Aanmelden

Minder worstelen met schrijven


Weg met die weerstand

Tekening van iemand bij de computer die met zijn hoofd uit frustratie op de tafel bonkt

Persoonlijke coaching voor als je wilt leren om meer in een flow te schrijven, met minder ‘strijd’ en zonder drempels waar je steeds overheen moet. Voor ondernemers, onderzoekers en ieder ander die schrijft voor zijn of haar werk.

Op deze pagina: informatie over het traject Minder worstelen met schrijven, maar eerst inzicht in het schrijfproces en waarom het helemaal niet gek is als schrijven niet goed lukt.

Als schrijven nu eens gemakkelijker ging..

Je voelt de moed al in je schoenen zinken zodra je collega of je baas zegt ‘schrijf je dat even op?’ Zodra je er niet onderuit kan om dat verslag te schrijven Of zodra het weer tijd is voor je nieuwsbrief.

Je weet al hoe het gaat: je voelt hoe de stress zich in je lichaam opbouwt, stelt uit en uit, krijgt met de moed der wanhoop wat op papier, wat je binnen de kortste keren weer schrapt. Na uren, dagen, misschien wel weken ploeteren heb je eindelijk wat staan. Maar dat durf je eigenlijk niet te publiceren.

Je wilt meer in flow schrijven

Kan dat niet anders? Meer vanzelf? Meer in een flow? Met meer grip op wat en hoe je schrijft? En op een manier dat je tevreden bent over het resultaat?

Ja, dat kan zeker. Schrijven met gemak is te leren.

Niet met een paar simpele tips en trucs. Maar door te onderzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn van jouw worsteling en dan precies daar wat aan te doen.

Wat maakt dat schrijven vaak zo moeizaam gaat?

Schrijven is niet zo simpel als het soms lijkt.

Schrijven bestaat uit verschillende deelprocessen waar ook nog eens allerlei hersendelen bij betrokken zijn. Al die deelprocessen moet je goed in de vingers hebben en op het juiste moment inzetten.

Ik vergelijk schrijven daarom wel eens met een grote machine die aan het werk is, vol

radertjes en tandwielen die allemaal in elkaar grijpen.

Pas als elk van die tandwielen en radertjes goed functioneert, kan de machine een tekst produceren, die logisch en gestructureerd is, die jij met plezier schrijft en waar jij ook nog eens tevreden over bent.

De vicieuze cirkel van jouw interne schrijfmachine. Zand wegvegen en machine leren kennen: inzicht in schrijven en loskomen van blokkades

Je eigen schrijfmachine vanaf dat je naar school gaat

Zo’n machine is niet van de ene op de andere dag gebouwd. Daar gaat jaren overheen, waarbij je elke keer een nieuw onderdeel toevoegt en hem ook nog eens precies op maat maakt voor jouw eigen gebruik.

Bij dit bouwen kun je niet zonder anderen. Van hen moet je het leren. Je wordt helaas niet geboren met het vermogen vanzelf te gaan schrijven, zoals je wel ‘vanzelf’ leert praten.

Zie je jezelf als klein ukkie naar de basisschool gaan? Je eerste plek van vele waar je leert wat er komt kijken bij schrijven, wat wel mag en wat niet mag. Je hele leven lang.

Je ervaart frustraties, hoort aan wat je leraren, ouders, collega’s tegen je zeggen over je schrijfkwaliteiten. Je incorporeert heel veel regels, zinnige regels maar ook onzinnige of tegenstrijdige. Je leert ook dingen niet, je leraar legt het niet goed uit of het klopt niet wat hij zegt.

Jij stuurt jouw schrijfmachine aan

Daar komt nog eens bij dat jij degene bent die die machine bouwt en ook weer gebruikt. Als er iets in jou zelf stroef loopt, dan heeft dat gevolgen voor je machine.

Neem de leraar die tegen jou zei: ‘Jij kan niet schrijven,  iedere keer als je een stukje schreef. Misschien ben je dat gaan geloven en is dat al de eerste drempel waar je overheen moet als je gaat schrijven.

Of, los van het schrijven zelf. Jij hebt er bijvoorbeeld een hekel aan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dan is het niet gek dat je jezelf onbewust saboteert als je van plan bent een verslag te schrijven. Want daarmee laat je bij uitstek zien waar jij voor staat. Of perfectionisme maakt dat je niet snel tevreden bent, dus ook niet bij wat je schrijft.

