Begrijpelijke brieven schrijven als gemeente

3 minuten lezen


Ook juridische teksten geschikt maken voor iedere inwoner

Jip en Janneke als symbool voor begrijpelijk schrijven

De gemeente Ede wil de burgers betrekken om de teksten op haar site te verbeteren en beter begrijpelijk te krijgen. Als proef begint ze nu met een aantal juridische teksten. Leuk initiatief. Ware het niet dat als ik wil reageren dit helemaal niet lukt. Daarom mijn reactie op deze plek. Weliswaar stamt dit blog uit 2010, maar de inhoud is nog steeds actueel.

De eerste tekst gaat over kwijtschelding van belasting

Lijkt me inderdaad belangrijk om daar een goed te begrijpen tekst van te maken.

Je ziet dat ze echt geprobeerd hebben de tekst begrijpelijk te maken, maar het kan nog veel beter. Hier de eerste alinea:

Wanneer u uw aanslag gemeentelijke belastingen niet kan betalen omdat u een laag inkomen heeft, kunt u binnen 4 maanden na de dagtekening van uw aanslag kwijtschelding aanvragen. U kunt kwijtschelding krijgen van de onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing, hondenbelasting van de eerste hond en van de afvalstoffenheffing (alleen voor de standaardset en niet voor eventuele extra kliko’s). Bent u te laat, dan krijgt u geen kwijtschelding.

Hieronder de reactie die ik op de site had willen achterlaten:

Leuk initiatief. Ik vraag me alleen wel af of laaggeletterden, die toch het meeste moeite hebben met dergelijke teksten, wel zullen reageren.

Verder vind ik het lastig om zo onder een tekst wat opmerkingen te maken. Ik ben gewend (ben zelf professioneel tekstschrijver) om gelijk de tekst zelf te veranderen, zodat ik het resultaat ook kan zien.

Ik heb me nu beperkt tot de eerste alinea:

  • Een eerste zin die begint met ‘wanneer’ en dan vervolgens 28 woorden lang is, is echt te moeilijk.
  • Bovendien zijn woorden als ‘dagtekening’ en ‘kwijtschelding’ nu niet de makkelijkste woorden.
  • Verder moet een tekst mensen stap voor stap meenemen in hun denkproces. In dit geval betekent dat dat je mensen er eerst bewust van moet maken dát ze kwijtschelding kunnen krijgen. Later komt dan wel hoe ze dat moeten doen (binnen vier maanden).

Mijn voorstel voor een nieuwe eerste alinea

Heeft u moeite om de belastingen van de gemeente te betalen? Misschien hoeft u ze helemaal niet te betalen. De gemeente kent een regeling voor mensen met een laag inkomen. Zij hoeven de volgende belastingen niet te betalen: onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing, eerste hond van de hondenbelasting en van de afvalstoffenheffing (alleen voor de standaardset en niet voor eventuele extra kliko’s).

U moet dan wel een formulier goed invullen en op tijd inleveren.

De vraag is of dit alle gemeentelijke belastingen zijn. Is dat zo, dan kan er ook staan dat ze geen belastingen van de gemeente hoeven te betalen. De opsomming kan bovendien beter bulletsgewijs opgenomen worden.

Verder heb ik in een losse reactie, wat wel lukte, aangeraden de volgende keer eerst goed te kijken naar bijvoorbeeld informatie over goede webformulieren, zoals die van Aartjan van Erkel.

Wil je zelf leren om begrijpelijk te schrijven?

In het traject Scherp Zakelijk Schrijven leer je alle ins en outs van wat een tekst begrijpelijk maakt en hoe jij dat voor elkaar krijg.

Neem contact met me op