Test je schrijfpatroon: wat maakt dat jij vastloopt?

Schrijven is gewoon lastig. Hoe komt dat? En wat zegt je eigen schrijfpatroon over waar jij vast komt te zitten? Dat leg ik uit in dit artikel en met de test krijg je inzicht in je eigen schrijfpatroon. 

Doe gelijk de test

Wil je de resultaten van die test, dan  is het noodzakelijke dat je in de antwoorden van de vragenlijst je e-mailadres invult. Ik gebruik je e-mailadres alleen om je de resultaten toe te sturen, verder niet.

Tekening van poppetje dat een enquĂȘte invult.

Moeite hebben met schrijven is niet gek

Eigenlijk is het best bijzonder als schrijven helemaal vanzelf gaat, want schrijven schrijven is minder simpel dan het lijkt. Dat laat ook onderzoek zien.  In een wetenschappelijk artikel over Writer’s block staat dat schrijven langdurige inspanning en aandacht kost en daarom een complexe activiteit is die mentaal veel vraagt.

Bij schrijven lichten neurologische circuits op

Dat blijkt uit hersenonderzoek: je weet wel, zo’n onderzoek waarbij ze iemand aansluiten op een hersenscan en tegelijk een taak laten doen. In dit geval dus schrijven. Vervolgens kijken ze welke hersendelen oplichten.

Laat je iemand schrijven, dan blijkt er vrij veel op te lichten: de neurologische circuits die verbonden zijn met spraak, met motorische activiteit, met geheugen, met emoties, met visuele waarneming, met woord- en zinsbouw en met geluidsherkenning.

Dat is best veel en we moeten dit allemaal mentaal en fysiek coördineren om een intelligente tekst te kunnen produceren.

Logisch dat zoveel mensen moeite hebben met schrijven

Het kan op zoveel plekken misgaan in je hersenen. Als in een van die circuits een kink zit, blijf jij zitten met dat lege scherm.

Dus daar zit je dan met die trommel dropjes naast je die aan het eind van de dag net zo leeg is als je scherm. Na nog een paar uur staren en jezelf op je kop geven, krijg je er wel wat uit, maar die zinnen slaan nergens op. Hiermee kun je niet naar je baas. Dit kun je niet op het internet gooien. Dit is niet wat je wilde zeggen.

Je baalt van jezelf omdat je er veel te lang over hebt gedaan en die volgende schrijfklus wordt nu al een blok aan je been.

Hoe krijg je dat schrijven soepeler?

Waarom krijg je je gedachten zo moeilijk op papier? Waarom loop je iedere keer om de brij heen te draaien, loop je bij je collega’s langs, ga je weer koffie halen, doe je een week over één blog?

Weet dat een oplossing mogelijk is. Ook voor jou

Die weerzin tegen schrijven is te verminderen en misschien zelfs wel helemaal op te heffen. Het is mogelijk om met meer gemak te schrijven.

Daarvoor is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat er precies gebeurt als je vast komt te zitten. Waar gaat het bij jou mis in het schrijfproces? En waarom doe je wat je doet? Zit daar nog een verborgen reden onder? Oftewel: wat is jouw schrijfpatroon?

Je bent in ieder geval niet de enige die weerstand voelt als je moet schrijven. Wie goed kijkt naar hoe mensen vastlopen, ziet dat er grofweg vijf patronen te identificeren zijn die maken dat schrijven zo’n zware opgave is.

Test geeft indruk van je schrijfpatroon

De schrijftest is losjes gebaseerd op een wetenschappelijk gevalideerde schrijfblokkadetest.

Deze test bestaat uit 30 vragen, die grofweg het hele schrijfproces beslaan. Alleen al die vragen geven je inzicht in jouw manier van schrijven en ook waar je moeite mee hebt.

Vul de test in en 1 of een paar dagen later, hoor je van welke patronen jij het meeste last hebt, met aanwijzingen wat je eraan kunt doen.

Je krijgt de uitslag niet onmiddellijk, omdat ik de resultaten eerst moet omzetten, waar ik een aparte excellsheet voor heb. Dat betekent ook dat je je e-mailadres moet invullen, anders kan ik je die uitslag niet mailen. Voordeel is wel dat je gelijk ook geabonneerd bent op mijn nieuwsbrief met inzichten in het schrijven. Wil je dat niet, dan kun je je direct weer afmelden.

Vul de test in

Je krijgt de uitslag binnen een paar werkdagen gemaild.