'De spanning voor het schrijven is helemaal weg'

Elke keer als ik moest schrijven dacht ik shit, shit, ik moet schrijven. Die spanning vooraf is helemaal weg. Dat is het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb in de schrijfcoaching.

Ik denk er nu niet meer bij na als ik moet schrijven. En doordat de spanning weg is, gaat het schrijven ook beter. Ik weet wel dat er moeilijke momenten met schrijven komen, maar dan heb ik bagage, ik weet hoe ik het aan moet pakken, ik weet hoe ik ermee om moet gaan en daar val ik dan gewoon op terug.

In Océ-termen zeg ik: het was een nuttige cursus, ik heb veel geleerd en ik kan het direct in praktijk brengen.

Herman van der Meijs, De Schrijfster

Een schrijfmachine, waarvan je de werking niet kent

Zie je jouw schrijfmachine voor je? Een prachtige machine, maar wel een waar zand tussen de tandwielen is geslopen of eentje waar je geen idee hebt hoe je die aan de praat moet krijgen.

Jij wist niet eens dat die machine bestond, dus weet je ook niet dat hij niet goed werkt en dat het tijd is hem te repareren. Zo staat het er voor bij heel veel mensen en waarschijnlijk ook bij jou. Logisch dus dat het vaak een zware opgave is om te schrijven.

Traject Los van je worsteling met schrijven

In dit 1-op-1-traject voor schrijfcoaching krijg je inzicht in wat er komt kijken bij een goed werkende schrijfmachine en welke onderdelen bij jou goed werken en welke nog wat smering nodig hebben.

 

Soms is dat inzicht al voldoende om makkelijker te kunnen schrijven.

Vaak is er meer nodig, bijvoorbeeld:

 • Een voor jou effectief schrijfproces ontwikkelen. Schrijven bestaat uit vele fases die je in korte of langere tijd doorloopt, soms opeenvolgend soms door elkaar. Het is belangrijk dat je die fases kent en daar bij het schrijven rekening mee houdt. Als schrijven niet goed lukt, kan het zijn dat je huidige schrijfproces voor jou niet werkt en dat je hulp nodig hebt om het wél effectief te krijgen.
 • Specifieke handvatten leren kennen die passen bij hoe jij werkt en die helpen om je gedachten op een logische manier op papier te krijgen. Met deze handvatten krijg je het voor elkaar om de essentie van je boodschap weer te geven, zonder te verdwalen in overbodige informatie. Ook leer je hoe je je eigen tekst kunt checken op hoofdlijn en logische volgorde.
 • Zo omgaan met de gedachten, overtuigingen en regels die jou belemmeren, dat je er minder last van hebt bij het schrijven. Daarvoor gebruik ik technieken uit mindfulness/meditatie-achtige setting, waaronder de Innerlijke Reis of Journey, waarvoor ik gecertificeerd ben.
 • Technieken die je in kunt zetten als je toch weer eens vast komt te zitten met een tekst (en dat is helemaal niet gek, ook mij overkomt dat wel eens).
 • • Een combinatie van bovenstaande. 

Wat heb je aan Minder worstelen met schrijven?

 • Je leert je hoe je de kern te pakken krijgt van wat je wilt opschrijven en hoe je dat vervolgens uitbouwt op een manier die logisch is. Dit begint al voordat je gaat schrijven; veel van het werk dat je doet voor een goed rapport of een kernachtige e-mail bestaat namelijk uit voorwerk.
 • Je ontwikkelt je eigen, praktische schrijftechnieken, zodat je je gedachten gestructureerd op papier kunt krijgen, zonder je te verliezen in uitstellen, wanhoop of details die niet relevant zijn voor je tekst. 
 • Je ontdekt wat er speelt als jij vastloopt of opziet tegen het schrijven. Dit inzicht maakt dat je manieren ontdekt die jou helpen om vlotter te kunnen schrijven.
 • Je leert de gedachten, overtuigingen, beelden en emoties (her)kennen die jou het schrijven moeilijk maken en je ontdekt manieren om daar zo mee om te gaan dat je toch gaat schrijven of ermee doorgaat.
 • Je leert meer over het schrijfproces en wat je kunt doen om die tekst af te krijgen als je toch weer een keer vast begint te lopen.
 • Je weerstand tegen schrijven wordt minder, je gaat er minder tegen opzien en het misschien zelfs wel leuk vinden.

