Hoe schrijftechnieken je helpen effect te bereiken met je tekst

3 minuten lezen


foto van Mansholt uit het toneelstuk

De stilte.

Zijn blik op oneindig, net over onze hoofden heen. Hij vertelt over vroeger, toen hij net boer was geworden. Helmert Woudenberg, alias Sicco Mansholt.

Hij vertelt over de eindeloze vlakte, in de pas ingepolderde Wieringermeer.  1937. Eén trekker om al het land te ploegen. Wisseldienst met zijn knecht. De een overdag, de ander ’s nachts, volcontinu. Als Sicco’s dienst er dan op zit, zet hij de trekker uit en dan: eindeloze, suizende, oorverdovende stilte.

De dag erna galmt de stilte van dit beeld nog na in mijn oren

Daarin ligt alles gevangen: de weemoed. De spijt. De onherroepelijke teloorgang, de groei. Allemaal zijn schuld. Van deze man die minister van landbouw is geweest en Eurocommissaris. De ‘vader’ van de spreekwoordelijke boterbergen. Die aan de rand van zijn pensionering tot inkeer kwam.

Daarover gaat het toneelstuk. En over de boer, zijn grond en de onlosmakelijke band daartussen. En over de liefde, ja, ook dat nog :).

De voorstelling: Mansholt. Over een politicus op drift en een boer in nood.

Machtig mooi. Het hele toneelstuk, maar die woorden over de stilte bleven hangen. Heimwee naar een tijd die ik zelf nooit gekend heb: een tijd waarin stilte nog gemeengoed was, hoefde je alleen je tractor voor uit te zetten.

Dat is het effect van woorden; wat woorden kunnen doen. Met beeld. Die combinatie.

Ik droom ervan dat ook mijn woorden een spoor achterlaten

Ingebed in een verhaal.

Later, ooit. Ik kan nu alleen zeggen dat schrijven me makkelijker afgaat en meer reacties oproept als ik schrijf vanuit mezelf. Een situatie, een gebeurtenis, een idee.

Dit is wat ik dan doe. Misschien heb je er iets aan:

Ik zie de situatie eerst voor me, voel wat er van stap tot stap gebeurt, zoom in op dat ene, heel kleine moment en dan ga ik schrijven. Dat werkt.

Probeer maar eens. Lukt het niet?

  • Zoom dan nog meer in, op een nog kleiner detail, een nog kleiner moment in het moment.

Dat is techniek.

Je zet schrijftechnieken in om effect te bereiken met wat je schrijft

Maar niet alleen dat, schrijven vanuit jezelf helpt ook om meer plezier te krijgen in schrijven.

Om dat gevoel van een eeuwig durend gevecht met woorden te beëindigen en gewoon lekker te schrijven. Ja, ook bij zakelijk schrijven. Dat is een van de sleutels om met meer gemak te schrijven.

Wil jij met meer gemak schrijven?

Neem contact met me op