Weer plezier krijgen in schrijven
3 minuten lezen
Maak werk van dat vast zitten met schrijven
Een hoofd vol ideeën en geen letter op papier. Van tevoren denk je al: dit gaat me wéér niet lukken. Een keertje last van een schrijfblokkade is niet zo erg. Overkomt iedereen wel eens. Alleen, soms gebeurt het wat vaak. Te vaak. In dit artikel hoe je daarmee kunt omgaan zodat je er minder last van hebt.
Het lastige is dat als je moeite hebt met schrijven je eerst moet zien te achterhalen hoe dat komt. Want dan weet je ook wat er nodig is om weer vlot te gaan schrijven.
Wat je ook kunt doen is maar eens wat methodes uitproberen om de ideeën en woorden weer te laten stromen. Daarom hieronder negen manieren. Experimenteer en probeer uit. Misschien zit er iets voor jou bij. Zo niet? Treur niet. Er is nog meer mogelijk.
Je kunt leren om met minder moeite op te schrijven wat er in je hoofd zit
Of er een aanspreekt en welke je aanspreekt hangt af van wie jij bent, maar ook van de oorzaak van je worsteling.
1. Vrij schrijven 1
Pak pen en papier en ga maar eens wat schrijven. Begin bijvoorbeeld met dat je eigenlijk een notitie moet schrijven maar dat dat niet goed lukt. Ga niet nadenken over wat je schrijft, maar schrijf wat in je opkomt. Zonder je pen van het papier te halen.
Je schrijft alle gedachten die opkomen gewoon uit. Geeft ook niet als je het tempo niet kunt bijhouden, dan sla je maar gedachten over. Het gaat er vooral om om schrijfflow te krijgen. Bovendien kan het zomaar zijn dat je op deze manier je gedachten zich haast als vanzelf ordenen over dat wat je moet schrijven voor je werk.
2. Vrij schrijven 2
Een alternatief voor deze vrij-schrijven-oefening is nóg vrijer schrijven: ook nu pak je pen en papier, maar nu ga je echt zomaar wat schrijven. Hoeft helemaal niet te gaan over de schrijfklus.
Je schrijft je helemaal leeg, gedurende 20 minuten. Over wat je ziet, hoort, hebt meegemaakt, maakt niet uit. Ook hier weer, zonder je pen van het papier te halen. En daarna pas begin je aan je echte schrijfklus. Kan best zijn dat het nu beter gaat.
3. Stel je doelen bij
Misschien heb je jezelf wel een enorm doel gesteld, zoals: deze notitie moet alle argumenten bevatten om de directie te overtuigen. Of: deze blog moet al mijn lezers aanspreken en aanzetten om op de bijbehorende link te klikken.
Als die gedachte je blokkeert, verzin dan een nieuw, kleiner, doel. Zoals: Ik wil een argument goed beschrijven, met de voors en tegens. Of: ik ben blij als ik een blog schrijf die prettig leest.
4. Vang de gedachten
Als je gaat zitten om te schrijven of als je bedenkt dat je een schrijfklus hebt, schieten er waarschijnlijk allerlei gedachten door je heen. Noteer die. Het kan om allerlei gedachten gaan, zoals:
Het lukt me toch niet; Wat weet ik eigenlijk, weet ik wel genoeg, heb ik wel genoeg informatie; Wat kan ik als eerste schrijven; Ze vinden mij vast niet goed genoeg als ik dit heb opgeschreven; Ik móet echt heel goed schrijven, anders…; Ik moet wel een opgeruimd bureau hebben als ik ga beginnen; Ik heb honger/dorst/moet eerst naar de wc.
Heb je je gedachten gevangen op papier? Dan kun je verschillende dingen doen. Kijk maar wat je het meeste aanspreekt:
5. Negeer je gedachten
Dat is waarschijnlijk wat je vaak hebt gedaan, of geprobeerd. Soms lukt dat. Soms niet.
6. Stel de gedachte bij:
‘Deze keer lukt het me wel’. ‘Ik heb voor nu voldoende informatie’. ‘Ik sla de eerste zin gewoon even over.’ Als het met deze twee niet mee lukt, probeer deze dan eens:
7. Gooi de gedachten omhoog
In gedachten dus weer.. En zie hoe ze wegdrijven met de wolken. Dit vergt wel wat oefening… Wil je nog meer oefenen? Kan.
De volgende oefeningen hoor je niet vaak van een schrijfcoach, maar zitten wel in mijn pakket… Mijn ervaring is, dat schrijfblokkades soms pas oplossen als je er niet langer tegen vecht, maar ze behandelt als ‘vriend’. Misschien moet je er een rustig plekje voor zoeken. 🙂
8. Voer een ‘gesprek’ met je gedachten
Zeg bijvoorbeeld dat ze je misschien willen verhoeden voor een fout, maar dat het middel erger is dan de kwaal. Of bedank ze dat ze je altijd hebben geholpen om niet af te gaan, maar dat ze nu wat zijn doorgeslagen. Of zeg heel hard: ‘ga weg’. Of ‘stop’.
9. Geef al je aandacht aan je gedachte
En blijf er heel lang bij stil staan. Keer hem om en om en om. Voel wat die gedachte met je doet. Misschien komt er dan nog zo’n vervelende gedachte boven. En nog een. Misschien voel je bovendien een emotie boven komen of voel je iets in je lichaam, zoals een borrelen in je buik of een druk op je hoofd.
Is misschien een gekke gewaarwording. Of juist vertrouwd. Geeft allemaal niks, je hoeft er niets mee te doen. Na een poosje voel je misschien dat je rustiger wordt. Tijd om weer te proberen te schrijven!
Sterkte!
Wil je graag hulp om los te komen van je worsteling met schrijven?
Mail me voor een telefonische afspraak, zodat ik kan horen waar jij mee worstelt en wat jou kan helpen minder te gaan worstelen.
Neem contact met me opHallo Leonore,
Ik lees jouw verhalen altijd met genoegen. Ze zijn altijd vermakelijk, soms leerzaam en ook nog wel eens nuttig. Dat is al heel wat. Het is knap hoe jij je profileert als de schrijfdeskundige. Je laatste verhaal over de schrijfblokkade vond ik wat vermoeiend. Negen tips uitproberen, dat is een heel werk. Gelukkig zet je er onder Sterkte en dat vergoedt veel.
Groeten,
Ben Menting, Bureau Ben