Aanmelden

Je natuurlijke schrijfstijl


Tekening van poppetje dat lekker in de natuur aan het typen is

Integer, vertrouwenwekkend en herkenbaar

Jij voelt je thuis bij het schrijven van teksten en je kunt die teksten op maat maken van je lezer. Toch ontbreekt er nog iets. Ze zijn te standaard. Te inwisselbaar met wat anderen schrijven.

Ze zijn niet ‘jij’. Jouw eigen stempel ontbreekt. Zelfs als je moet voldoen aan allerlei standaarden, dan nog wil je net even die eigenheid erin door laten klinken. Voor je marketing. Of in formele teksten.

In deze 1-op-1-coaching ontdek je je eigen schrijfstijl en leer je hoe je die inzet. 

Jouw schrijfmachine

Cirkel van onderdelen van jouw schrijfmachine, vergelijkbaar met het schrijfproces. Hier: De machine bijstellen, schrijven in je eigen stijl

Ik zeg wel eens dat goed schrijven alleen goed lukt als jouw interne schrijfmachine vlekkeloos loopt. Op alle onderdelen.

Als het gaat om je natuurlijke schrijfstijl kun je best schrijven. Wat je schrijft is inhoudelijk correct. Maar je eigen signatuur ontbreekt. Je tekst is inwisselbaar.

Je hebt als het ware weinig grip op je schrijfmachine en je hebt geen idee hoe je, binnen de kaders van jouw organisatie of eigen bedrijf, je eigen stijl kunt hanteren, zodat je herkenbaar bent voor je lezer. Kun je dat wel dan vertrouwt jouw lezer je al door jouw tekst te lezen.

Kan dat wel, jezelf zijn in je teksten?

Ik kan me voorstellen dat je je dat afvraagt.

Je collega's drukken je op het hart dat je het format van de organisatie volgt. Zo hoort dat nu eenmaal.

Marketeers zeggen dat je wel hun methode, hun tips moet volgen, anders kun je die klanten wel vergeten.

Het draait om jou

Ik ben geen marketeer, dus wat zeg ik?

Ik zeg altijd dat het om jou draait. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk? Dat moet ook terugkomen in hoe je schrijft, waar je ook voor schrijft. Wat je ook schrijft. 

Als je namelijk gaat proberen de stijl van een ander over te nemen, dan merken je lezers dat. Dan komt je tekst minder betrouwbaar over. Je lezers geloven je niet, worden geen klant bij je en gaan niet doen wat jij graag wilt dat ze doen. Je boodschap komt dus minder goed over.

Bovendien: hanteer jij je eigen stijl dan wordt schrijven leuker en gaat het je ook makkelijker af. 

Betere klanten door niet meer te verleiden
‘Betere klanten door niet meer te verleiden’

‘Ziezo, hierbij mijn herwerkte teksten. Ik moest er zelf bijna van huilen toen ik ze herlas. Het raakte me echt en dat is de eerste keer, daar ben ik echt gelukkig om.’

Ik citeer hier uit mijn e-mail aan Leonore toen ik haar mijn herschreven webteksten stuurde. Beter kan ik niet laten zien wat het me deed om eindelijk in mijn eigen stijl te schrijven en niet langer met allerlei trucjes mensen proberen te verleiden.

Dat past veel beter bij me als mens; bij wie ik ben en wat ik doe.

Bij businesscoaches had ik geleerd dat je allerlei trucjes moest toepassen om mensen te verleiden.

Ik voelde wel dat dat niet bij me paste, maar hoe moest ik dan wel schrijven?

In Je natuurlijke schrijfstijl gingen we de diepte in om te bekijken wat dat betekent voor hoe je schrijft.

Sinds ik mijn webteksten heb herschreven heb ik betere klanten, klanten die me energie geven. Hun soort probleem past beter bij wat ik te bieden heb en ze zijn bereid om zichzelf in vraag te stellen en om aan zichzelf te werken. Het zijn gewoon leuke mensen.

Steve Savels, Biggerpicture.be

Wat houdt een traject Schrijven in je eigen stijl in?

Dit is een 1-op-1-coachingstraject waarin jij gaat ontdekken wat bij jou past. 

  • Jouw eigenheid

De woorden die jij schrijft en de zinnen die jij formuleert komen uiteraard altijd uit jou. Toch zijn ze niet altijd ‘van’ jou.

Ongemerkt heb je in de loop van je leven formats overgenomen van anderen. Een voorbeeld hiervan is wat ik de goeroe-stijl noem. De wat schreeuwerige vorm van marketing met grote beloftes die vaak niet waargemaakt worden. Voor je er erg in hebt gebruik je hier onderdelen van, terwijl dat helemaal niet bij je past, waardoor je potentiële klanten afschrikt.

Daarom onderzoeken we in dit traject wat jouw eigenheid is. Waar sta jij voor? Wat vind jij belangrijk in het contact met je lezer en wat niet? Hoe wil jij overkomen op je lezer?

  • Welke woorden en welke schrijfstijl passen bij jou? 

Bij je natuurlijke schrijfstijl zijn er woorden waar jij je prettig bij voelt of juist niet, er is informatie die je graag geeft en er zijn zinnen die echt bij je passen en die dan ook relatief makkelijk naar boven borrelen als je ze eenmaal hebt ‘ontmoet’.

