Welk type ondernemer ben jij?

3 minuten lezen


Welk type ondernemer ben jij?Helaas, ik ben een paradijsvogel. De omschrijving sluit naadloos bij mij aan.

Ik ben te veel met leuke dingen bezig, zoals deze column, maar ben niet zakelijk en krijg mijn vaak ‘originele ideeën’ (niet mijn woorden maar die van het boekje) niet omgezet in financieel rendement. Het boekje Topklas Ondernemen gemaakt door Has Den Bosch omschrijft het beeldend.

Vier typen ondernemers onderscheidt de school, met prozaïsche namen. Naast de paradijsvogel zijn dat de productietijger, de ideeënvlinder en de groene kikker. Het onderscheid vergemakkelijkt de begeleiding van studenten die in hun vierde jaar een eigen onderneming proberen te starten.

De productietijger

De productietijger weet precies wat hij wil en laat zich niet van zijn pad afbrengen. Meer moeite heeft hij met sociale contacten. Een bedrijf met personeel leiden zal hem niet zo makkelijk afgaan. Zijn les: leren ervaren dat hij meer bereikt als hij leert open te communiceren.

productietijgerstekst

De ideeënvlinder

Een ideeënvlinder is creatief en heeft een enorm netwerk om zich heen waar hij altijd wel de juiste personen in terug weet te vinden. Zijn valkuil is dat hij bij tegenslag onmiddellijk op een volgend goed idee overgaat. Zo komt er dus uiteindelijk niets van de grond. Zijn les: vooraf heel concreet het kosten- en batenplaatje invullen.

vlindertekst

De groene kikker

De groene kikker is een krachtige persoonlijkheid. Zelf komt hij niet vaak met originele ideeën, maar neemt ze vaak van anderen over. Zijn probleem is dat hij niet zo goed kan zien welke goed is en welke niet. Zijn les: meer nadenken over een idee, eventueel met behulp van zijn netwerk.

kikkertekst

De Paradijsvogel

En de les voor mij, als paradijsvogel? Ik moet leren dat de wereld oneerlijker in elkaar steekt dan ik denk. Zo staat het er echt. Ik weet het nog niet…

vlindertekst

Hoe ken jij jezelf als ondernemer? Wat voor ondernemersprofiel heb jij?