Iedere week bloggen. Hoe houd je dat vol?

3 minuten lezen


Tekening: iemand hangt aan een tak en moet dat volhouden, net als elke week posten op LinkedIn

‘Dit jaar ga ik iedere week een blog of Linkedin-bericht schrijven en publiceren. Maar hoe houd ik het vol?’, vroeg iemand mij. Daarom een hart-onder-de-riem-bericht, zodat je aan het eind van het jaar tevreden constateert: het is me gelukt!

Volhouden is een van de lastigste dingen bij een voornemen. Voor iedereen. Niet voor niets hoor je vaak dat sportscholen hun geld verdienen met alle mensen die in januari een abonnement nemen. Na 2 keer houden deze sporters-in-spe het alweer voor gezien.  En internet staat vol met tips over hoe je je voornemen volhoudt.

Weet dat er mensen zijn die een voornemen wel volhouden. Dus het kan!

Het punt is dat je een nieuwe gewoonte moet ontwikkelen. En daarvoor teer je in het begin op veel wilskracht. Een tijdje gaat dat goed, maar op een gegeven moment is je wilskracht ‘even’ weg. Je hebt slecht geslapen, je vriendin laat niets van zich horen, je hebt het al zo druk. Of er is geen enkele aanwijsbare reden.

Hoe ga je door bij drukte?

Ze zeggen wel eens dat je jezelf moet belonen. Maar hoe doe je dat bij het schrijven van een blog of bericht? Je denkt misschien dat de beloning zit in een toenemend aantal views of reacties. Maar daar heb je geen invloed op, het ligt buiten jezelf. Vallen de cijfers tegen, dan moet je nog meer wilskracht in zetten om door te gaan.

Beloon jezelf. Maar hoe doe je dat?

(Nu slaak ik een diepe zucht, want ik ben hier nog niet helemaal uit. Misschien heb je nog aanvullingen?)

Beloon jezelf met spullen of met ervaringen

Je kunt jezelf belonen met spullen of met ervaringen. Je zet bijvoorbeeld bijvoorbeeld elke week 5 euro apart als je je blog gedeeld hebt en aan het eind van de maand koop je een boek, een sieraad of een of ander gadget. Of je zegt tegen jezelf dat je na vijf maal uit eten gaat.

Hiermee geef je jezelf ook de ruimte om een keer over te slaan. Zo’n ramp is dat niet, toch? Dat geeft misschien net die lucht die je nodig hebt.

Zo doe ik mee aan een training voor mijn voeten (!). Hiervoor moet ik elke dag oefenen. Maar ik mag van mezelf overslaan, per week ongeveer twee keer. Zo houd ik het nu al 1,5 jaar vol.

Pas op voor de grote valkuil

Maar er is nog een andere grote valkuil: dat je voornemen te groot is. Een maal per week bloggen is mooi, maar niet als er voor, tijdens of na het schrijven altijd obstakels zijn, die niet zo makkelijk te overwinnen zijn.

Maak je voornemen realistisch

Als je van tevoren eigenlijk al weet dat obstakels het je heel moeilijk maken, heb je wellicht een ander voornemen nodig.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af:

  • Heb ik er wel tijd voor?
  • Heb ik voldoende ideeën?
  • Vind ik het lastig om tekst te structureren?
  • Zit mijn perfectionisme in de weg?
  • Heb ik weinig discipline?
  • Voel ik me onzeker over wat ik moet schrijven?
  • Houd ik het makkelijk voor gezien als er niet snel genoeg reacties op komen?

Wat jouw obstakel ook is, maak daar je doel van

Dus niet meer ‘1 maal per week posten’, maar ‘minstens 1 maal per 2 of 3 weken’. Of alleen iedere week een uur schrijven. Of een half jaar lang iedere week een uur lang ideeën te verzamelen.

En niet stiekem toch boos zijn op jezelf omdat je niet iedere week heb gepost.

Merk je dat het je in je eentje niet lukt?

Neem je dan iets heel anders voor: zoek hulp, bijvoorbeeld een schrijfcoach die jou over je schrijfobstakels heen helpt. Daarvoor kun je bij mij terecht. Neem contact met me op, dan plannen we een gratis, telefonisch kennismakingsgesprek in.

Neem contact met me op

Nog wat tips om het schrijven vol te blijven houden:

  • Zoek iemand zoeken die je stimuleert of motiveert als je het even niet meer ziet zitten; of stimuleer elkaar.
  • Zie de beloning in het schrijven, niet in het resultaat.
  • Plan een maal per maand (of een andere frequentie) een schrijfdag in waarop je een heleboel posts/blogs achter elkaar schrijft.
  • Neem een vast moment in de week om te schrijven.
  • Gebruik alles wat je tegen komt als inspiratie om te schrijven: klanten, artikelen die je leest, wat je meemaakt bij de kapper, de supermarkt in de trein ombuigen naar een werkbaar artikel.
  • Zeg tegen jezelf dat je niet iedere keer hoeft te scoren. Zichtbaar zijn kan ook met posts die in jouw ogen niet zo goed zijn.
  • Zie alles wat je doet en schrijft als experimenteren. Dan ligt de lat niet zo hoog.
  • Lees geen blogs meer van anderen, die in jouw ogen wel succesvol zijn.
Neem gerust contact met me op