Hoe een format je helpt om sneller je blog te schrijven
3 minuten lezen
In 8 stappen naar je eigen blog
Het was een jaar geleden. Ik was deelnemer in een groep van zelfstandig ondernemers en ieder moest, ja moest, ook zelf een tip inbrengen. Vreselijk vond ik dat. Wat had ik nu helemaal te vertellen?
Gelukkig hadden de deelnemers wel een vraag: hoe schrijf jij nou je schrijftips; hoe pak je dat aan? Zelf schreven ze allemaal, over hun eigen expertise, maar ze worstelden stuk voor stuk met die wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief.
De tip van de expert. Die wilden ze van mij
En ik? Ach. Ik voelde me een beginneling. Wat kon ik hen nou vertellen wat ze nog niet wisten? Maar goed. Ik moest. Dus begon ik een beetje te brabbelen. Over lezers, over dicht bij die lezer blijven, over vragen beantwoorden en zo elke nieuwe alinea schrijven.
En toen keek ik op. In een aantal heel enthousiaste ogen. Tsjonge, hier hadden ze nou nog nooit aan gedacht, dit leek ze fantastisch om ook eens uit te proberen. Heel erg bedankt voor de tip, zeiden ze nog. En ik mocht weer naar mijn plaats. Om het hele voorval weer te vergeten.
Schrijven in een vloek en een zucht
Tot afgelopen week. Ik sprak een van de deelnemers en ze vertelde me wat ik toen had verteld en dat ze daar zoveel aan had gehad. Dat ze die methode een keer had opgevolgd en toen in een vloek en een zucht haar artikel had geschreven. Zo heerlijk. (ik zeg er maar niet bij dat het maar een keer lukte. Daarna was ze weer terug bij af…)
Het deed me denken aan de tip die ik gaf. Een tip, of liever gezegd, een methode om op een redelijk makkelijke manier een artikel over jouw expertise te schrijven. Misschien heb jij er ook wat aan.
Een manier om snel een artikel te schrijven over jouw expertise:
- Bedenk wat de vraag van een van je lezers kan zijn. Schrijf die vraag op. (Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat schrijven niet zo’n worsteling is?)
- Schaaf de vraag bij totdat hij relevant is voor veel meer lezers. Maak hem concreet, zodat je zeker weet dat je lezer op het puntje van zijn stoel gaat zitten omdat hij echt het antwoord op de vraag wil weten. (Hoe kan ik zo schrijven dat het me minder tijd kost?)
- Schrijf de vraag om naar een ‘probleem’. (Soms kost schrijven enorm veel tijd. Misschien wel altijd.)
- Je duikt nog wat dieper in het probleem. Dat doe je door je in te beelden dat je die lezer bent (die heel veel tijd kwijt is aan schrijven. Ik zie hem zitten, en ik zie dat hij dit eens probeert en dat eens probeert. Dus dan wordt de volgende zin: Je hebt al van alles geprobeerd om sneller te schrijven)
- Je kijkt of je nog dieper in het probleem kunt duiken.(Ik stel me nog steeds die schrijvende lezer voor, en ik voel dat hij wat wanhopig is omdat hij wel móet schrijven. Dus dan wordt de volgende zin: Jammer genoeg moet je wel schrijven. Je functie/je vak vraagt het van je).
- Genoeg in het probleem gedoken? Dan stel je je die lezer opnieuw voor, maar nu heeft hij een oplossing gevonden. (Wat nu? Je werk zou opeens veel leuker worden als je weet dat schrijven je veel minder tijd kost.)
- Je zegt dat er een oplossing is of je geeft de oplossing. (Sneller schrijven kan met de volgende methode:)
- Nu kun je nog verder gaan schaven. Elke zin die er nu staat is goed voor een hele alinea. Je geeft wat meer uitleg. (Soms kost schrijven enorm veel tijd. Misschien wel altijd. Je rapport zou in een dag af moeten zijn maar je bent er minstens een week mee bezig. Je artikel wil je graag in een uur klaar hebben, maar aan het eind van de dag heb je nog alleen maar de eerste alinea. Je hebt al van alles geprobeerd om je blog sneller te schrijven. Je dwingt jezelf om je e-mail uit te zetten. Je sluit je kamerdeur, zodat iedereen weet: hier wordt gewerkt.)
Doorgaan met schrijven
Zo ga je door en heb je een artikel waarin je jouw expertise deelt.
Nu zeg je misschien: maar ik schrijf geen artikelen. Ik schrijf rapporten. Dan heb je meer aan de vraag-antwoordmethode. Als je daar meer over wilt weten, laat je reactie dan achter. Dan doe ik die een volgende keer.
(dit opschrijven kostte me drie kwartier, waarin ik tussendoor ook nog overleg heb gehad met mijn zoon).
Wil jij persoonlijke begeleiding om met meer gemak te schrijven?
Mail me, dan maken we een telefonische afspraak waarin ik van jou hoor waar jij tegenaan loopt bij het schrijven en of ik jou kan helpen om met meer gemakt te schrijven.
Neem contact met me op Download bijpassend e-bookInteressant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem.
Matthijs, werktijden.nl