  • Welke schrijfvormen en -stijlen passen NIET bij jou?

Het omgekeerde van het vorige punt. Je bent je er soms niet van bewust dat je woorden, zinsdelen of hele zinnen gebruikt die die jou geen goed doen, waar je je zelfs een beetje voor moet wapenen. Ze werken averechts, voor jou en voor je lezers. En toch val je er heel makkelijk voor en zonder dat je in de gaten hebt dat ze je betrouwbaarheid verminderen. 

  • Je eigenheid aanboren tijdens het schrijven

Je eigenheid kennen, weten welke woorden en stijlen bij je passen en welke niet, geeft veel inzicht. Dit helpt je om daadwerkelijk je eigenheid te laten zien en toe te passen.

Wel kan het zo zijn dat je soms terugvalt in oude schrijfpatronen. Je merkt dat wat je schrijft tóch niet precies ‘jij’ is. Daarom is deze laatste stap belangrijk: leren hoe je die eigenheid kunt aanboren als je in oude gewoontes vervalt.

Waarom zou je je eigen schrijfstijl willen ontdekken?

Goede vraag.

Het is die drive in jou die fluistert dat je jezelf wil laten zien.

Want als je jezelf laat zien in die tekst, heb je meer resultaat van wat je schrijft.

Krijg je meer inhoudelijke reacties op wat je hebt geschreven.

Overtuig je je lezer eerder van dat waar je je lezer van wilt overtuigen.

Zijn mensen blij als ze tekst van jou krijgen, in plaats van dat ze het zuchtend op een stapel leggen.

 Zie je het voor je?

Wat houdt het traject in?

  • Het traject start met een voorbereidingsopdracht. Hierbij beantwoord je vragen die inzicht geven in waar jij voor staat. 
  • We werken met teksten die jij hebt geschreven of nog wil gaan schrijven. Daarnaast krijg je proefopdrachten en leesopdrachten. Het gaat erom dat jij je bewust wordt hoe je schrijft en wat bij jou past. Dat kan alleen door (veel) te schrijven en (veel) te lezen. 
  • 6 maal schriftelijke feedback op teksten en/of ander huiswerkmateriaal dat aan bod komt in het schrijftraject zodat je meer zicht krijgt op je eigen schrijfstijl. 
  • 6 maal online meeting van een uur of een evenredig aantal kortere sessies. Ik gebruik voor deze online meeting het platform zoom. Als je dat prettig vindt, neem ik de meeting op, en stuur je de opname na afloop toe. Dit geeft je de mogelijkheid om later nog na te luisteren. 
  • Bereid je voor op heel veel vragen. Vragen over wat je schrijft, hoe je schrijft, wat je aanspreekt in andere teksten, wat je juist niet aanspreekt. Dat doe ik mondeling tijdens onze online sessies en ook schriftelijk. 

Uiteindelijk gaat het erom je nieuwe kennis en vaardigheden zo in te zetten dat het een gewoonte wordt. Dat kost tijd. En veel oefenen met gerichte feedback.

Jouw investering

De investering in het traject Je Natuurlijke Schrijfstijl bedraagt € 900, vrij van btw, vooraf te voldoen.

Voorwaarde voor deelname

In dit traject gaat het alleen over jouw eigen schrijfstijl. Dat betekent dat het in dit traject niet gaat over de basis van het schrijven of beeldender schrijven, creatiever, scherper, meer to-the-point.

Om te kijken of dit traject geschikt is voor je, wil ik daarom eerst een of meer teksten van jou zien.

Uiteraard is er altijd een combinatie mogelijk met andere trajecten. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Overweeg je dit traject, heb je vragen?

Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.

Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is. Een combinatie – op maat - met andere trajecten is ook mogelijk.

In zo’n gesprek stel ik veel vragen en jij stelt jouw vragen.

Ik stel vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.

Neem contact met me op

Dit traject is geschikt voor jou als je je eigen stem wil laten zien in wat je schrijft. Voorwaarde is wel dat je de basis van schrijven onder de knie hebt. Daarnaast bepaal jij zelf of het ook daadwerkelijk zinvol is voor jouw werk.

Schrijven in je eigen stijl maakt dat mensen je al leren kennen voordat je ze ontmoet. Je krijgt de klanten die bij je passen. De klanten die niet bij je passen haken al van tevoren af, zodat je daar geen extra tijd aan kwijt bent. Daarnaast maakt schrijven in je eigen stijl het schrijven zelf aangenamer. Ook als je in een organisatie werkt waar je moet voldoen aan een standaard.

Schrijven in je eigen stijl is niet bedoel om sneller te schrijven. Wel kan het daaraan bijdragen omdat je niet meer hoeft te worstelen met wat nu werkelijk bij je past. Je weet dat immers al.

Dat hangt van jou af: hoeveel tijd heb jij tot je beschikking? Om werkelijk vooruit te gaan, is het van belang om veel te oefenen en veel feedback te krijgen, gedurende niet al te lange tijd. Daarom ga ik uit van maximaal 6 maanden.

Neem gerust contact met me op voor een telefonische afspraak.

Neem contact met me op Aanmelden