Met je eigen woorden gemakkelijker schrijven

3 minuten lezen


Schrijven met een nieuwe strategie

Tekening van mannetje met vergrootglas dat woorden zoekt in het gras

Als je toch jouw eigen woorden kon vinden, woorden die van diep uit jezelf komen. Dat is pas echt schrijven met je eigen stem. Zo, dat je denkt: ja, zo voelt het goed. Hieronder een artikel over hoe je nieuwe woorden vindt als je oude strategieën loslaat en een nieuwe toepast. 

Ik mocht niet meeschrijven. Alleen maar luisteren en alles binnen laten komen. Als ik zou schrijven zou ik minder goed kunnen luisteren, zeiden ze. Bovendien kregen we na afloop fantastisch goede aantekeningen, zeiden ze ook.

Stiekem schreef ik zo nu en dan toch een beetje mee. Ik kan het gewoon niet laten; je bent een tekstschrijver of je bent het niet. Al die mooie informatie niet opschrijven betekent dat hij verloren is. Verloren voor mij. Verloren voor anderen.

Losse woorden zonder verhaal

Thuis staarde ik naar de A-viertjes die ze  na afloop van de workshopdagen hadden uitgedeeld. Ik zag allemaal woorden staan. Losse woorden, die me zo weinig zeiden. Terwijl ze zulke mooie verhalen hadden verteld. Verhalen die binnenkwamen, maar omdat het er zo veel waren wist ik niet meer wat bij wat hoorde.

Honger naar kennis en inzicht

De losse woorden stilden niet mijn honger naar kennis. Naar inzicht. Naar weten hoe het zit en dat dan weer doorvertellen, zodat anderen daar ook van kunnen profiteren.

Ik besloot om ze een mail te schrijven, over wat ik had gemist en dat ze dat toch echt de volgende keer anders moesten doen. Veel meer mensen zouden er wat aan hebben als zij hun informatie goed zouden opschrijven.

Kennis uit je hoofd op papier

Terwijl ik schreef besefte ik wat ik zo graag doe:  mensen helpen om de kennis uit hun hoofd te halen, en dat zo op te schrijven dat anderen ervan kunnen genieten. Dat betekent dat de woorden een verband gaan vormen zodat ze kunnen raken. Woorden in een verband, dus niet los.

De woorden die ik nu in de mail gooide, kwamen van heel diep uit me. Zo voelde dat. Opgeroepen vanuit de wanhoop dat ik de informatie die ik had gehoord niet meer kon nalezen. Daardoor had ik moeite om door te geven wat ik had gehoord en dus was de informatie verloren gegaan. Verloren informatie.

Woorden die echt bij me horen

En dat allemaal omdat ik niet had mogen meeschrijven, wat ik normaliter ALTIJD doe. Ik had nu iets had gedaan wat compleet tegen mijn gewoonte inging.

Bijzonder om te merken dat de woorden voor de mail die ik schreef van zo diep in me kwamen. Ze voelden waarachtig. Echt. En dat alleen doordat ik iets had gedaan wat niet mijn gewoonte was.

Misschien is dat wel een heel goede manier om je eigen woorden te vinden, de woorden die je nodig hebt om aan anderen jouw kennis over te brengen: je gebruikelijke strategieën loslaten, iets doen wat voor je gevoel tegen je natuur in gaat.

Wil jij ook je eigen woorden vinden?

Laat mij helpen zoeken. Als schrijfcoach ken ik de verstopplekjes 😉 

Neem contact met me op