Meer tijd over voor je werk

Het kan zomaar zijn dat je meer tijd overhoudt voor de inhoud van je werk. Bovendien, niet alleen tijd, maar ook meer focus, omdat de stress van het moeten schrijven er niet meer is. Dus je werk zelf wordt kwalitatief beter.

Het kan ook zijn dat meer inhoudelijke reacties krijgt op je tekst, omdat je in staat bent jouw boodschap beter over te brengen.

Of dat je meer plezier hebt in je werk. Datgene waar je steeds tegenop zag is tenslotte weg.

Hoe ziet het traject er concreet uit?

 • Het traject start met een voorbereidingsopdracht. Hierbij beantwoord je vragen die mij inzicht geven in hoe het schrijfproces bij jou verloopt. 
 • We werken meestal met teksten die jij hebt geschreven of nog wil gaan schrijven. Een enkele keer werken we met proefopdrachten. Als je worstelt met schrijven is het namelijk van belang uit te zoeken waar het precies in het schrijfproces mis gaat, wat er in je hoofd gebeurt en waar het vast loopt. Niet op een abstracte manier, door erover te praten, maar juist aan de hand van het werkelijke schrijfproces aan de hand van de teksten die je werkelijk schrijft.
 • Er zijn, waar nodig, extra (schrijf)oefeningen als huiswerk. Soms is het handig om ‘droog’ te oefenen, om nieuwe technieken eigen te maken. 
 • Er is, waar nodig, achtergrondmateriaal dat jou helpt om meer grip op het schrijven te krijgen.
 • 8 maal schriftelijke, uitgebreide analyse en feedback op teksten en/of ander huiswerkmateriaal dat aan bod komt in het schrijftraject. 
 • 8 maal online meeting van een uur of een evenredig aantal kortere sessies. Hierin krijg je uitleg over het schrijfproces, je leert wat er nodig is om een overzichtelijke, heldere tekst te schrijven en hoe je problemen waar je tegenaan loopt kunt aanpakken. In de online meeting stel ik je (veel) vragen om te achterhalen waar het schrijven moeilijk gaat en waar aanpassing van je schrijfproces of schrijftechnieken zinvol is. Tegelijk is er ruimte voor jouw vragen over de huiswerkopdrachten, dat wat je hebt geschreven en het schrijfproces. Ik gebruik voor deze online meeting het platform zoom. Als je dat prettig vindt, neem ik de meeting op, en stuur je de opname na afloop toe. Dit geeft je de mogelijkheid om later nog na te luisteren. 
 • Onbeperkt kort e-mailcontact voor advies of hulp bij dringende vragen. 

Interesse in Minder worstelen met schrijven?

Uiteindelijk gaat het erom je nieuwe kennis en vaardigheden zo in te zetten dat het een gewoonte wordt. Dat kost tijd. En veel oefenen met gerichte feedback.

Jouw investering

Je investering in dit traject bedraag € 2.000, vrij van btw.

Wil je graag een offerte op maat? Laat het me weten.

Overweeg je dit traject of heb je vragen?

Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.

Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is. Een combinatie – op maat - met andere trajecten is ook mogelijk.

In zo’n gesprek stel ik veel vragen en jij stelt jouw vragen.

Ik stel vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.

Neem contact met me op Aanmelden

Vragen

Ervaring leert dat dit traject bij de meeste mensen voldoende is om de worsteling met schrijven los te laten en met meer gemak hun zakelijke teksten te schrijven. Schrijfblokkades komen bloot te liggen en verliezen daarmee hun laden. Nieuwe, noodzakelijke schrijftechnieken worden meer eigen.

Uiteraard kan ik niet inschatten hoe snel jij leert en hoe makkelijk jouw belemmeringen verminderen.

Ook heb ik geen invloed op hoeveel jij oefent. Hoe meer je oefent, hoe sneller duidelijk wordt waar jouw schrijfmachine hapert en ook hoe sneller je nieuwe schrijftechnieken eigen maakt. Uiteraard is het mogelijk om het traject uit te breiden, op maat voor jou.

