Als schrijven één grote worsteling is. Wat dan?

3 minuten lezen


Tekening van iemand die angstig wegrent van een enorm vel papier dat leeg is

Haar opmerking, terloops gemaakt, snijdt door mijn ziel. Zelf doet ze er luchtig over: Och, als het even kan, vermijd ik het om te schrijven. Een schrijfklus schuif ik snel door naar een collega.’

Voor mij voelt het als triest. Heel triest. Dat schrijven zo’n worsteling kan zijn.

Mijn vingers jeuken: ik wil haar helpen. Maar hoe? Een eenvoudige oplossing is er nu eenmaal niet.

Worstelen met schrijven kan veel oorzaken hebben

Je herkent jezelf in die ander die ook worstelt met schrijven. Het gevoel is hetzelfde. Maar op welk moment en hoe je worstelt, dat is voor iedereen anders. Ook waar die worsteling zijn oorsprong vindt, verschilt voor iedereen.

Waarom ben je bang voor schrijven?

Er is de angst voor het schrijven: waar komt die vandaan? Wat zit eronder? Hoe lang loopt ze hier al mee?

Ken je schrijftechnieken?

Misschien mist ze eenvoudige schrijftechnieken, hulpmiddelen. Zijn die haar nooit geleerd of is ze die vergeten? Als ze schrijft: hoe gaat ze dan te werk? Is er misschien iets bij wat wél effectief is? Helpt het haar om met een vast stappenplan te werken? Wat weet ze over schrijven?

Heb je vooral last van belemmerende gedachten over schrijven?

Of dénkt ze alleen maar dat ze niet kan schrijven? Heeft ze zichzelf overtuigd van haar eigen gedachten? Misleidende gedachten en overtuigingen?

Hoe denkt ze eigenlijk over zichzelf? Heeft ze wel vertrouwen in zichzelf? Of zijn er gebeurtenissen geweest die haar zelfvertrouwen in schrijven volledig ondermijnd hebben, zonder dat ze zich daarvan bewust was?

Wat heb je al geprobeerd en werkt of werkt juist niet?

En wat heeft ze al allemaal geprobeerd om met minder moeite te schrijven? Wat hielp wel (tijdelijk) en wat werkte juist averechts?

Wat zou ik haar dat graag allemaal willen vragen.

En nog veel meer. Om dieper door te dringen in dit schrijfprobleem. Om erachter te komen wat haar triggert, wat onder die worsteling zit. Zodat zij er zelf achter komt.

Want als dat helder wordt, kan ze vervolgens leren hoe ze aan al die knoppen kan draaien zodat ze voortaan met een fiere houding kan zeggen; ik schrijf dat rapport, dat memo, dat blog wel even.

Schrijven met zelfvertrouwen

Ik zie haar al voor me, hoe ze naar haar bureau loopt en gaat zitten. Hoe ze voelt dat ze een tekst gaat schrijven die voldoet. Hoe ze zich voorbereidt op haar taak en uiteindelijk met weinig moeite een fantastische tekst produceert. Niet een keer. Maar iedere keer weer.

Zo zou ik willen dat het gaat.

Want echt. Schrijven met weinig moeite is te leren. Maar niet met één makkelijk trucje. Durf ik haar dat te zeggen?

Wil jij achterhalen wat jouw worsteling met schrijven is?

Wil jij af van je worsteling met schrijven en ontdekken wat jou helpt om met meer gemak te schrijven? Neem eens een kijkje bij het traject Minder worstelen met schrijven

Neem contact met me op