Hoe schrijf je kort, bondig en compleet
3 minuten lezen
Schrijven met de wijsheid van Bataki
Kort en bondig én compleet zijn. Tuurlijk. Dat wil iedereen. Je hebt informatie die je zo duidelijk mogelijk wil neerzetten. En dus wil je in het kort de kern weergeven en tegelijk je lezer overrompelen met een lekker leesbare tekst. Zo iets.
Luister wat Bataki daarover te zeggen heeft.
Bataki is een wijze raaf uit een boek
Bataki is een raaf uit het boek Niels Holgerson van Selma Lagerlöf
Ken je dat boek?
Laatst las ik het opnieuw en de levensles van Bataki trof me.
Het boek in het kort:
Niels is een vervelend ventje dat zijn ouders plaagt en niets uitvoert om ze te helpen in hun armoedige bestaan. Een boze kabouter tovert hem om tot een klein kaboutertje waarna hij een zomerlang met een troep ganzen boven Zweden toert, boven op de rug van Maarten, de ganzerik.
Zoals dat gaat in boeken, wordt hij hier een heel ander mens van, aardig voor alles en iedereen en zijn verantwoordelijkheidsgevoel groeit.
De hele zomer leeft hij in de veronderstelling dat hij weer groot mag worden als hij Maarten heelhuids thuis brengt. Maar dat blijkt maar de halve waarheid. Aan het eind van de zomer hoort hij dat hij pas weer groot mag worden als Maarten thuis geslacht wordt.
Tsja, dat wil Niels niet. Hij is inmiddels zo verknocht aan zijn gans dat hij een radicaal besluit neemt: dan maar niet meer terug en eeuwig klein blijven.
Dat vindt Bataki toch wel een beetje sneu en op zijn manier helpt hij hem. In drie verhaaltjes laat hij Niels weten dat er altijd wel een 3e weg is, een weg die je van tevoren niet kunt voorzien, als je maar doet wat je hart je ingeeft.
En ja, op het moment dat Maarten op het slachtblok ligt, springt Niels, zo klein als hij is, tevoorschijn en wonder boven wonder, hij is weer groot. Maarten is gered.
Die 3e weg bleef me bij
Je fixeert je vaak op twee oplossingen die allebei niks zijn.
Bijvoorbeeld, zo vaak zeggen mensen tegen mij: “Ik wil zo graag leren om kort en bondig te schrijven.” Natuurlijk kan ik daarbij helpen. Maar is het wel nodig? Is het niet een idee-fixe om te denken dat je je kennis altijd kort en bondig moet opschrijven?
Ja, ook bij kort en bondig schrijven is die 3e weg er
- Je kunt namelijk prima lang schrijven.
- Je kunt ook prima incompleet zijn.
Op voorwaarde dat je alle schrijftechnieken inzet
Dat betekent dat je weet hoe je zinnen zo formuleert dat ze je lezer als een raket voortstuwen naar de volgende zin, de volgende alinea, het eind van de tekst en dan vervolgens een onuitwisbare indruk achterlaten. Dat kan.
Selma Lagerlöf heeft dat ook gedaan met Niels Holgerson. Hiermee heeft zij een vorm gevonden waarin ze heel veel informatie over haar geliefde Zweden op een luchtige manier heeft doorgegeven aan heel veel kinderen (en volwassenen). Daar is een blog van 1000 woorden nog niets bij.
Dat betekent dus: de schrijftechnieken leren kennen…
Ken je die schrijftechnieken nog niet?
In het schrijftraject Scherp Zakelijk Schrijven leer jij alle schrijftechnieken die je nodig hebt.
Interesse? Mail me voor een telefonische afspraak, om te horen wat jij nodig hebt en wat ik je te bieden heb.
Neem contact met me op