Blogs over schrijven

Wil je al mijn nieuwe blogs over schrijven ontvangen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, met handleiding over verleiden met schrijven.

Inzichten over schrijven van mij vind je ook op Tekstnetblogt

Bewust onbekwaam: die nare fase bij het leren schrijven
Bewust onbekwaam: die nare fase bij het leren schrijven Iets nieuws leren is soms zooo irritant. Je weet dat het anders kan, maar je kunt het nog niet. Dat is precies het moment dat je vooruit bent gegaan, merk ik bij mijn schrijfcoachklanten. Hier nog een amusante video over deze fase van Bewust Onbekwaam.
Stress bij het schrijven - Ik loop vast
Stress bij het schrijven - Ik loop vast Waarom is er toch iedere keer die stress als je wil schrijven? Je neemt je voor om het de volgende keer anders te doen. En shit. Weer voel je hoe de stress je lichaam overneemt, en maakt dat je steeds meer opziet tegen schrijven.
Van Baggertekst naar Betertekst
Van Baggertekst naar Betertekst Van alles heeft ze gedaan aan haar schrijfblokkades. Tevergeefs. Ze heeft nog 1 idee, dat ik aanvankelijk volledig in de wind sla. Tot we de puzzel naar de oorzaak van haar blokkade weten te leggen. Lees over deze puzzel en hoe die haar helpt met schrijven.
Je rapport bij elkaar puzzelen
Je rapport bij elkaar puzzelen Je weet precies wat het effect moet zijn van je rapport. Je hebt ook ideeën genoeg voor de tekst. Maar het lukt maar niet om alles tot een consistent geheel te krijgen.
Weg met de schaamte voor schrijfhulp
Weg met de schaamte voor schrijfhulp Voel jij schaamte omdat je schrijfhulp nodig hebt? Weet dat je daarmee juist laat zien dat je een topper bent. Net als die topsporter met coach.
Komt de boodschap van je tekst wel over?
Komt de boodschap van je tekst wel over? Soms denk je: wat ik nu heb geschreven is helemaal helder. Totdat iemand zegt: wat wil je nu eigenlijk zeggen? Helaas. Moet je opnieuw aan de bak...
De wanhoop als schrijven niet lukt
De wanhoop als schrijven niet lukt Wanhoop borrelt op. Het schrijven lukt echt niet. Je denkt dat jij het echt niet kan. En dan ineens is er hoop.
Over je schrijfblokkade heen komen: e-book
Over je schrijfblokkade heen komen: e-book Een e-book voor als je weerstand voelt tegen schrijven, regelmatig worstelt met een schrijfblokkade of uitstelt. 47 pagina’s dik. Gratis. Voor jou.
Laat je grote hoofdboodschap zien
Laat je grote hoofdboodschap zien Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat is waar je hoofdboodschap voor dient. En dat is soms best lastig.
Schrijf  eigen woorden, kopiëren helpt niet
Schrijf eigen woorden, kopiëren helpt niet Ze jatte woorden. Van haar collega’s. Van oude rapporten. Of van haar baas. Maar het hielp niet. Wat hielp wel?
Zit je vast met schrijven? Stel vragen
Zit je vast met schrijven? Stel vragen “Al een week lang ben ik bezig met die k**-teksten en nog is het drie keer niks. Ik ben er klaar mee. Wil jij me helpen?” Natuurlijk doe ik dat.
Met je eigen woorden gemakkelijker schrijven
Met je eigen woorden gemakkelijker schrijven Als je toch jouw eigen woorden kon vinden, woorden die van diep uit jezelf komen. Dat is pas echt schrijven met je eigen stem. Lees hier hoe dat werkt.
Wat schrijf je als alles onzeker is?
Wat schrijf je als alles onzeker is? Wat zeg je, wat doe je, wat schrijf je als niets, helemaal niets, zeker is? Wat zet je in, welke woorden gebruik je? Overwegingen over een goede communicatie.
Passieve zinnen soms beter voor imago
Passieve zinnen soms beter voor imago Passieve zinnen moet je vermijden als je een lekker leesbare tekst wil. Maar soms juist niet, zo blijkt.
Van ambtenarentaal naar makkelijk leesbare teksten
Van ambtenarentaal naar makkelijk leesbare teksten Ambtelijk schrijven staat gelijk aan formeel, saai en onleesbaar. Wil jij het anders? Hier lees je hoe je dat doet.
Iedere week bloggen. Hoe houd je dat vol?
Iedere week bloggen. Hoe houd je dat vol? Je hebt je vast voorgenomen: je gaat iedere week bloggen. Of een post op LinkedIn zetten. Alleen: hoe houd je dat vol?
