Waarom je beter niet ‘echter’ kunt schrijven in je tekst
3 minuten lezen
Wat maakt echter zo’n lastig woord (maar doet het er eigenlijk niet toe)?
Heb je moeite met het woord ‘echter’ te schrijven? Dat is niet gek, het is een lastiger woord dan op het eerste gezicht lijkt. Wil je het toch schrijven? Zoek dan uit wat het woord voor jou betekent en hoe het je kan helpen met meer gemak te schrijven.
Echter in schrijftaal
‘Het is een beroemd boek. Echter, dat boek is niet om door te komen.’ Hoor jij wel eens dit soort zinnen met ‘echter’ erin? Ik nauwelijks. Als schrijfzin komt ik zulke zinnen wel vaker tegen. Dat vind ik bijzonder genoeg om er eens dieper op in te gaan.
Wat maakt dat je gaat ‘echter schrijven’?
Volgens mij zit het zo. Echter is een formeel woord, een woord waar een deftig imago aan kleeft. Het idee is dat als je verstand van zaken hebt, je dit soort formele woorden moet gebruiken. Dan nemen mensen je serieus. Zo van ‘oh, als ze moeilijke taal gebruikt, dan zal ze wel weten waar ze het over heeft.
Het is natuurlijk mooi meegenomen als mensen je sneller serieus nemen door de taal die je gebruikt. Dus als dat voor jou zo werkt, moet je dat zeker blijven doen.
Het vervelende is dat het gebruik van echter averechts kan werken
Juist omdat het zo’n formeel woord is, schep je afstand. Als je dat wilt met je tekst, is dat prima. Maar wil je juist een breed publiek bereiken en laten zien dat je je lezer begrijpt, dan is het handiger om juist niet te formeel te schrijven.
Bovendien is het best lastig om echter taalkundig correct in je zin in te passen. Je zal niet de enige zijn die het verkeerd gebruikt. Soms gaat het zelfs zo mis, dat de zin niet meer lekker leest. Dat maakt weer dat je minder goed bereikt wat je wil: dat mensen je tekst gaan lezen.
En dan is er nog iets.
Onzekere mensen gebruiken vaak het woord ‘echter’
Ik heb gemerkt dat juist mensen die zich wat onzeker voelen over wat ze schrijven dit soort formele taal gaan gebruiken.
Eigenlijk best logisch. Als je moeite hebt met schrijven of je niet zeker voelt over wat je moet schrijven, dan val je terug op woorden die zo’n deftig imago hebben. Dan lijkt dat wat je schrijft in ieder geval gewichtig.
Dit soort denkprocessen gaat vaak op onbewust niveau, dus je realiseert je waarschijnlijk niet dat je doet alsof. Dat je je groter, gewichtiger, formeler voordoet dan je je voelt en ook dan je normaliter bent.
Bang om door de mand te vallen?
Misschien ben je bang om door de mand te vallen, bang dat mensen over je oordelen als je je mening geeft of je expertise laat zien. Dan blaas je je op door woorden te gebruiken die je in je dagelijkse gesprekken nooit gebruikt. Het gevolg daarvan is weer dat je moeite krijgt met schrijven, omdat je niet gewend bent zo te ‘praten’. Bovendien kennen dit soort woorden ook nog eens eigen schrijfregels, die je te makkelijk overtreedt.
Het gevolg daar weer van is dat je juist door de mand valt als iemand die die woorden niet juist gebruikt…
Wat moet je dan met zo’n soort woord?
Ik zou zeggen: merk op of een woord als ‘echter’ wilt schrijven en bedenk dan waarom je het woord gebruikt.
Vind je het gewoon een mooi woord en zet je het bewust in? Ga zo door.
Of heeft het te maken met onzekerheid, met moeite hebben met schrijven of iets in deze sfeer? Dan is dat ‘echter’ een geweldig signaal voor jezelf om op een meer ontspannen manier te gaan schrijven. Lukt dat niet zelf? Dat is waar ik mensen bij mijn schrijfcoaching bij help.
Dan nog even over hoe je ‘echter’ correct schrijft
Met ‘echter’ nuanceer je een uitspraak. Zo staat het goed:
Het resultaat is spectaculair. Echter, er is ook wat tegenin te brengen.
Ook goed is:
Er is echter ook wat tegenin te brengen.
Wat je echter ook vaak ziet
Grapje, hè, dat ‘echter’ van mij in de zin hierboven….
Soms gaat het mis zoals in de volgende zin:
Echter is er ook wat tegenin te brengen.
Dit is taalkundig fout
Echter aan het begin van de zin staat als het ware buiten de zin. Dat betekent dat de zin pas begint na het woord Echter.
De regel is daarom dat er dan een komma komt achter de zin en de rest van de zin opnieuw begint.
Dus de zin achter de komma bouw je hetzelfde op als als er geen echter zou staan. Zoals in bovenstaande zin ‘er is ook wat tegenin te brengen.’ Daar zet je dan ‘ Echter’ voor, gevolgd door een komma:
Echter, er is ook wat tegenin te brengen. Meer uitleg hierover en over het verschil tussen echter en maar.
Doe ‘echter’ in de ban
Om fouten te vermijden kun je het hele woord beter in de ban doen. Je kunt simpelweg ‘maar’ nemen. Voelt ook niet zo afstandelijk en formeel.
Een heel blog over 1 woord. Is een zo’n woord dan zo belangrijk? Eigenlijk niet. Wel belangrijk is om na te denken over de boodschap van je verhaal en of dat voldoende overkomt en dat je niet al te lang worstelt over een tekst. Een enkele spel- of taalfout doet er dan niet zoveel toe.
Gaat het jou wel om die allerlaatste puntjes op de i? Zoek dan verder naar iemand die je daarbij kan helpen.
Wil jij zelf alle ins en outs van schrijven weten?
Dan is een oppoetsbeurt van jouw schrijfmachine precies iets voor jou. mail me voor een gratis, telefonisch kennismakingsgesprek om door te spreken wat je precies zoekt.
Neem contact met me op Download ebook over finetunen schrijvenWat interessant om dit te weten. Dank je voor deze informatie Leonore!
Irma,
Leuke reactie. Ik vind het vooral heel lelijk Nederlands als iemand een zin deftig wilt beginnen met Echter.
Harry De Koning,