Aanmelden

Minder worstelen met schrijven


Kom los van je worsteling met schrijven

Tekening van blije jongen die in de zon loopt

Persoonlijke coaching voor als je wilt leren om meer in een flow te schrijven, met minder ‘strijd’ en zonder drempels waar je steeds overheen moet. Voor ondernemers, onderzoekers en ieder ander die schrijft voor zijn of haar werk.

Op deze pagina: informatie over het traject Minder worstelen met schrijven, maar eerst inzicht in het schrijfproces en waarom het helemaal niet gek is als schrijven niet goed lukt.

Als schrijven nu eens gemakkelijker ging..

Je zou willen dat schrijven vloeiender ging. In een flow, met meer plezier.

Kun je niet wat tips en trucs krijgen om die flow te pakken te krijgen en te putten uit je eigen schrijfbron, zodat schrijven wat minder moeite en energie kost?

Ja, dat kan. Maar ik vermoed maar zo dat een paar tips niet voldoende zijn.

Tips en trucs verminderen namelijk wel symptomen, maar laten onderliggende oorzaken in tact. Pas als je zicht hebt op de onderliggende oorzaken pak je de worsteling die jij ervaart met schrijven werkelijk aan.

Wat maakt dat schrijven vaak zo moeizaam gaat? Eigenlijk bij iedereen?

Schrijven lijkt een simpele vaardigheid, iets wat toch iedereen kan?

Dat ligt iets genuanceerder.

Ik vergelijk schrijven wel eens met een grote machine die aan het werk is, vol radertjes en tandwielen die allemaal in elkaar grijpen. Pas als elk van die tandwielen en radertjes goed functioneert, kan de machine een tekst produceren, die logisch en gestructureerd is, die jij met plezier schrijft en waar jij ook nog eens tevreden over bent.

Schrijven is namelijk een taak die veel van ons en onze hersenen vergt. In ieder geval moet je er al je aandacht bij hebben.

Daar komt bij dat verschillende hersendelen erbij betrokken zijn, zoals je spraak, je geheugen, je motoriek en zelfs je emoties. Al die hersendelen kun je zien als die radertjes en tandwielen in de machine, die zonder weerstand in elkaar moeten grijpen.

Schrijven is bovendien een taak die we moeten aanleren. Je wordt niet geboren met het vermogen vanzelf te gaan schrijven, zoals je wel ‘vanzelf’ leert praten.

Juist in het aanleren van goed schrijven kan er veel misgaan

In het aanleren van schrijven kan er veel mis gaan waardoor schrijven voor jou als volwassene minder prettig is dan zou kunnen.

Zie je jezelf als klein ukkie naar de basisschool gaan? Je eerste plek van vele waar je leert over hoe je hoort te schrijven, wat wel mag en wat niet mag. Je hele leven lang.

Je ervaart frustraties, hoort aan wat je leraren, ouders, collega’s tegen je zeggen over je schrijfkwaliteiten. Je incorporeert heel veel regels, zinnige regels maar ook onzinnige of tegenstrijdige. Je leert ook dingen niet, je leraar legt het niet goed uit of het klopt niet wat hij zegt.

Alles stop je in je schrijfmachine. De regels, de tegenstrijdige adviezen en de feedback die jij krijgt op wat je schrijft en hoe je schrijft. De opbouwende reacties, de negatieve kritiek en de meningen, niet alleen over hoe je schrijft, maar ook over jou als persoon.

Een haperende schrijfmachine, die herijkt moet worden

Zie je jouw schrijfmachine voor je? Een prachtige machine, maar wel een waar zand tussen de tandwielen is geslopen of waar tandwielen ontbreken.

Jij wist niet eens dat die machine bestond, dus weet je ook niet dat hij niet goed werkt en dat het tijd is hem te repareren. Zo staat het er voor bij heel veel mensen en waarschijnlijk ook bij jou. Logisch dus dat het vaak een zware opgave is om te schrijven. En het is ook helemaal niet gek als een paar tips en trucs je onvoldoende helpen.

'De spanning voor het schrijven is helemaal weg'

Elke keer als ik moest schrijven dacht ik shit, shit, ik moet schrijven. Die spanning vooraf is helemaal weg. Dat is het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb in de schrijfcoaching.

