Jezelf verkopen met de juiste woorden

3 minuten lezen


Mannetje op podium roept Koop mij, hondje kijkt likkebaardend toe

Dan ben je lid van een vereniging vol professionele tekstschrijvers. En dan moet je allemaal een stukje schrijven voor de site om jezelf te promoten. Makkie toch?

Ehm..... De een na de ander verzucht dat hij/zij het niet voor elkaar krijgt. 

Hoe zit dat en wat kun je daar nou mee? 

Jezelf op de borst kloppen mag niet

Jezelf verkopen is gewoon vreselijk. Je moet jezelf op de borst kloppen en zeggen hoe goed je bent. Dat mag niet. Dat wil je niet. 

Zelfs mijn zoon van toen 14 wist dat. Want toen ik riep dat ik een bepaald stukje uit de gratis huis-aan-huiskrant beter zelf had kunnen schrijven, riep hij uit: ‘oh mamma, dat is opscheppen’. Ook al is het gewoon waar dat mijn stukje veel beter was geweest.

Je klopt jezelf niet op de borst

In zo’n thuissituatie durf ik dat nog wel te zeggen.

Maar o wee als er een klant tegenover me zit. En nog oweeër als ik speciaal naar die klant toe zou moeten om hem te vertellen dat ik zo goed bent en dat hij daarom mij moet inhuren. Dat doe je toch niet?

Beter schrijven

Ik doe het wel zonder mezelf o de borst te kloppen, denk ik. Als tekstschrijver kan ik tenslotte beter schrijven dan praten.

Wat volgt is een dagen-, wekenlange worsteling met mijn website. Waar ik voor anderen moeiteloos schrijf, kost het me voor mezelf de grootste moeite. Wat ben ik blij als er eindelijk wat staat op de meeste pagina’s.

'Vul even je profiel in'

Dan komt Tekstnet, de vereniging voor professionele tekstschrijvers, met de vraag of we allemaal onze eigen pagina op de site willen invullen. Het zoekmechanisme is vernieuwd, en dan moeten we wel allemaal een eigen tekst hebben. Anders valt er zo weinig te vinden. Geweldig initiatief. Oh jee, moet ik wéér over mezelf schrijven.

Al snel ontdek ik dat ik niet de enige ben die er moeite mee heeft zichzelf te promoten. De een na de andere collega-tekstschrijvers verzucht: ‘Voor een klant floept het zo uit mijn mouw. Voor mezelf krijg ik er niets uit’.

Dit vraagt om een andere benadering. Anders wordt het nooit wat met ons als zelfstandig ondernemers.

Een spel met woorden

Vandaag merkte ik wat voor mij werkt: Ik ga die promotieteksten zien als spel.

Een spel met woorden. Dat is waar ik goed in ben, dacht ik. Ik vertel een ander graag hoe die zijn tekst aantrekkelijker kan maken voor een breed publiek.

Dat wil ik best zo vertellen. Als ik dan tegelijk duidelijk maak dat die persoon ook een training of coaching bij mij kan volgen, zodat hij er echt heel goed in wordt.

Als het gaat om spel dan vergeet ik dat die woorden over mij gaan. 

Je eigen motivatie

Voor mij werkt dat dus zo. 

Voor jou is er vast iets anders dat jou helpt om dat schrijven over jezelf leuk te maken. 

Wil jij ook ontdekken hoe jezelf promoten leuk kan zijn?

Neem eens een kijkje bij Je Natuurlijke Schrijfstijl. Wellicht is dat wat voor je.

Neem contact met me op