Hoe je makkelijker schrijft als je gericht ‘zomaar’ wat schrijft

3 minuten lezen


Tekening van iemand die op z'n kop hangt en waar de woorden en zinnen zo uit zijn hoofd lopen

Niet meer zwoegen op je tekst

“Ja, jij weet het wel makkelijk te maken“, mailde ze me.

Wat had ik gedaan? Ik had haar een suggestie voor een tekst gemaild, die ik voor de vuist weg had geschreven. Precies zoals het in mijn hoofd opkwam en precies zoals ik het ook gezegd zou hebben als ik iemand tegenover me had gehad.

Daar had zij niet aan gedacht. Dat dat ook kon.

Een avond lang zwoegen

Ik heb het haar niet gevraagd, maar ik vermoed dat zij zichzelf al een avond lang zag zwoegen, zuchten, schrijven, herschrijven. Nog meer zuchten.

En dat had ik dus met een paar zinnen voorkomen.

Dat maak ik vaker mee:

Mensen zien vreselijk op tegen het schrijven van een of ander stuk

Dan zeg ik: vertel het me eens. (oké, ik stel er soms nog een paar extra vragen bij.) En floep, daar komt het hele verhaal naar buiten. Op precies zo’n manier dat ik het helemaal begrijp, helemaal voor me zie en graag de rest ook nog hoor.

Het enige wat ik dan nog hoef te doen is te zeggen:

Schrijf het maar precies zo op

Niet dat mensen dat dan doen. Want dat is nog wel een hele stap: gewoon opschrijven wat er in je hoofd komt. Vind je ook niet? Dat kan toch helemaal niet? Schrijven is moeilijk. Schrijven is ingewikkeld.

Als je zomaar opschrijft wat in je opkomt dan…

  • Lachen mensen je uit?
  • Voldoe je niet aan de normen van je baas?
  • Nemen mensen je niet serieus?
  • Krijg je een tekst die niet leesbaar is?

Of weet je nog een andere goede reden?

Voor al die tegenwerpingen volgt hier mijn commentaar:

  1. Natuurlijk is dat wat je zo voor de vuist weg schrijft niet je eindversie. Je kunt nog van alles schaven, schrappen en bijschrijven. Maar je hebt tenminste wat staan. Iets dat vast ook wel hout snijdt. Want vaak als je zo gaat schrijven kom je vanzelf op de kern terecht van je tekst. En ben je nog niet tot de kern doorgedrongen, dan moet je misschien nog even doorschrijven.
  2. Maar er is meer: je hebt vast niet vreselijk ingewikkelde zinnen opgeschreven. Want als je praat, zijn je zinnen ook niet zo ingewikkeld. Gek genoeg worden ze dat pas als je je denkt dat schrijven moeilijk is.
  3. Je bespaart tijd. Want als je gewoon maar gaat schrijven wat in je hoofd opkomt, ga je in ieder geval schrijven. Ik bedoel dat je niet eerst nog even je mail gaat checken, of even bij je collega langslopen of even …. Waardoor je uiteindelijk minstens drie maal zo lang over je tekst doet dan zou hoeven.

Schrijf maar eens op wat in je op komt

Ga zitten voor je computer (schrijven op papier mag trouwens ook.)

Schrijf op wat er als eerste in je opkomt en schrijf maar gewoon door.

Het kan zo iets stoms zijn als:

‘Tsja, ik moet een adviesstuk schrijven voor de directie. Die directieleden zullen zo’n stuk toch niet helemaal gaan lezen, hebben ze nooit tijd voor. Toch wil ik wel dat ze gaan lezen. Want dit is enorm belangrijk. Ze moeten wel weten dat… en ze mogen vergeten …

Of:

Het verbaast me zo dat dit en dit nog steeds niet is doorgedrongen. We hebben er al zoveel nadruk op gelegd, zo vaak uitgelegd, zo vaak over geschreven .

Of:

Jee wat is het lekker/snert weer buiten. Ik ben blij/jammer dat ik binnen zit. Ik moet over .. schrijven, maar ik heb geen idee hoe. Want dit moet er in, en als ik dat opschrijf dan denkt die en die dat ik … en dan vergeet ik misschien Of: ik wil dit schrijven omdat ik heb gemerkt dat ….

Nou ja, het zijn maar een paar idiote voorbeelden, natuurlijk. Het gaat om het idee.

Ik heb het trouwens bij dit blog ook gedaan

Ik ben nu op pagina 3 in mijn document en het uiteindelijke begin staat halverwege pagina 2.

Wat daarvoor staat gooi ik gewoon weg, of bewaar ik voor een andere keer. Dat is niet erg, want ik heb het toch allemaal achter elkaar geschreven. Het kostte niet veel tijd.

Wil je meer aanwijzingen om met meer gemak te schrijven?

In 1-op-1-sessies help ik je vooruit. Lees hier maar eens of er wat voor je bij zit.

Neem contact met me op Of download een of meer gratis ebooks

Dag Leonore, ik heb je advies ter harte genomen en ben gewoon begonnen met schrijven aan mijn nieuwsbriefartikel. Wonder boven wonder heb ik nu in een paar uur tijd een redelijke tekst. Daar gaat nog wel een edit overheen, maar de bulk staat in ieder geval. Ik geloof dat ik het zo vaker ga doen (want normaal gesproken ben ik er – ook in mijn hoofd – wel een week mee bezig). Dit voelt een stuk beter. Dank je wel! Heidi

Heidi, heididoes