Als je steeds nieuwe informatie blijft zoeken

3 minuten lezen


Poppetje leest en leest om nieuwe informatie te vinden, voordat ze gaat schrijven

Niet langer uitstellen, maar nu gaan schrijven

Je moet een verslag schrijven, een rapport of een andere tekst. Er is zeker wat te schrijven, maar je hebt nog niet al je informatie bij elkaar. Vind je. Eigenlijk moet je eerst nog verder zoeken. Nog meer ins en outs bij elkaar halen, bezwaren onderuit halen, details kennen.

Nu is het nog veel te vroeg om al te schrijven. Als je toch nu al zou gaan schrijven, ga je dingen beweren die straks misschien niet waar blijken te zijn. Dat zou een blamage zijn.

Heb jij ook vaak dat je het nog te vroeg vindt om te schrijven?

Dit kan zomaar een vorm zijn van schrijfangst. Boeken zijn er vol geschreven over wat voor vormen van schrijfangst er zijn, waar het door ontstaat en wat je ertegen kunt doen. Daar wil ik je nu niet mee lastig vallen. Ik pak het wat praktischer aan.

Ik durf met jou te wedden, dat je nu al zoveel informatie hebt dat je een interessant artikel kunt schrijven.

Hieronder staan drie thema’s die er wellicht aan bijdragen dat je niet aan schrijven begint. Wellicht helpt dit inzicht om straks toch te beginnen aan dat artikel of dat rapport.

Belemmerende gedachten

Vaak voordat we beginnen met schrijven en ook tijdens het schrijven gaan er allerlei gedachten door ons heen, die helemaal niets met de inhoud van de tekst te maken hebben. Het zijn gedachten. Overblijfsels uit ons verleden. Gedachten die negatief zijn, ons afkraken.

Dat het vast weer niet zal lukken. Dat we nou eenmaal geen schrijver zijn. Dat we een minkukel zijn. Dat we beter hadden moeten opletten toen we klein waren. Dat we niet moeten denken dat we beter zijn dan een ander.

Deze gedachten kunnen je blokkeren, waardoor je steeds maar niet aan je artikel begint.

Je hebt geen idee hoe te beginnen

En in hoeverre herken je van het volgende:

Je wil wel beginnen met schrijven, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe. Dus blijf je maar lekker nieuwe informatie opzoeken. Daarvan weet je tenminste hoe het moet.

Je ziet op tegen dat lege scherm

Dit punt heeft te maken met het vorige. Je ziet er zo tegen op om naar een leeg scherm te staren, dat je dat gewoon niet doet. Je start nog maar niet een leeg document….

Wat helpt om wel te beginnen met schrijven?

Onderzoek bij jezelf wat jou precies tegen houdt om te beginnen met schrijven.

Als je veel belemmerende gedachten hebt, is het het beste om maar geen aandacht aan die gedachten te besteden, ze lekker te laten kletsen. Ik weet, dat is niet altijd makkelijk, maar het is proberen waard.

Leer een schrijfmethode die bij jou past

Wat ook kan helpen is om een methode te leren die je houvast geeft om je gedachten te orden en op te schrijven.

En wat beslist ook helpt is om maar gewoon dat lege document te openen en daadwerkelijk te gaan schrijven. Niet de definitieve versie van je tekst. Nee, dat zeker niet!

Schrijf maar op wat je weet, wat in je opkomt, gedachten. Schrijf op wat je nog niet weet. En houd stug vol. Uiteindelijk heb je tenminste wat staan, dat je altijd weer kunt aanpassen.

Wil je hulp bij het beginnen met schrijven?

In het traject Kom los van je worsteling met schrijven gaan we op zoek naar wat jou belemmert en wat jou het beste helpt om meer in flow te gaan schrijven.

Neem contact met me op Gratis e-book: weerstand tegen schrijven