Persoonlijke coaching voor als je wilt leren om meer in een flow te schrijven, met minder ‘strijd’ en zonder drempels waar je steeds overheen moet. Voor ondernemers, onderzoekers en ieder ander die schrijft voor zijn of haar werk.
Op deze pagina: informatie over het traject Minder worstelen met schrijven, maar eerst inzicht in het schrijfproces en waarom het helemaal niet gek is als schrijven niet goed lukt.
Je voelt de moed al in je schoenen zinken zodra je collega of je baas zegt ‘schrijf je dat even op?’ Zodra je er niet onderuit kan om dat verslag te schrijven Of zodra het weer tijd is voor je nieuwsbrief.
Je weet al hoe het gaat: je voelt hoe de stress zich in je lichaam opbouwt, stelt uit en uit, krijgt met de moed der wanhoop wat op papier, wat je binnen de kortste keren weer schrapt. Na uren, dagen, misschien wel weken ploeteren heb je eindelijk wat staan. Maar dat durf je eigenlijk niet te publiceren.
Kan dat niet anders? Meer vanzelf? Meer in een flow? Met meer grip op wat en hoe je schrijft? En op een manier dat je tevreden bent over het resultaat?
Ja, dat kan zeker. Schrijven met gemak is te leren.
Niet met een paar simpele tips en trucs. Maar door te onderzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn van jouw worsteling en dan precies daar wat aan te doen.
Schrijven is niet zo simpel als het soms lijkt.
Schrijven bestaat uit verschillende deelprocessen waar ook nog eens allerlei hersendelen bij betrokken zijn. Al die deelprocessen moet je goed in de vingers hebben en op het juiste moment inzetten.
Ik vergelijk schrijven daarom wel eens met een grote machine die aan het werk is, vol
radertjes en tandwielen die allemaal in elkaar grijpen.
Pas als elk van die tandwielen en radertjes goed functioneert, kan de machine een tekst produceren, die logisch en gestructureerd is, die jij met plezier schrijft en waar jij ook nog eens tevreden over bent.
Zo’n machine is niet van de ene op de andere dag gebouwd. Daar gaat jaren overheen, waarbij je elke keer een nieuw onderdeel toevoegt en hem ook nog eens precies op maat maakt voor jouw eigen gebruik.
Bij dit bouwen kun je niet zonder anderen. Van hen moet je het leren. Je wordt helaas niet geboren met het vermogen vanzelf te gaan schrijven, zoals je wel ‘vanzelf’ leert praten.
Zie je jezelf als klein ukkie naar de basisschool gaan? Je eerste plek van vele waar je leert wat er komt kijken bij schrijven, wat wel mag en wat niet mag. Je hele leven lang.
Je ervaart frustraties, hoort aan wat je leraren, ouders, collega’s tegen je zeggen over je schrijfkwaliteiten. Je incorporeert heel veel regels, zinnige regels maar ook onzinnige of tegenstrijdige. Je leert ook dingen niet, je leraar legt het niet goed uit of het klopt niet wat hij zegt.
Daar komt nog eens bij dat jij degene bent die die machine bouwt en ook weer gebruikt. Als er iets in jou zelf stroef loopt, dan heeft dat gevolgen voor je machine.
Neem de leraar die tegen jou zei: ‘Jij kan niet schrijven, iedere keer als je een stukje schreef. Misschien ben je dat gaan geloven en is dat al de eerste drempel waar je overheen moet als je gaat schrijven.
Of, los van het schrijven zelf. Jij hebt er bijvoorbeeld een hekel aan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dan is het niet gek dat je jezelf onbewust saboteert als je van plan bent een verslag te schrijven. Want daarmee laat je bij uitstek zien waar jij voor staat. Of perfectionisme maakt dat je niet snel tevreden bent, dus ook niet bij wat je schrijft.
Elke keer als ik moest schrijven dacht ik shit, shit, ik moet schrijven. Die spanning vooraf is helemaal weg. Dat is het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb in de schrijfcoaching.
Ik denk er nu niet meer bij na als ik moet schrijven. En doordat de spanning weg is, gaat het schrijven ook beter. Ik weet wel dat er moeilijke momenten met schrijven komen, maar dan heb ik bagage, ik weet hoe ik het aan moet pakken, ik weet hoe ik ermee om moet gaan en daar val ik dan gewoon op terug.
In Océ-termen zeg ik: het was een nuttige cursus, ik heb veel geleerd en ik kan het direct in praktijk brengen.
Herman van der Meijs, De Schrijfster
Zie je jouw schrijfmachine voor je? Een prachtige machine, maar wel een waar zand tussen de tandwielen is geslopen of eentje waar je geen idee hebt hoe je die aan de praat moet krijgen.
Jij wist niet eens dat die machine bestond, dus weet je ook niet dat hij niet goed werkt en dat het tijd is hem te repareren. Zo staat het er voor bij heel veel mensen en waarschijnlijk ook bij jou. Logisch dus dat het vaak een zware opgave is om te schrijven.
In dit 1-op-1-traject voor schrijfcoaching krijg je inzicht in wat er komt kijken bij een goed werkende schrijfmachine en welke onderdelen bij jou goed werken en welke nog wat smering nodig hebben.
Soms is dat inzicht al voldoende om makkelijker te kunnen schrijven.
Vaak is er meer nodig, bijvoorbeeld:
Het kan zomaar zijn dat je meer tijd overhoudt voor de inhoud van je werk. Bovendien, niet alleen tijd, maar ook meer focus, omdat de stress van het moeten schrijven er niet meer is. Dus je werk zelf wordt kwalitatief beter.
