Hoog scoren bij google met goede teksten

3 minuten lezen


‘Voorwaarde is bovendien dat de structuur van de website helder is.’ Wat een verademing om iemand met autoriteit zo’n boodschap te horen verkondigen. Het past precies bij wat ik predik, maar tot nu toe zonder autoriteit.

René Pijlman is zo iemand met autoriteit. En dat heeft hij eerlijk verdiend. Al zijn sites scoren stuk voor stuk hoog bij google.

Zo is hij ooit begonnen aan een site waar van alles over leren te vinden is. Wie een gratis cursus zoekt, maakt niet uit in wat, komt nu al heel snel op deze site terecht.

Zo vergaat het ook degene die een (nieuwe) draai wil geven aan zijn loopbaan. Wie even googelt, ontkomt haast niet aan een bezoek aan deze carrièresite.

Cursus Zoekmachinebewust schrijven

Deze kei in schrijven voor zoekmachines geeft ook een cursus Zoekmachinebewust schrijven.

Maar let wel: alleen tekstschrijvers mogen zich voor die cursus inschrijven.

Zonder goede tekst lukt het namelijk toch niet om die hoge ranking bij google te halen

Wie het vak niet beheerst, hoeft dus ook niet te beginnen aan het schrijven van webteksten. Bezoekers lokken, lukt dan toch niet.

Heldere structuur van de site

Natuurlijk is er meer dan alleen de tekst zelf. Zoals een heldere webstructuur. En dat is nu vaak iets waar de tekstschrijver geen invloed op heeft. Toch zou dat wel logisch zijn.

Eigenlijk is het net als een boek schrijven en indelen. De tekstschrijver geeft daar toch ook de eerste voorzet voor? Pas daarna gaat de vormgever aan de slag.

Zo zou het bij een goede website ook moeten zijn: eerst maakt de tekstschrijver een heldere, logische indeling.

Belangrijk is bijvoorbeeld dat elke pagina maar één onderwerp behandelt.

Wil je graag – een deel van – dezelfde informatie ook op een andere pagina zetten, dan verwijs je. Op een website gebeurt dat natuurlijk met een link, in vaktaal een interne link.

De tekstschrijver geeft dit allemaal aan, de webbouwer maakt het vervolgens technisch in orde. Ideale taakverdeling dus.

Interne en externe links aanmaken

Veel intern en extern linken is trouwens sowieso goed om hoger bij google te komen.

Niet dat je dus maar in het wilde weg allerlei links moet gaan aanmaken. Juist niet. Het is net als bij die goede tekst: gebruik je boerenverstand.

Alleen wat logisch is, werkt ook echt. Dat betekent dat je alleen moet linken als het voor de hand ligt, zowel bij interne als bij externe links.

René Pijlman voegde daar nog aan toe dat het ook beter werkt als je zo’n link in een zin verwerkt. En bovendien het liefst in een alinea die over hetzelfde onderwerp gaat.

Wat dat betreft heb ik het niet helemaal goed gedaan met de verwijzing naar zijn sites. Maar ja, dit stuk gaat nu eenmaal niet over leren of over switchen van carrière, maar over wat je eraan kunt doen om hoog te ranken bij google.