Ja, dat zit er wel bij, want uiteindelijk wil je toch dat schrijven gemakkelijker gaat. dat gaan we dan ook, langzaam, opbouwen.

Maar we beginnen daar niet direct mee, dus maak je niet ongerust als jij nu al onrustig wordt als je aan schrijven denkt. En als je moet schrijven, dan gaat dat stap voor stap, zodat de spanning niet te groot wordt.

Ja, zeker. Ook al heb je je tekst af en is het schrijven formeel klaar, iets houd je kennelijk tegen om hem te publiceren.

Is dit voor jou het geval dan gaan we in het traject in op waar dat door komt en hoe je daarmee zo kunt omgaan dat je er niet of minder last van hebt.

 

Het kost tijd en veel oefenen-met-feedback om je nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Tegelijk werkt het het beste dat er maximaal 2 tot 3 weken tussen de sessies zit, zodat je kunt voortbouwen op wat je leert. Zit er langer tussen, dan is de kans groot dat je weer - deels - vergeten bent wat je de vorige keer hebt gehoord.

Daarom duren trajecten meestal maximaal 6 maanden.  

Ik kan me  voorstellen dat je je dat afvraagt. Het is heel normaal om te twijfelen aan de ernst van iets als je op het punt staat een stap te zetten. Wellicht helpt het je om eerst in beeld te brengen waar je zoal moeite mee hebt. Daarvoor heb ik een vragenlijst ontwikkeld, die je zo kunt invullen. Ik heb de vragenlijst, met een knipoog, zo genoemd: Welk type schrijfblokkeerder ben jij?

Natuurlijk, dat kan ook. Dat betekent wel dat je naar mijn praktijkruimte moet komen, in Bennekom.

Weet wel, ik geef mijn schrijfcoaching al jarenlang via online sessies. Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. extra voordeel is dat je het tussen je werkzaamheden door kunt plannen. Bovendien, je hebt geen reistijd en kunt dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching krijgen.

Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.

Mijn ervaring is dat als je veel moeite hebt met schrijven en er steeds mee worstelt, het beter is om het hele traject te doen. Het is niet een simpel trucje dat je 'even' aanleert. Het gaat erom uit te zoeken wat maakt dat jij zo'n moeite hebt en vaak liggen er meer oorzaken onder. 

Vervolgens is het uittesten wat bij jou werkt om voorbij die obstakels te komen. Vervolgens moet die nieuwe manier van werken en denken zodanig beklijven dat je er zelfstandig mee verder kunt. Dat vergt oefening met feedback en weer oefenen en weer feedback.

Alleen inzicht in wat er nodig is, is onvoldoende. Dan ga je weer schrijven, na het traject, en denkt; hoe zat het ook weer? En ben je nog niets opgeschoten.

Daarom raad ik aan minimaal het hele traject te doen. Soms is nog een aanvulling nodig, die is dan op maat voor wat we inschatten dat jij nog aan extra hulp kunt gebruiken. 

Neem contact met me op
Scherp Zakelijk Schrijven 1-op-1 coaching
Scherp Zakelijk Schrijven

Het ene moment kort en bondig en dan weer eindeloos uitgebreid. Het ene moment verrassend tot in je tenen, het andere moment best wel saai. Jij weet straks hoe je de lezer op het puntje van haar stoel krijgt en hoe je hem weer verliest. Zin in? 

Je natuurlijke schrijfstijl 1-op-1-coaching
Je natuurlijke schrijfstijl

Jij wil je natuurlijke schrijfstijl ontdekken. Een die echt bij jou hoort, wellicht subtiel als het gaat om rapporten of memo's, of heel herkenbaar voor je blogs, posts voor social media en website. 

Schrijven finetunen Maatwerk
Schrijven finetunen

Je wil weten of je tekst goed genoeg is. Waar verbetering mogelijk is en hoe je dat voor elkaar krijgt. Of je wil overleggen over de beste insteek. Sparren met iemand die vooraf of tijdens het schrijven met je meedenkt. Wat ook kan: de materie die jij alleen of met anderen tot een rapport wil maken is flink complex. Daarvoor zoek je professionele begeleiding . 

Bekijk het volledige overzicht