Weg met de zo-hoort-het-formules en adviezen

3 minuten lezen


Tekening van hoe het hoort, met hoef afnemen en kopje thee drinken. met iemand die daar schijt aan heeft

Formules, invuloefeningen, formats: ze kunnen je op weg helpen als je niet goed weet hoe schrijft. Maar soms vormen ze juist het struikelblok en moet je je er van ontdoen en je eigen stijl volgen.  Bij mij is dat steeds vaker het geval. Bij jou misschien ook?

En weer schrapte ik en begon ik opnieuw en weer en weer. Het moest me nu toch een keer lukken?

Mensen om me heen stonden op, ze waren klaar. Zij wel. Ik niet. Hoe kan het nou dat het hen wel lukte en mij niet? Ik was toch de tekstschrijver hier? Zij niet. …

De formule volgen

We hadden de opdracht gekregen ons als ondernemer voor te stellen. Op papier. We hoefden alleen maar een formule te volgen, de formule die ik al zoveel jaren geleden had gekregen van mijn eerste businesscoach.

Je zegt wie je bent en wat je doet, waarbij je ‘alleen maar’ de woorden hoeft te kiezen uit 4 kolommen. Vervolgens kom je op iets uit als: ik help zelfstandig ondernemers om met meer gemak en plezier te schrijven. Zo’n vreselijke braakzin (sorry voor het woord).

Worstelen voor een goede voorstelzin

In de loop der jaren heb ik veel van dergelijke zinnen bedacht en weer verworpen. Bij anderen kunnen ze geweldig klinken, maar het voelde nooit goed voor mij.

Nu was ik beland op een businesstraining voor Journey Practitioners, vooral om al mijn vrienden weer eens te zien, over marketing wist ik wel genoeg….

Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen. Die afschuwelijke zin dus. Elk voorstelrondje zie ik met angst en beven tegemoet omdat ik dat wat ik doe niet goed kan overbrengen in 1 zin.

Nu had ik een nieuwe kans. Die ik weeer verspeelde.

Hoe de boodschap overkomt

In kleine groepjes lazen we elkaar onze zinnen voor. En gaven commentaar. ‘Mijn aandacht dwaalde af’, kreeg ik fijntjes te horen uit mijn groepje. Ik gaf ze gelijk en snapte ze helemaal. En wanhoopte. Komt het dan ooit goed met mij?

Gelukkig zeiden ze meer: ‘Pas toen je los kwam van je papier en voor de vuist weg ging praten, recht uit je hart kwam het binnen.’

Ik analyseerde: wat had ik nou eigenlijk gedaan?

Het inzicht daagde: Zelfs voor zo’n introductiestukje kan ik beter geen hoe-hoort-het-formule volgen. Het lijkt makkelijk en logisch, maar het effect is dat mijn boodschap niet overkomt.

Die vooraf bedachte zin is een vals houvast.

Wat moet ik dan wel doen?

De woorden vanzelf laten komen omdat ze dan echt van mij zijn.

Oef, dat voelt eng. Zelfs terwijl ik dit opschrijf voel ik mijn hart tekeer gaan. Geen houvast, behalve mezelf. Zoiets. Alsof ik me overlever aan, ja aan wat? Aan mezelf…

Vertrouwen

Het draait om vertrouwen. Vertrouwen dat ik en alleen ik, weet hoe ik iets het beste kan zeggen.

Ik moet niet overnemen wat een marketingdeskundige me voorhoudt. Ook al weet hij echt veel, hij kan nooit weten wat voor mij het beste uitpakt.

Mijn eigen stijl volgen

Het gaat om mijn eigen stijl. Als ik die niet volg, blijft het worstelen. In mijn geval al een paar jaar met die ene zin…

Nu weet ik wat me te doen staat, ik weet hoe ik mijn eigen stijl naar voren kan laten komen.

Weer thuis

Thuis neem ik de proef op de som. Ik heb nog een ‘over-mij’ stukje nodig bij de informatie over de nieuwe training. Wauw. Het lukt. Voor het eerst heb ik best wel snel iets staan waar ik redelijk tevreden over ben.

Ja, hèhè… Wat voor anderen werkt en wat ik ook aan anderen leer, werkt natuurlijk ook voor mezelf ;).

Herken jij die worsteling als je schrijft over jezelf?

Schrijf je eindeloos veel versies en voelt het nooit goed? Heb je al heel veel tips van internet gehaald over hoe je een over-mij pagina schrijft, maar weet je nog steeds niet hoe je moet beginnen? Of denk je: nou, dat komt later wel, en denk je dat al heel lang?

Ik heb daar een training voor 🙂

Je natuurlijke schrijfstijl

Hierin help ik jou om erop te vertrouwen dat ook bij jou de woorden wel komen en dan zul je merken dat ze ook echt komen. Woorden waar je blij van wordt, en je klanten ook. Wil je meer weten van mij? In een gratis, telefonisch kennismakingsgesprek beantwoord ik al je vragen, en meer.