Welk type ondernemer - en schrijver - ben jij?

3 minuten lezen


Welk type ondernemer ben jij?

Helaas, ik ben een paradijsvogel. De omschrijving sluit naadloos bij mij aan.

Ik ben te veel met leuke dingen bezig, zoals deze column, maar ben niet zakelijk en krijg mijn vaak ‘originele ideeën’ (niet mijn woorden maar die van het boekje) niet omgezet in financieel rendement.

Het boekje Topklas Ondernemen gemaakt door Has Den Bosch omschrijft het beeldend.

Vier typen ondernemers onderscheidt de school, met prozaïsche namen.

Het onderscheid vergemakkelijkt de begeleiding van studenten die in hun vierde jaar een eigen onderneming proberen te starten.

Tegelijk zegt zo'n indeling in types ook iets over hoe jij schrijft. Lees maar. 

De productietijger

De productietijger weet precies wat hij wil en laat zich niet van zijn pad afbrengen.

Meer moeite heeft hij met sociale contacten. Een bedrijf met personeel leiden zal hem niet zo makkelijk afgaan.

Zijn les: leren ervaren dat hij meer bereikt als hij leert open te communiceren.

Meer over de Productietijger:

De productietijger uit: Topklas Ondernemen, Geef talent de ruimte. Has Den Bosch

De schrijfles voor de Productietijger

Als schrijven de productietijger makkelijk af gaat, berg je dan maar. Alles wat die in zijn hoofd heeft komt op papier. Valkuil: de lezer kan niets met de tekst. Te moeilijk of te saai. 

Het kan ook dat de productietijger compleet vastloopt met schrijven. Hij is zo gewend om te doen, terwijl schrijven juist vraagt om reflectie en even afstand nemen.  

De productietijger die makkelijk schrijft kan leren om zich te verplaatsen in degene voor wie hij schrijft. 

Degene die vastloopt heeft er baat bij om te leren afstand nemen: juist niet direct schrijven maar eerst goed nadenken. Een plan maken. 

De ideeënvlinder

Een ideeënvlinder is creatief en heeft een enorm netwerk om zich heen waar hij altijd wel de juiste personen in terug weet te vinden. Zijn valkuil is dat hij bij tegenslag onmiddellijk op een volgend goed idee overgaat. Zo komt er dus uiteindelijk niets van de grond. Zijn les: vooraf heel concreet het kosten- en batenplaatje invullen.

Meer over de Ideeënvlinder

Tekst over de Ideeënvlinder uit het boekje van Has Den Bosch: Topklas ondernemern, ruimte voor talent.

De schrijfles voor de Ideeënvlinder

Ideeënvlinders schrijven vast leuke teksten, vol nieuwe inzichten. Als ze schrijven. Want het kan ook dat ze een eindeloze hoeveelheid concepten in hun computer hebben zitten. Beginnetjes van teksten. Teksten die niet afkomen, omdat ze alweer een idee voor een volgende tekst in hun hoofd hebben zitten. 

Of ze blijven wel bij 1 document, maar daar springen ze van de hak op de tak. Steeds maar nieuwe associaties volgend en uiteindelijk niet meer wetend waar ze ook alweer over aan het schrijven waren. 

Wat een ideeënvlinder helpt om het stuk wel af te krijgen is leren hoe je gestructureerd schrijft. Werken vanuit een hoofdboodschap en je daar dan ook aan houden. 

Een 'zijdocument' kan ook helpen. Daarin schrijft de ideeënvlinder alle losse gedachten op die boven komen, waarna ze weer terugkeert naar het oorspronkelijke document. 

De Groene Kikker

De groene kikker is een krachtige persoonlijkheid. Zelf komt hij niet vaak met originele ideeën, maar neemt ze vaak van anderen over. Zijn probleem is dat hij niet zo goed kan zien welke goed is en welke niet. Zijn les: meer nadenken over een idee, eventueel met behulp van zijn netwerk.

Meer over de Groene Kikker:

Tekst over de Groene kikker uit het boekje van Has Den Bosch: Topklas ondernemern, ruimte voor talent.

De schrijfles voor de Groene Kikker

Als je als Groene Kikker makkelijk schrijft, dan komt er een brij aan woorden. De woorden die ze van anderen hebben gehoord. Het kan zijn dat dat voor de lezer niet zo interessant is. 

Komt de Groene Kikker vast te zitten met schrijven, dan heeft komt dat doordat hij het gevoel heeft dat hij de woorden niet heeft. Te weinig woorden kent. 

Wat de Groene Kikker kan ontdekken is zichzelf: dat de woorden en de kennis er heus wel is, als hij de tijd neemt naar zichzelf te luisteren. 

De Paradijsvogel

En de les voor mij, als paradijsvogel? Ik moet leren dat de wereld oneerlijker in elkaar steekt dan ik denk. Zo staat het er echt. Ik weet het nog niet…

Voor mij als schrijver? 

Focus: als ik aan het schrijven ben me niet laten afleiden door allerlei andere leuke dingen die ik ook nog kan doen. Doorwerken en zo de diepte in gaan. 

Hoe ken jij jezelf? Als ondernemer? Als schrijver?

Het is maar een simpele beschrijving. Van de ondernemerstypes. En van de schrijverstypes. Dat laatste een beetje uit de losse pols, zoals een paradijsvogel (soms) doet, denk ik dan.

Maar toch: hoe ken jij jezelf als schrijver? Wat schrijf je als schrijven je goed afgaat? En: waarin blijf jij steken als je vastloopt?

Wil je hulp om beter of makkelijker te leren schrijven?

Wellicht is het traject Minder worstelen met schrijven iets voor je. Voor als je regelmatig, of altijd, vreselijk veel stress krijgt van schrijven.

Of anders Scherp Zakelijk Schrijven. Voor als schrijven je best makkelijk afgaat, maar je twijfelt over de impact van je woorden. 

Of wil je vooral leren om je eigen stijl te gebruiken in wat je schrijft? Dan past Je natuurlijke schrijfstijl goed bij je. 

Neem contact met me op