Ik denk er nu niet meer bij na als ik moet schrijven. En doordat de spanning weg is, gaat het schrijven ook beter. Ik weet wel dat er moeilijke momenten met schrijven komen, maar dan heb ik bagage, ik weet hoe ik het aan moet pakken, ik weet hoe ik ermee om moet gaan en daar val ik dan gewoon op terug.

In Océ-termen zeg ik: het was een nuttige cursus, ik heb veel geleerd en ik kan het direct in praktijk brengen.

Herman van der Meijs, De Schrijfster

Traject Los van je worsteling met schrijven

In de persoonlijke coaching gaan we jouw schrijfmachine ontleden. We gaan op zoek naar waar het bij jou in het schrijfproces stokt.

Soms is dat inzicht al voldoende om makkelijker te kunnen schrijven.

Soms is er meer nodig

Bijvoorbeeld:

  • Een voor jou effectief schrijfproces ontwikkelen. Schrijven bestaat uit vele fases die je in korte of langere tijd doorloopt, soms opeenvolgend soms door elkaar. Voor ieder loopt dat anders. Het kan zijn dat je huidige schrijfproces voor jou niet werkt en dat je hulp nodig hebt om het wél effectief te krijgen.
  • Handvatten leren kennen die werken in de situaties waar jij tegenaan loopt.
  • Zo omgaan met de gedachten, overtuigingen en regels die jou belemmeren, dat je er minder last van hebt bij het schrijven. Daarvoor gebruik ik technieken uit mindfulness/meditatie-achtige setting, waaronder de Innerlijke Reis of Journey, waarvoor ik gecertificeerd ben.

Interesse in het traject?

Neem contact met me op, dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in en kijken we of en hoe dit traject jou kan helpen. 

Neem contact met me op Aanmelden

Vragen

Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. Het is gemakkelijk omdat je geen reistijd hebt en dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching kunt krijgen.

Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.

Ja, dat zit er wel bij, want uiteindelijk wil je toch dat schrijven gemakkelijker gaat en gaan we dat ook, langzaam, opbouwen. Maar we beginnen daar niet mee, dus maak je niet ongerust als jij nu al onrustig wordt als je aan schrijven denkt. En als je moet schrijven, dan gaat dat stap voor stap, zodat de spanning niet te groot wordt.

Ja, zeker. Ook al heb je je tekst af en is het schrijven formeel klaar, iets houd je kennelijk tegen om hem te publiceren.

Is dit voor jou het geval dan gaan we in het traject in op waar dat door komt en hoe je daarmee zo kunt omgaan dat je er niet of minder last van hebt.

Het hangt af van waar jij op dit moment staat en hoeveel zand er tussen jouw tandwielen is geslopen.

Om toch een idee te  geven, plan ik graag een telefonische afspraak met je in om door te spreken waar jij tegenaan loopt en wat je globaal kunt verwachten.

Het is in ieder geval geen ‘quick fix’ waar je in één sessie vanaf bent.

Ik kan me  voorstellen dat je je dat afvraagt. Het is heel normaal om te twijfelen aan de ernst van iets als je op het punt staat een stap te zetten. Wellicht helpt het je om eerst in beeld te brengen waar je zoal moeite mee hebt. Daarvoor heb ik een vragenlijst ontwikkeld, die je zo kunt invullen. Ik heb de vragenlijst, met een knipoog, zo genoemd: Welk type schrijfblokkeerder ben jij?

Andere trainingen

Scherp Zakelijk Schrijven 1-op-1 coaching
Scherp Zakelijk Schrijven

Het ene moment kort en bondig en dan weer eindeloos uitgebreid. Het ene moment verrassend tot in je tenen, het andere moment best wel saai. Jij weet straks hoe je de lezer op het puntje van haar stoel krijgt en hoe je hem weer verliest. Zin in? 

Je natuurlijke schrijfstijl 1-op-1-coaching
Je natuurlijke schrijfstijl

Jij wil je natuurlijke schrijfstijl ontdekken. Een die echt bij jou hoort, wellicht subtiel als het gaat om rapporten of memo's, of heel herkenbaar voor je blogs, posts voor social media en website. 

Feedback, sparren, meedenken Strippenkaart
Feedback, sparren, meedenken

Je wil weten of je tekst goed genoeg is. Waar verbetering mogelijk is en hoe je dat voor elkaar krijgt. Of je wil overleggen over de beste insteek. Sparren met iemand die vooraf of tijdens het schrijven met je meedenkt. 

Bekijk het volledige overzicht