschien ook wel als je niet durft. 

Tekst voor een 'brutale' website

Er werd mij gevraagd een tekst te schrijven voor een nieuwe website. Die website moest klanten trekken voor een nieuw product, of liever gezegd, een oud product op een nieuwe manier gebracht.

Ik praatte erover met de initiatiefnemer (mijn jargon voor ‘interviewen’) en op een gegeven moment kwam hij op het woord ‘brutaal’. Zijn product moest een ietwat brutale uitstraling krijgen.

Jeetje, dacht ik.

Hoe schrijf je nou een brutale tekst?

Wat zijn de kenmerken van een brutale tekst?

Had ik nooit bij de hand gehad, maar ik probeerde me er een voorstelling van te maken.

In ieder geval moest het anders worden dan anders, bedacht ik. Want de meeste websites zijn vooral braaf. Ze volgen hetzelfde stramien en sites uit een zelfde branche gebruiken vaak zelfs dezelfde woorden. (Let er maar eens op.)

Ik schreef zoals ik nog nooit had geschreven

Ik deed dingen die ik nog nooit had gezien op het net en was er zelf nogal onzeker over. Ik wist zelf niet hoe dat zou landen bij de lezer, had er geen ervaring mee.

Ik stuurde de tekst toch maar naar degene die moesten beoordelen of het zo op de site kon komen. Die twijfelde. Inderdaad was het anders dan anders. Maar was dat ook goed? Wist hij niet. En ik ook niet.

Ik had niet genoeg lef om door te zetten

Ik koos voor de zekerheid: veranderde de tekst zodat hij toch wat gebruikelijker werd. Minder risico. Maar misschien ook wel minder aantrekkingskracht.

Later realiseerde ik me: ik probeerde een gewoonte te veranderen, maar schrok ervoor terug.

Lef in de schrijfcoaching

En dat is wat ik ook wel eens bij de mensen zie gebeuren die bij mij een schrijftraject doen. Ze willen graag zo schrijven dat iedereen hun teksten leest. Maar ergens durven ze nog niet goed. Het is zo makkelijk om te blijven liever hangen in wat je altijd doet.

Ik snap dat ook wel. Voor mij is het vanzelfsprekend om aantrekkelijk, begrijpelijk, logisch te schrijven. Daar heb ik geen lef voor nodig.

Maar voor wie het niet gewend is om zo te schrijven, is dat anders. Als je altijd gewend bent om moeilijke zinnen te formuleren, ambtelijke woorden te gebruiken en al helemaal als je collega’s nog op de ‘oude’ manier schrijven: dan heb je onnoemelijk veel lef nodig.

De basis voor een aantrekkelijke en begrijpelijke tekst is LEF

Het lef om écht anders te gaan schrijven. Het lef om details weg te laten. Het lef om niet bang te zijn voor de reactie van die ene collega die zegt: ‘Wat een raar stuk. Je kunt dit toch niet zo opschrijven?’ Het lef om je leidinggevende tegen te spreken die zegt: ‘Zo doen we dat hier niet.’

Kortom: Het lef om je lezer te verrassen met een onverwachte invalshoek, een ongebruikelijke zin, bijzondere woorden: het lef om anders te zijn.

Mijn vraag is nu dan ook: wil jij je echt neerzetten als de deskundige in jouw vakgebied, de expert waarvan iedereen zegt 'als zhij het zegt, dan is het waar'? Degene die financiers, de directie, collega's overtuigt?

Zoek het lef op in jezelf

Boor je durf aan en je zult zien: je krijgt waardering voor je werk uit onverwachte hoek. Wil je daar ondersteuning bij, een zetje wellicht? Mail me, dan kijken we hoe ik jou kan helpen om betere teksten te schrijven.

Neem contact met me op Download een van mijn ebooks