Weg met de schaamte voor schrijfhulp

3 minuten lezen


Tekening: persoon met armen om zichzelf heen met tekst: schaamte voor schrijfhulp: nergens voor nodig

Schaamte is een lastige emotie. Hij vlamt zomaar op en je weet er vaak niet goed raad mee. Ik kan dan wel zeggen: nergens voor nodig die schaamte, maar dat helpt niet echt, want je schaamte je nog steeds.
Toch doe ik een poging. Het gaat me namelijk aan mijn hart, dat mensen zich schamen als ze hulp zoeken voor het schrijven.

Want weet je, mijn hart bloedt

Om al die mensen die denken dat schrijven zo simpel is dat de vaardigheid je vanzelf aanwaait. Dat als je goed bent in je vak, je vanzelf ook goed bent in schrijven over of voor je vak.

En om al die mensen die dus vinden dat ze niet mogen zeggen dat het best lastig is, dat schrijven.

Ik kan het wel van de daken af schreeuwen:

Schrijven is een kunde

Een kunde die je van jongs af aan goed aangeleerd moet krijgen. En een kunde die soms baat heeft bij samenwerking, omdat je met elkaar beter in de gaten hebt of de boodschap  die je wil overbrengen ook wel echt in de tekst staat.

Want sommige teksten zijn notoir complex. Er is heel veel informatie die erin moet, met mitsen en maren en overwegingen. Daar is het helemaal niet gek als je verdwaalt. En soms heb je gewoon niet goed aangeleerd wat er komt kijken bij een professionele tekst. Dan is het toch logisch om hulp te krijgen?

Hulp zoeken bij het schrijven is dus een teken van kracht

Een professionele buitenstaander ziet precies waar je tekst de bocht uit vliegt. Waar de denkstappen zo groot zijn dat je lezer je niet meer volgt. En waar je ineens op een andere rode draad overgaat, waardoor je boodschap uit de bocht vliegt.

Dus waarom zou je je schamen voor schrijfhulp? Waarom wordt dat als een teken van zwakte gezien, waar je niet mee te koop mag lopen? Waarom is het slecht voor je imago als bekend wordt dat jij je tekst met hulp van een professionele schrijfcoach hebt geschreven?

Ooit gehoord van een topsporter zonder coach?

Of een topmuzikant zonder zangcoach?

Hulp is dus juist een teken dat je keigoed bent en nog beter wil presteren. Niets om je voor te schamen.

Dan nu mijn vraag:

Hoe vaak heb jij al een schrijfcoach ingehuurd?

Nul keer? Dan wordt het hoogste tijd, om te laten zien hoe goed jij bent!

Ik ben er klaar voor.

Mail me voor een telefonische afspraak

Direct op de hoogte van elk nieuw blog?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Voornaam
E-mail
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.