Als je lezer je bedoeling verkeerd opvat
Als je lezer je bedoeling verkeerd opvat Voor je het weet vat je lezer jouw woorden totaal anders op dan je ze bedoeld hebt. Dat maakt schrijven zo lastig. Lees hier waar dat aan ligt.
'Marketing? Maar ik wil niet in de spotlights'
'Marketing? Maar ik wil niet in de spotlights' Je wil niet over jezelf schrijven, maar je moet wel. Voor je marketing. Of toch niet?
Een superblog. En toch geen klanten
Een superblog. En toch geen klanten Je schrijft het ene superblog na het andere. Er komen volop reacties op en de bezoekersaantallen op je site schieten omhoog. Maar waar blijven de klanten?
De vicieuze cirkel van gedachten in. En er weer uit
De vicieuze cirkel van gedachten in. En er weer uit Als je terecht komt in een vicieuze cirkel waarin schrijven steeds meer moeite kost, zak je steeds dieper weg. Hoe werkt dat en hoe breek je weer uit die cirkel?
‘Oooh, dus ik mag ook informatieve blogs schrijven’
‘Oooh, dus ik mag ook informatieve blogs schrijven’ Informatieve blogs schrijven? Daar trek je geen klanten mee, wordt vaak gezegd. Dat heeft een reden. Maar die reden klopt niet.
‘Waarom kan zij wél met gemak schrijven, en ik niet?’
‘Waarom kan zij wél met gemak schrijven, en ik niet?’ Je dénkt misschien dat je te langzaam schrijft, dat je in één keer je tekst moet schrijven, dat je tekst foutloos moet zijn. Maar met die overtuiging maak je het schrijven nodeloos lastig.
Waarom we onzeker zijn met schrijven. Allemaal
Waarom we onzeker zijn met schrijven. Allemaal Voel je je onzeker met schrijven? Je bent niet de enige. Heel veel mensen blijken er last van te hebben en het is ook heel begrijpelijk. Maar wanhoop niet.
Abstracte tekst omzetten in concrete woorden
Abstracte tekst omzetten in concrete woorden Over het verschil tussen concrete woorden en abstracte woorden. En waarom je met concreet betrouwbaarder overkomt.
Met gezond verstand schrijven voor je marketing
Met gezond verstand schrijven voor je marketing Goede marketing betekent dat je je gezond verstand gebruikt en je eigen stijl aanhoudt. Je niet gek laten maken door wat anderen vinden. Mee eens?
Met opgeheven hoofd vragen om een schrijftraining
Met opgeheven hoofd vragen om een schrijftraining Vragen om een schrijftraining omdat je moeite hebt met schrijven voelt als falen. Maar schrijven is best ingewikkeld. Dus vraag gerust.
Je marketingprofiel: hulp voor je natuurlijke schrijfstijl
Je marketingprofiel: hulp voor je natuurlijke schrijfstijl Niemand wil in een hokje geplaatst worden. Toch helpt zo’n hokje je soms vooruit; voor jou als persoon en voor jou als ondernemer, zoals het hokje van je marketingprofiel.
Help, ik wil sneller schrijven
Help, ik wil sneller schrijven Ik vind dat ik zo lang bezig ben met schrijven, vertrouwde ze me toe. Kan jij me niet wat tips geven om sneller te schrijven? En ik hielp haar, maar anders dan ze had gedacht.
Integere marketing op basis van vertrouwen
Integere marketing op basis van vertrouwen Bestaat integere marketing op basis van vertrouwen? Daar trek je toch geen klanten mee? Voor een antwoord op die vraag neem ik je mee naar een wild stromende beek.
Als praten je beter afgaat dan schrijven
Als praten je beter afgaat dan schrijven Haar ogen schieten sterretjes. Ze zuigt me mee in haar verhaal en ik luister. Onontkoombaar. Deze klant heeft de kracht van het woord. Maar schrijven kost moeite.
Waarom ik geen blog met tips meer schrijf
Waarom ik geen blog met tips meer schrijf Blogs met tips zijn misschien makkelijke om te schrijven, maar wil je er klanten mee trekken, dan werken ze meestal niet. Lees hier waarom.
Perfectionist: het goede woord zit er niet bij
Perfectionist: het goede woord zit er niet bij Jij bent perfectionist en schrijven duurt bij jou eindeloos? Het kan altijd erger. Ontdek hoe deze schrijver in zijn roman iemand laat zoeken naar het goede woord.
Goed saai schrijven is prima
Goed saai schrijven is prima Nee, saai schrijven is niet erg. Veel belangrijker is wat je schrijft: de inhoud. Over vertrouwen, herkenning en aanmoediggingen.
Is die eerste zin echt zo belangrijk?
