Over je schrijfblokkade heen komen: e-book

3 minuten lezen


'Schrijven. Eén woord dat zoveel lading kan hebben. Misschien herinner je je nog hoe trots je was op je eerste letters. Of je eerste verhaaltje, lang, lang geleden, toen je een jaar of 6 was. Misschien kostte het flink wat inspanning, maar je kreeg het uiteindelijk onder de knie: je eerste stappen op schrijfgebied.

Over naar het nu: je worstelt regelmatig met schrijven, en je bent niet de enige. Heel veel mensen hebben moeite om aan hun schrijfklus te beginnen. Of ze beginnen wel, maar houden het niet vol. Of ze zijn vrijwel klaar, maar iets weerhoudt hen ervan om de tekst af te ronden. In al die fases van het schrijven kan er die worsteling zijn. Ondertussen is er ook nog de druk van deadlines en heb je constant het gevoel dat je te weinig tijd hebt.'

Dit zijn de eerste twee alinea’s uit mijn e-book Weerstand, over je schrijfblokkade en uitstelgedrag heen komen.

Hieronder volgen nog wat alinea's uit het e-book:

‘Jouw schrijfblokkade verschilt van die van je buurman, van die van je collega of van wie dan ook. Wel zie je bij al die verschillende schrijfblokkades veelal dezelfde thema’s terug komen, zoals perfectionisme, uitstelgedrag, overweldiging, angst en angst voor kritiek.

Om met meer gemak te gaan schrijven is het van belang om je eigen schrijfproces te leren kennen en begrijpen. Ontdek wat goed gaat en wat je nog kan leren.’

foto van voorkant en inhoudsopgave van ebook Over je schrijfblokkade en uitstelgedrag heen komen

Hierboven zie je een afbeelding van de voorkant en een deel van de inhoudsopgave van het e-book. Hieronder kun je nog meer lezen uit het boek.  

Weet je nu al dat je het e-book wil? Laat het me weten, dan stuur ik het je toe.

Ja, ik wil dat e-book

Thema Tijd

'Als je alle tijd van de wereld had, zou je misschien wel nooit schrijven, want dan kan het altijd morgen nog. Waar of niet? Of je zou juist wel toekomen aan schrijven omdat je al je andere klussen afgerond hebt, zodat die niet meer als ‘excuus’ kunnen dienen om het schrijven uit te stellen.’

‘Wat is er zo lastig met tijd? Wat vaak gebeurt:

  • Je bent niet in staat, of hebt weerstand, om daadwerkelijk tijd te plannen in je agenda om te schrijven
  • Je bent niet in staat, of voelt weerstand, om je te houden aan je schema
  • Je verliest de tijd uit het oog of wordt afgeleid
  • Je bent chronisch te laat
  • Je overboekt je tijd

Ideeën voortijdig verwerpen

Wat vaak voorkomt is dat je ideeën genoeg hebt om over te schrijven, maar voordat je er ook maar iets van op papier zet, verwerp je ze al. Je neemt niet de tijd om er langer over na te denken, want de ideeën zijn niet goed genoeg, vind je.

Bevriezen of compleet leeg zijn

Het tegenovergestelde van te veel ideeën hebben is dat je helemaal leeg bent. Je staart naar je scherm of papier en er komt helemaal niets. Je bent blanco.

Als dit lang duurt, voel je wellicht (faal)angst omhoog komen. Hoe langer deze fase van leegheid duurt, hoe meer angst er ontstaat. Je kunt zelfs angstig worden voor de angst zelf.

Wat helpt tegen al die weerstand?

Wat beslist helpt tegen weerstand is een enorme berg motivatie, waar je vrijelijk uit kunt putten. Bedenk eens wat maakt dat je gaat of wilt schrijven. Wat is je motivatie?

De vicieuze cirkel van uitstel doorbreken

Als je al heel lang last hebt van je slechte gewoontes, ben je je waarschijnlijk niet bewust hoe dat gedrag tot stand komt. Je hebt je uitstelgedrag ooit ontwikkeld om jezelf te beschermen tegen een ongemakkelijk gevoel of een vervelende ervaring. Heel logisch dus, dat dat is ontstaan. Je hebt niet in de gaten dat er vervolgens een automatisch patroon is ontstaan, dat je continu herhaalt.

Een belangrijke eerste stap om hier wat aan te doen is allereerst erkennen dat je een probleem hebt. Misschien vind je dat moeilijk, je schaamt je ervoor omdat je dan moet erkennen dat iets je niet zo goed lukt. Of je voelt angst omhoog komen, want als je erkent dat je een probleem hebt, wat dan?

Maar als het probleem blijft bestaan is het toch het beste het eerst maar eens in de ogen te kijken. Als je accepteert dat het vermijden van schrijven zal blijven voorkomen, dan kun je een realistisch plan opstellen om het effect ervan te verminderen.’

Lees het hele e-book Over weerstand tegen schrijven

Wil je het hele e-book lezen? Stuur me een e-mail, dan krijg je het van me.  Voor  niets.

Nou ja, niet helemaal voor niets: ik hoor graag wat je ervan vindt. Positief of negatief

Ja, stuur me dat e-book