Vind je eigen schrijfstijl en ondernemen wordt veel leuker

3 minuten lezen


Tekening van twee mensen die schrijven, de een kijkt af bij de ander

Stop met afkijken, het werkt toch niet

Ik beken.

Ik heb wel eens afgekeken. Vaak zelfs. Bleef ik uren zoeken op internet naar websites van collega-tekstschrijvers en collega-ondernemers om te kijken hoe zij hun site vullen. Wat en hoe ze schreven. En dan dacht ik geregeld: dat ziet er goed uit, zo wil ik het ook, hoe krijg ik dat voor elkaar?

Ik beken nog meer

Ik raad het mijn klanten wel eens aan. Als ze moeite hebben om hun eigen schrijfstem te vinden: zoek eens naar teksten waar jij een prettig gevoel bij hebt. Analyseer wat ze doen en kijk of je ook zo kunt schrijven.

Mag ik nog meer bekennen?

Ik heb zelfs woorden gebruikt die ik moest gebruiken van die echte marketinggoeroes, succesvolle ondernemers. ‘Zo moet je het schrijven, anders verkoop je niet’, zeggen ze dan.

Het voelde niet goed.

Erger: Het wás ook niet goed

Maar daar kwam ik later pas achter. Veel later. Toen het al haast te laat was. Toen de geboden en verboden over hoe je schrijft al zo stevig in mijn hoofd, ja haast mijn lijf, zaten dat ik bijna niet meer kon schrijven op een manier die precies bij míj paste.

Het begon met dat het gewoon niet goed voelde.

Ik merkte:

Ik werd er echt neerslachtig van. Kreeg gedachten als: zo goed kan ik niet schrijven. Het lukt me nooit om mijn aanbod zo helder op mijn site te krijgen. Ik vind hun ‘over mij’ pagina echt geweldig. Hoe krijg ik de mijne ook zo goed? enzovoort.

Al dat lezen van andermans teksten kostte veel te veel tijd.

Het voelde als ‘niet echt’, niet ‘van mij’.

Het allerergste: Ik was niet de enige

Iederéén kijkt van elkaar af en aapt elkaar na, waardoor uiteindelijk niemand meer herkenbaar is. Allemaal eenheidsworst.

Dat begon me steeds meer tegen te staan. Natuurlijk, een deel van de woorden zijn verschillend, want ik bied schrijfcoaching, een ander geeft voedingsadvies, een volgende massagecursussen.

Maar de opbouw, de stijl en de woorden tussen de inhoud lijken zo ontzettend op elkaar. Je weet al, oh, eerst is er een ‘herken je je hierin’, daarna een ‘hoe zou het zijn als’ en helemaal op het eind maar net niet helemaal, verstopt tussen alle woorden en als je heel lang zoekt, vind je de prijs van die workshop of dat traject.

Het moest anders. Maar hoe?

Aiaiai. Ik kwam vast te zitten toen ik een oproep op mijn website wilde zetten voor pilotdeelnemers, om jawel, je eigen schrijfstem te vinden.

Hoe ironisch. Niet kunnen schrijven, wanhopig worden, denken: ‘Dan maar helemaal niet. Ik stop hiermee, ik ga een baan zoeken.’ En dat terwijl ik mensen juist ging leren hoe ze hun eigen schrijfstem konden vinden. Nou ja, schaamte dus, daarover gaat een ander blog.

Weg van het vaste format

Ik wilde dus anders schrijven, maar ik kwam iedere keer uit op dat stomme format dat een businesscoach er zo’n beetje had ingeramd. Het is natuurlijk ook niet compleet verkeerd, er zitten heus zinnige dingen in. Maar klakkeloos volgen werkt niet. Voor niemand. Behalve als je zo’n zelfde type bent. Want ja, die zijn er echt. Maar je kunt mij niet wijsmaken dat alle ondernemers tot dat type behoren.

Opluchting

Inmiddels volg ik wél mijn eigen schrijfstijl. Schrijven wordt zoveel leuker als je mag schrijven wat goed voelt, terwijl ik schrijven al leuk vond…

En het goede nieuws: ik kan nu ook andere ondernemers helpen zijn of haar eigen schrijfstem te vinden. Zo leuk!

Is kopiëren en na-apen dan nooit goed? Toch wel. Het helpt je namelijk om te ontdekken wat bij je past en wat niet. Zolang je maar niet denkt dat dit de enige manier is en dé juiste manier. Dus bij mijn klanten blijf ik het toch wel aanraden, zo nu en dan. Als het bij ze past.

Wil jij ontdekken wat jouw eigen schrijfstijl is?

In het traject Je natuurlijke schrijfstijl sta jij met je schrijfstijl centraal. Mail me (Leonore@deschrijfster.nl) en we maken een afspraak voor een telefonisch gesprek.  Dan hebben we het over jou, wat jij zoekt en of ik je als schrijfcoach kan helpen.

Neem contact met me op