Van ‘ik kan niet schrijven’ naar ‘ik kan schrijven’

3 minuten lezen


Tekening van vrolijke vrouw omringd door boos kijkende selfies met de woorden Ik kan het (niet)

Wat je eraan hebt om je overtuiging (over schrijven) te veranderen

Ik kan nu eenmaal niet koken
Ik kan nu eenmaal niet achteruit parkeren
Ik kan nu eenmaal geen wiskunde
Ik kan nu eenmaal geen band plakken
Ik kan nu eenmaal niet stofzuigen
Ik kan nu eenmaal niet …

… SCHRIJVEN.

Geef maar toe, jij denkt dat vast ook. Of je hebt een overtuiging die daarop lijkt.

Misschien geloof je echt dat het waar is

Je bent ervan overtuigd dat je niet kunt koken. Want elke keer als je iets maakt, smaakt het nergens naar. En plak je je eigen band, dan zit er de volgende dag weer een gaatje in.

Dan is weer bewezen dat je het niet kunt.

Je moet weer een stuk schrijven en je doet er net als de vorige keren drie keer zo lang over. Dan weet je weer: oh ja, ik kan het niet. Bewijs geleverd.

Je overtuiging dat je niet kunt schrijven raakt nog dieper in jezelf verankerd

Wat je ook doet, die krijg je er niet meer uit. Zelfs als mensen je complimenteren met je interessante tekst of als je uiteindelijk vlak voor de deadline toch je tekst af hebt.

Die overtuiging IK KAN NIET SCHRIJVEN zit  muurvast. Misschien al sinds de tijd dat je lerares Nederlands je keer op keer voorhield: nee, jij kunt niet schrijven.

Zo was het in ieder geval bij mij. Zes jaar lang kreeg ik magere 6-minnetjes voor mijn Nederlands. Net niet slecht genoeg om compleet wanhopig te worden, maar zeker niet hoog genoeg om het gevoel te krijgen dat ik kon schrijven. Soms dacht ik dat ik best wat aardigs had geschreven, maar de lerares zag dat kennelijk niet.

Ik raakte overtuigd: ik kan gewoon niet goed schrijven

En plezier beleefde  ik er al helemaal niet aan.

Door een speling van het lot kwam ik in de journalistiek terecht. Daar kreeg ik een geweldige interne opleiding en ik ontdekte hoe leuk schrijven wel is! En ik hoorde ook wel eens van anderen dat ze vonden dat ik best aardig schreef….

Zo verdween die oude overtuiging. Niets meer van over (nou ja, bijna niets. Soms popt hij nog eventjes op). En als het schrijven wel eens een keer stopt, als het niet gaat, voel ik de zekerheid dat het heus wel goed komt.

Wat heb ik hiervan geleerd?

Dat als iemand jou zegt: jij kunt niet schrijven, dan bedoelt die ander alleen maar dat hij jou niet kan helpen om beter te gaan schrijven. Het zegt dus meer over zijn of haar onvermogen dan over het jouwe.

Dat iedereen kan leren schrijven, als er maar iemand is die in je gelooft en die het geduld heeft jou die stappen te leren waar jij moeite mee hebt.

Dat het enorm helpt om een positieve overtuiging te hebben over schrijven. Je voelt dan minder stress omdat ik weet dat het goed komt.

Jij kunt ook schrijven

  • Ja: jij kunt schrijven.
  • Ja: jij kunt in korte tijd een tekst schrijven over jouw expertise, vanuit jouw expertise.
  • Ja, jij kunt een prettig leesbare tekst schrijven waar je je lezer enorm mee helpt.

Wil je leren om met meer gemak te schrijven?

De belangrijkste voorwaarde om met meer gemak te gaan schrijven is de wil om dat te gaan doen. Laat mij je vervolgens helpen.
Neem contact met me op