Je rapport bij elkaar puzzelen

3 minuten lezen


Tekening: poppetje loop vertwijfeld met puzzelstukje bij grote puzzel

Structuur krijgen in je gedachten

Je weet precies wat het effect moet zijn van je rapport. Je hebt ook ideeën genoeg voor de tekst. Maar het lukt maar niet om alles tot een consistent geheel te krijgen. Dat was ook het geval bij Marco.

'Alles is al geschreven'

‘Stop’, zeg ik. ‘Ik wil een antwoord van jou, niet wat anderen erover hebben geschreven.’ ‘Oh ja, ik doe het weer, hè?’, mompelt hij ietwat beschaamd. En Marco legt het artikel weer terug op de stapel waar nog heel veel meer wetenschappelijke artikelen liggen.

Marco heeft zich voorgenomen om een advies te schrijven voor de directie van het bedrijf waar hij werkt. Een gedegen advies, waarmee hij de directie wil overtuigen van een andere aanpak. Dus is hij gaan lezen en lezen en lezen.

Chaos in je hoofd

Zijn stapel boeken en artikelen is indrukwekkend. En wat al die schrijvers hebben geschreven is ook indrukwekkend. Er is veel geschreven wat Marco zo zou willen overnemen. 

En dan wil hij er zijn eigen visie aan toevoegen, want daar gaat het natuurlijk om. 

Gevolg: een chaos in zijn hoofd en een chaos op papier.

Vast op perfectionisme

Als je dan nooit goed geleerd hebt om een heldere lijn aan te brengen in die gedachten, dan loop je vast. Op de chaos in je hoofd.

En daar komt vaak nog perfectionisme bij: die tekst moet wel écht goed zijn.

Je zoekt steeds terug wat die en die er ook weer over gezegd heeft. Dan kom je nog meer tegen, of je kunt het niet vinden. Vervolgens ben je je eigen lijn weer kwijt.

Daarom wil ik Marco terug brengen naar wat híj vindt en denkt over dit onderwerp. 

Veel vragen stellen

Ik brengt Marco terug naar wat er in hem zit, door veel vragen te stellen. Vragen over zijn visie. Vragen over wat nu het belangrijkste is. Vragen over de overtuigingen van zijn directie, over wat hij wil weerleggen en wat hij wil onderbouwen.  

Zijn eerste reactie is een gewoontepatroon: terug naar de stapel artikelen en boeken. Alleen, daarmee komen we niet verder. Dat heeft hij ook door. gewoontepatronen zijn hardnekkig.

Gelukkig leert hij snel. En legt hij het artikel van een ander snel weer terug. 

 

Heldere lijn door focus

Met mijn vragen dwing ik hem te focussen. het werkt. We grappen even over de enorme stapel wetenschappelijke artikelen. Misschien zijn ze goed als behang?

Stukje bij beetje zien we hoe de heldere lijn ontstaat met zijn eigen woorden.

Dan op naar het volgende antwoord op een vraag van mij.

Een overzichtelijk schrijfschema

Nu kunnen we het schema verder afwerken. Het schema van vraag en antwoord dat vanzelf de lijn van het rapport uittekent. 

Al snel begint Marco zelf de vragen te stellen. En geeft daarop de relevante antwoorden. Ik luister. Stuur soms nog wat bij.

Het 'wonder' voltrekt zich

Voor mij voelt het altijd weer als een wonder: het moment dat Marco zelf ontdekt wat hij kan weglaten. En wat er nog bij moet. En hee, alle onderdelen vallen zo als een puzzel in elkaar. Een samenhangend geheel. Hij is er zelf verrast door. 

‘Wat ben ik blij dat ik jou heb gevonden’, verzucht hij een paar keer.

En ik? Ik ben super blij voor hem. 

Wil jij ook een helder rapport?

Neem gerust contact met me op over de mogelijkheden.

Neem contact met me op

Direct op de hoogte van elk nieuw blog?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Voornaam
E-mail
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.