Ondoordringbare lappen tekst: stop ermee

3 minuten lezen


Tekstbakstenen schrijven is nutteloos werk

Poppetje staat voor een ondoordringbaar woud, zoals lappen tekst dat ook zijn.

Ik ben helemaal gelukkig. Ik heb een nieuw woord geleerd waarmee ik alle kritiek op een tekst kan uitdrukken. Eén woord, dat een heel rijtje zinnen overbodig maakt.

Ongetwijfeld ken je ze wel. Van die lappen tekst waar niet is door te komen. En probeer je dat toch, dan kun je er geen touw aan vast knopen. Als je geen tekstschrijver bent, haak je gewoon af en denk je er verder niet over na.

Boodschap komt niet over

Ik ben wel een tekstschrijver. Zo iemand die geen tekst kan lezen zonder te denken ‘goh, wat is dit goed geschreven.’ Of (best wel vaak): ‘Waarom publiceert iemand zo’n slechte tekst? Zonde van zijn of haar tijd.’

De lezer verleiden

Bij internet is dat helemaal erg. Alinea’s moeten kort en de essentie moet in één oogopslag helder zijn. Zo schrijft ook Aartjan Van Erkel in zijn boek Verleiden op internet. Hij vertelt erbij dat alinea’s zonder vette woorden, bullets en hyperlinks ‘berucht zijn’. Mensen negeren die alinea’s volledig, zo blijkt uit eye trackingonderzoek.

Voor dit soort alinea’s heeft Aartjan nu een geweldige term bedacht: tekstbakstenen. Wil je je lezer vasthouden, houd dan op met het gooien van tekstbakstenen, zo adviseert hij zijn lezer.

Tekstbakstenen op papier

Voor papieren uitgaven gelden natuurlijk iets andere regels. Daar mag een alinea best wat langer zijn. En je zet geen vetgedrukte woorden of hyperlinks midden in je tekst.

Kan ik hier dat woord tekstbaksteen dan niet voor gebruiken? Ik vind van wel. Het past gewoon te goed bij een tekst die niet deugt:

Van die ondoordringbare lappen tekst, een tekst die vol woorden staat die niet te begrijpen zijn en waar zinnen en alinea’s geen enkel verband met elkaar hebben. Als de lezer al door zo’n tekst heen komt, laat hij geen enkele indruk achter. Een tekstbaksteen dus.

Eén woord, en iedereen begrijpt me.

Hoe zit het met jouw tekstbakstenen?

Wil je zo leren schrijven dat je lezer fluitend door je tekst heen gaat? Ontdek wat daar allemaal bij komt kijken en hoe jij dat voor elkaar krijgt in het traject Scherp Zakelijk Schrijven.

Neem contact met me op Gratis e-book Scherp schrijven