Het kan ook zijn dat meer inhoudelijke reacties krijgt op je tekst, omdat je in staat bent jouw boodschap beter over te brengen.
Of dat je meer plezier hebt in je werk. Datgene waar je steeds tegenop zag is tenslotte weg.
Uiteindelijk gaat het erom je nieuwe kennis en vaardigheden zo in te zetten dat het een gewoonte wordt. Dat kost tijd. En veel oefenen met gerichte feedback.
Je investering in dit traject bedraag € 2.000, vrij van btw.
Wil je graag een offerte op maat? Laat het me weten.
Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.
Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is. Een combinatie – op maat - met andere trajecten is ook mogelijk.
In zo’n gesprek stel ik veel vragen en jij stelt jouw vragen.
Ik stel vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.
Neem contact met me op AanmeldenErvaring leert dat dit traject bij de meeste mensen voldoende is om de worsteling met schrijven los te laten en met meer gemak hun zakelijke teksten te schrijven. Schrijfblokkades komen bloot te liggen en verliezen daarmee hun laden. Nieuwe, noodzakelijke schrijftechnieken worden meer eigen.
Uiteraard kan ik niet inschatten hoe snel jij leert en hoe makkelijk jouw belemmeringen verminderen.
Ook heb ik geen invloed op hoeveel jij oefent. Hoe meer je oefent, hoe sneller duidelijk wordt waar jouw schrijfmachine hapert en ook hoe sneller je nieuwe schrijftechnieken eigen maakt. Uiteraard is het mogelijk om het traject uit te breiden, op maat voor jou.
Ja, dat zit er wel bij, want uiteindelijk wil je toch dat schrijven gemakkelijker gaat. dat gaan we dan ook, langzaam, opbouwen.
Maar we beginnen daar niet direct mee, dus maak je niet ongerust als jij nu al onrustig wordt als je aan schrijven denkt. En als je moet schrijven, dan gaat dat stap voor stap, zodat de spanning niet te groot wordt.
Ja, zeker. Ook al heb je je tekst af en is het schrijven formeel klaar, iets houd je kennelijk tegen om hem te publiceren.
Is dit voor jou het geval dan gaan we in het traject in op waar dat door komt en hoe je daarmee zo kunt omgaan dat je er niet of minder last van hebt.
Het kost tijd en veel oefenen-met-feedback om je nieuwe vaardigheden eigen te maken.
Tegelijk werkt het het beste dat er maximaal 2 tot 3 weken tussen de sessies zit, zodat je kunt voortbouwen op wat je leert. Zit er langer tussen, dan is de kans groot dat je weer - deels - vergeten bent wat je de vorige keer hebt gehoord.
Daarom duren trajecten meestal maximaal 6 maanden.
Ik kan me voorstellen dat je je dat afvraagt. Het is heel normaal om te twijfelen aan de ernst van iets als je op het punt staat een stap te zetten. Wellicht helpt het je om eerst in beeld te brengen waar je zoal moeite mee hebt. Daarvoor heb ik een vragenlijst ontwikkeld, die je zo kunt invullen. Ik heb de vragenlijst, met een knipoog, zo genoemd: Welk type schrijfblokkeerder ben jij?
Natuurlijk, dat kan ook. Dat betekent wel dat je naar mijn praktijkruimte moet komen, in Bennekom.
Weet wel, ik geef mijn schrijfcoaching al jarenlang via online sessies. Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. extra voordeel is dat je het tussen je werkzaamheden door kunt plannen. Bovendien, je hebt geen reistijd en kunt dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching krijgen.
Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.
Mijn ervaring is dat als je veel moeite hebt met schrijven en er steeds mee worstelt, het beter is om het hele traject te doen. Het is niet een simpel trucje dat je 'even' aanleert. Het gaat erom uit te zoeken wat maakt dat jij zo'n moeite hebt en vaak liggen er meer oorzaken onder.
Vervolgens is het uittesten wat bij jou werkt om voorbij die obstakels te komen. Vervolgens moet die nieuwe manier van werken en denken zodanig beklijven dat je er zelfstandig mee verder kunt. Dat vergt oefening met feedback en weer oefenen en weer feedback.
Alleen inzicht in wat er nodig is, is onvoldoende. Dan ga je weer schrijven, na het traject, en denkt; hoe zat het ook weer? En ben je nog niets opgeschoten.
Daarom raad ik aan minimaal het hele traject te doen. Soms is nog een aanvulling nodig, die is dan op maat voor wat we inschatten dat jij nog aan extra hulp kunt gebruiken.
Het ene moment kort en bondig en dan weer eindeloos uitgebreid. Het ene moment verrassend tot in je tenen, het andere moment best wel saai. Jij weet straks hoe je de lezer op het puntje van haar stoel krijgt en hoe je hem weer verliest. Zin in?
Jij wil je natuurlijke schrijfstijl ontdekken. Een die echt bij jou hoort, wellicht subtiel als het gaat om rapporten of memo's, of heel herkenbaar voor je blogs, posts voor social media en website.
Je wil weten of je tekst goed genoeg is. Waar verbetering mogelijk is en hoe je dat voor elkaar krijgt. Of je wil overleggen over de beste insteek. Sparren met iemand die vooraf of tijdens het schrijven met je meedenkt. Wat ook kan: de materie die jij alleen of met anderen tot een rapport wil maken is flink complex. Daarvoor zoek je professionele begeleiding .