Aanmelden

Scherp Zakelijk Schrijven


Voor krachtige Zakelijke Teksten

Tekening: Poppetje is heel ijverig aan het typen met tong uit de mond

Persoonlijke – online – schrijfcoaching, omdat je krachtige, zakelijke teksten wil schrijven. Kortom, teksten die precies weergeven wat er in jouw hoofd omgaat to-the-point zijn en tegelijk je lezer meenemen. 

Dit schrijftraject is wat voor jou als je je hierin herkent:

 • Je wil de boodschap van je verhaal kort en bondig weergeven. Je houdt ervan als een tekst eenvoudig is en direct tot de kern komt. Zo wil jij dat ook.
 • Jouw teksten moeten lekker concreet zijn. Als feedback hoor je van anderen dat je te conceptueel, te abstract of te wollig schrijft en daar ben je het eigenlijk wel mee eens.
 • Je wil zo schrijven dat je de lezer boeit. Je hebt de neiging om steeds maar meer uit te leggen, met nog meer bijzinnen, onderbouwingen en uitweidingen.
 • Over het algemeen gaat schrijven wel, maar het is altijd hetzelfde. Je wil graag variëren in de stijlen en manieren.
 • Het liefst wil je dat je lezer dat wat jij schrijft met rode oortjes uitleest. Nou ja, iets wat daarop lijkt. Je zoekt naar manieren om je boodschap beeldend weer te geven, zonder zweverig te worden. En dan ook nog op een vloeiende manier, niet van de hak op de tak.

Interesse? Mail me op leonore@deschrijfster.nl dan maken we een telefonische afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Ja, ik wil weten of dit traject iets voor mij is

Kun je wel leren scherp zakelijk schrijven?

Is het niet een kwestie van talent en anders pech?

Gelukkig niet. Je kunt je in elke vaardigheid bekwamen, dus ook in schrijven.

Ik snap wel waar je scepsis vandaan komt. Zelf dacht ik bijvoorbeeld ongeveer mijn hele leven dat ik niet kon tekenen.  Dan zag ik mijn zus met een paar lijntjes een hond tot leven laten komen. Dat kon ik niet, dus was tekenen niet voor mij weggelegd…

Totdat ik voor het eerst een tekenles nam. Wauw, daar leerde ik hoe ik rondjes moest tekenen. Kun je nagaan, simpele rondjes! En ik leerde hoe ik zo kon inkleuren dat je kleureffect zag. Vervolgens tekende ik een appel die er werkelijk uitzag als een appel. Klinkt simpel, maar was het voor mij niet.

Tekening van een appel

Hoe kan dat nou, dat ik na zo’n paar lessen opeens iets kon tekenen dat ik nooit voor mogelijk had gehouden?

Ik had voor het eerst van mijn leven een aantal tekenprincipes leren kennen. Dat was alles.

Precies zo werkt het ook bij schrijven. Ken je de onderliggende schrijfprincipes dan weet je waarom je bij de ene tekst moet gapen en waarom je de andere uit hebt voor je er erg in hebt. En als je je daar bewust van bent, kun je de principes ook gericht inzetten.

Collega’s complimenteren me met helder stuk
‘Collega’s complimenteren me met helder stuk’

Mijn collega’s zeggen nu dat mijn stuk lekker leest en dat het goed in elkaar zit. Dat is mede dankzij de schrijfcoaching. Als je zag waar ik mee begon…

Rafaëla Feddes, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vicieuze cirkel van de interne schrijfmachine. Machine bijstellen: creatief en scherp schrijven

Jouw schrijfmachine: zelf bijstellen

Je kunt die onderliggende schrijfprincipes ook zien als onderdeel van jouw interne schrijfmachine. Pas als deze machine vlekkeloos draait, komen er -  zonder al te veel moeite en tijd - teksten uit die helemaal goed zijn.  

Het kan zijn dat je machine loopt, maar dat je moeite hebt om hem bij te stellen.

Dat betekent dat hij hier en daar stroef loopt. Je hebt bijvoorbeeld geen idee hoe je je tekst levendiger of minder saai kunt krijgen. Gevolg? Je lezer pikt de boodschap niet op. Of ze begrijpt niet wat er staat en legt je tekst weg zonder door te lezen.

Wat is bijstellen van je schrijfmachine?

Als je je schrijfmachine zelf kunt bijstellen, dan ben je in staat je eigen tekst te analyseren. Je herkent wat het effect is van wat je schrijft en je bent in staat om er een andere draai aan te geven. Een draai die prettiger leest en meer samenhang vertoont.  

Dit gaat verder dan veel schrijftips die her en der op internet staan. Neem de korte zin. Korte zinnen zijn beter voor de leesbaarheid. Maar alleen maar korte zinnen schrijven, maakt een tekst onleesbaar. Het gaat om de variatie tussen kort en lang.

Dit is een voorbeeld van vele, die met elkaar de schrijfprincipes zijn. Schrijfprincipes waaruit je kunt putten bij het schrijven. 

Het mooie van principes is dat je ze kunt leren

De eerste stap is om je bewust te worden van die verschillende schrijfprincipes.

Daarna leer je ze toepassen in je eigen tekst.

Nog een stap verder: je ziet in een willekeurige tekst waarom die wel of juist niet leesbaar en toegankelijk en hoe die tekst te verlevendigen is.

Wat heb je aan het traject Scherp Zakelijk Schrijven?

