Als schrijven één grote worsteling is. Wat dan?

3 minuten lezen


Tekening van iemand die angstig wegrent van een enorm vel papier dat leeg is

Haar opmerking, terloops gemaakt, snijdt door mijn ziel. Zelf doet ze er luchtig over: Och, als het even kan, vermijd ik het om te schrijven. Een schrijfklus schuif ik snel door naar een collega.’

Voor mij voelt het als triest. Heel triest. Dat schrijven zo’n worsteling kan zijn.

Mijn vingers jeuken: ik wil haar helpen. Maar hoe? Een eenvoudige oplossing is er nu eenmaal niet.

Veel oorzaken voor worstelen met schrijven

Wat ik onder haar woorden proef is schaamte. Beschaamd omdat schrijven niet goed gaat. Schrijven moet je toch kunnen?

Dat is waar veel van mijn klanten zich in herkennen. Jij misschien ook?

Maar ook al is het gevoel eronder gelijk, toch is de worsteling met schrijven voor iedereen anders. Dat maakt het ook zo lastig om met een quick fix van je worsteling af te komen.

Schrijven is een proces, vanaf het moment dat je je voorneemt iets te schrijven tot het moment dat je vindt dat het klaar is en je hem opstuurt of publiceert.

Het moment dat je vast komt te zitten, verschilt per persoon. Ook wat maakt dat je iedere keer die worsteling met je tekst hebt, verschilt. 

En dan heb ik het nog niet over de oplossingen: wat werkt voor jou (niet)?

Bang om te schrijven

Bij haar hoor ik bijvoorbeeld een angst. Angst om te schrijven, die maakt dat ze er niet eens meer aan begint. Waar komt die angst vandaan? Wat zit eronder? Hoe lang loopt ze hier al mee?

Ken je schrijftechnieken?

Wellicht mist ze eenvoudige schrijftechnieken, hulpmiddelen. Zijn die haar nooit geleerd of is ze die vergeten? 

De vraag is ook, als ze schrijft: hoe gaat ze dan te werk? Is er misschien iets bij wat wél effectief is? Helpt het haar om met een vast stappenplan te werken? Wat weet ze over schrijven?

Hoe zit het met belemmerende gedachten over schrijven?

Of dénkt ze alleen maar dat ze niet kan schrijven? Heeft ze zichzelf overtuigd van haar eigen gedachten? Misleidende gedachten en overtuigingen?

Hoe denkt ze uberhaupt over zichzelf? Heeft ze vertrouwen in zichzelf? Of zijn er gebeurtenissen geweest die haar zelfvertrouwen in schrijven volledig ondermijnd hebben, zonder dat ze zich daarvan bewust was?

Wat werkt wel en wat juist niet?

En wat heeft ze al allemaal geprobeerd om met minder moeite te schrijven? Wat hielp wel (tijdelijk) en wat werkte juist averechts?

Wat zou ik haar dat graag allemaal willen vragen.

En nog veel meer. Om dieper door te dringen in dit schrijfprobleem. Om erachter te komen wat haar triggert, wat onder die worsteling zit. Zodat zij er zelf achter komt en ze voortaan zelf die schrijfklus oppakt.

Want als dat helder wordt, kan ze vervolgens leren hoe ze aan al die knoppen kan draaien zodat ze voortaan met een fiere houding kan zeggen; ik schrijf dat rapport, dat memo, dat blog wel even.

Schrijven met zelfvertrouwen

Ik zie haar al voor me, hoe ze naar haar bureau loopt en gaat zitten. Hoe ze voelt dat ze een tekst gaat schrijven die voldoet. Hoe ze zich voorbereidt op haar taak en uiteindelijk met weinig moeite een fantastische tekst produceert. Niet een keer. Maar iedere keer weer.

Zo zou ik willen dat het gaat.

Want echt. Schrijven met weinig moeite is te leren. Maar niet met één makkelijk trucje. Durf ik haar dat te zeggen?

Nee, deze keer niet. Ik ken haar nog te kort en zij ziet geen probleem. Pas als ze zelf wil leren om met meer gemak te schrijven, pas dan is de tijd rijp om er wat aan te doen.

Wil jij achterhalen wat jouw worsteling met schrijven is?

En jij, hoe zit het met jou? Wil jij af van je worsteling met schrijven en ontdekken wat jou helpt om met meer gemak te schrijven? Neem eens een kijkje bij het traject Minder worstelen met schrijven

Neem contact met me op