 • Je ontdekt wat het is dat een leesbare tekst nu zo leesbaar, helder en gefocust maakt. En wat niet. Hier gaat het om de principes onder die tips en trucs.
 • Je gaat steeds beter herkennen waar je de schrijfprincipes kunt toepassen als je zelf schrijft en hoe je dat dan zo doet dat je tekst daadwerkelijk prettig wordt om te lezen voor jouw doelgroep.
 • Is je tekst klaar? Dan weet je waar je op moet letten om te zien of hij kort en bondig genoeg is, of de boodschap goed overkomt en of je lezer begint met lezen en doorleest tot het einde. Je weet dan waar je kunt schaven en wat het effect van dat schaven is.
 • Je leert teksten schrijven die je lezer graag leest en die ervoor zorgen dat die lezer na afloop doet wat jij voor ogen hebt, zoals …. glimlachen, ….jou een mailtje sturen, ….hun mening herzien, ….de bewegingsoefening daadwerkelijk doen, ….reageren….
 • En ja, dit zit er ook wel bij: je leert schrijftips, -trucs en -handigheidjes kennen. Want wellicht zijn er bij die je nog niet kent en waarmee jij jouw tekst net weer iets toegankelijker, kort en bondig of levendig kunt maken. Maar wel toegespitst op wat jij echt kunt gebruiken.

Hoe ziet het traject er concreet uit?

Het traject Scherp Zakelijke Schrijven omvat de volgende onderdelen:

 • Het traject start met een voorbereidingsopdracht. Hierbij beantwoord je vragen die inzicht geven in hoe je schrijft, wat je schrijft en waar jij je in wil verbeteren. 
 • We werken meestal met teksten die jij hebt geschreven of nog wil gaan schrijven. Een enkele keer werken we met proefopdrachten. Het gaat er tenslotte om dat jouw teksten erop vooruit gaan. 
 • Er zijn, waar nodig, extra (schrijf)oefeningen als huiswerk. Soms is het handig om ‘droog’ te oefenen, om nieuwe technieken eigen te maken. 
 • Er is, waar nodig, achtergrondmateriaal dat jou helpt om meer zicht te krijgen op de schrijfprincipes die een tekst beter leesbaar maken.
 • 8 maal schriftelijke, uitgebreide analyse en feedback op teksten en/of ander huiswerkmateriaal dat aan bod komt in het schrijftraject.
 • 8 maal online meeting van een uur of een evenredig aantal kortere sessies. Hierin krijg je uitleg over wat scherp zakelijk schrijven inhoudt, wat er nodig is om je tekst vloeiend te krijgen van begin tot eind en hoe je de essentie weergeeft van wat jij op wil schrijven. Ik gebruik voor deze online meeting het platform zoom. Als je dat prettig vindt, neem ik de meeting op, en stuur je de opname na afloop toe. Dit geeft je de mogelijkheid om later nog na te luisteren. 
 • Onbeperkt kort e-mailcontact voor advies of hulp bij korte vragen waar jij tegenaan loopt bij het schrijven.

Uiteindelijk gaat het erom je nieuwe kennis en vaardigheden zo in te zetten dat het een gewoonte wordt. Dat kost tijd. En veel oefenen met gerichte feedback.

Wat kost zo’n traject?

Dit traject vraagt een investering van €2000, vrij van btw en voorafgaand aan het traject te betalen.

Overweeg je dit traject of heb je vragen?

Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.

Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is. Een combinatie – op maat - met andere trajecten is ook mogelijk.

In zo’n gesprek stel ik veel vragen en jij stelt jouw vragen.

Ik stel vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.

Neem contact met me op
Ik heb bestek gekregen om te schrijven
‘Ik heb bestek gekregen om te schrijven’

Ik had er nooit bij stil gestaan dat bij schrijven ook techniek komt kijken.  Voor mij was het ‘je hebt talent of niet.’ Omdat mijn blogs nauwelijks werden gedeeld en er bijna geen reacties kwamen, wist ik dat er iets niet goed ging.

Wat ik in handen heb gekregen is gereedschap om mooier, vloeiender en leuker te schrijven. Ik heb heel veel tools gekregen om te oefenen. Ook is het fantastisch om te zien dat mijn blogs nu meer gedeeld worden. Ik ben helemaal blij!

Brigitte Rijmers, Heft in eigen handen
Aanmelden

Vragen

Aanmelden

Het kost tijd en veel oefenen-met-feedback om je nieuwe vaardigheden eigen te maken. Tegelijk werkt het het beste dat er maximaal 2 tot 3 weken tussen de sessies zit, zodat je kunt voortbouwen op wat je leert. Zit er langer tussen, dan is de kans groot dat je weer - deels - vergeten bent wat je de vorige keer hebt gehoord. Daarom duren trajecten meestal maximaal 6 maanden. 

Dat kan ik me voorstellen. Weet je wat, plan een afspraak in, dan help ik je helder te krijgen wat je precies wil en of dit traject wat voor je is.

Natuurlijk, dat kan ook. Dat betekent wel dat je naar mijn praktijkruimte moet komen, in Bennekom.

Weet wel, ik geef mijn schrijfcoaching al jarenlang via online sessies. Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. extra voordeel is dat je het tussen je werkzaamheden door kunt plannen. Bovendien, je hebt geen reistijd en kunt dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching krijgen.

Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.

Neem contact met me op