Is die eerste zin echt zo belangrijk? Trek jij voldoende lezers met die eerste zin van je tekst? Of brengt die eerste zin jou tot wanhoop? Lees hoe je die eerste zin het beste kunt inzetten.
Weg met de zo-hoort-het-formules en adviezen
Weg met de zo-hoort-het-formules en adviezen Formules, invuloefeningen, formats: ze kunnen je op weg helpen als je niet goed weet hoe schrijft. Maar soms vormen ze juist het struikelblok en moet je je er van ontdoen en je eigen stijl volgen. Bij mij is dat steeds vaker het geval. Bij jou misschien ook?
Hoe je nagaat of je tekst concreet genoeg is
Hoe je nagaat of je tekst concreet genoeg is Concrete tekst maakt dat je lezer je begrijpt. En pas als je lezer je begrijpt, onderneemt hij actie. Wordt klant bij je. Of gaat je bellen. Aanwijzingen om je eigen tekst minder vaag en juist concreter te maken.
De juiste woorden; vind ze onder het fluweel
De juiste woorden; vind ze onder het fluweel Over stilte. En over woorden. Wat heb je aan woorden? Maar nog meer: hoe kom je aan de juiste woorden, als je ze niet kunt vinden?
Je eigen taal vinden in je marketing: hoe doe je dat?
Je eigen taal vinden in je marketing: hoe doe je dat? Wat doe je als je marketingactiviteiten hebt geleerd hebt die niet bij je passen? Durf je ze los te laten of klamp je je eraan vast? Sommige mensen kunnen jaloersmakend goed loslaten.
Emotioneel beschadigd door schreeuwerige marketing
Emotioneel beschadigd door schreeuwerige marketing klanten van schreeuwerige marketinggoeroes zijn beschadigd, zegt ze. Emotioneel beschadigd omdat ze marketing toepasten die niet bij ze passen. Hoe zit dat?
Je eigen schrijfstijl
Je eigen schrijfstijl Bij musici vind je het heel normaal dat ieder zijn of haar eigen stijl heeft. Ook als ze dezelfde muziek spelen. Daar kun je van leren als het gaat over jouw schrijfstijl. Lees maar.
Hoe angst jou het schrijven zuur maakt
Hoe angst jou het schrijven zuur maakt Je weet precies waarom je niet tot schrijven komt of waarom het zo moeizaam gaat. Maar ja, helpt je niet. Logisch, er zit namelijk iets onder.
Als je verkooptechnieken niet passen bij wie je bent
Als je verkooptechnieken niet passen bij wie je bent Er was alleen nog boosheid, wantrouwen en pijn die zich als een deken over de zaal verspreidden, zodra het eerste bedrag op de flipover verscheen en hoe langer de man aan het woord was.
Een promotiefilm met jou in beeld?
Een promotiefilm met jou in beeld? Wil je een videoscript schrijven? Houd jezelf erbuiten. Tenzij het bij je ondernemerstype past, anders jaag je alleen maar klanten weg.
Een eigen schrijfstijl voor een 'ja' van je klanten
Een eigen schrijfstijl voor een 'ja' van je klanten Wil jij een ‘ ja’ van je klant? Volg dan de aanwijzingen van je ondernemerstype en schrijf in je eigen schrijfstijl. Hoe? Kijk wat werkt om een ‘ ja’ te krijgen: het huwelijksaanzoek.
Waarom een summiere briefing dubbel werk geeft
Waarom een summiere briefing dubbel werk geeft Het belang van een echt uitstekende briefing voor de tekst die je gaat schrijven en wat er kan mis gaan als je zonder briefing aan de slag gaat. Zoals mij overkwam.
‘Wie zit er nou op mijn mening te wachten?’
‘Wie zit er nou op mijn mening te wachten?’ Zeg eens eerlijk: wie zit er nou op jouw mening te wachten? Wat jij weet is toch niet zo bijzonder? En je leest het al overal. Dus, waarom bloggen?
Hoe check jij of je tekst goed genoeg is?
Hoe check jij of je tekst goed genoeg is? Is het genoeg om makkelijk te schrijven? Nee, dat zegt namelijk niets over de kwaliteit van je tekst. Is je tekst goed genoeg? Daar draait het om.
Hoe je persoonlijke schrijfstijl voor je werkt
Hoe je persoonlijke schrijfstijl voor je werkt Hoe bewust zet jij je eigen schrijfstijl in? Of schrijf je (onbewust) in de stijl van iemand anders? Ontdek waarom dat niet zo handig is.
Hoe krijg je feedback op je tekst waar je wél wat aan hebt?
Hoe krijg je feedback op je tekst waar je wél wat aan hebt? Wat moet je doen om feedback te krijgen op je tekst waar je ook wat aan hebt? Stel de juiste vragen aan de juiste persoon.
Hoe schrijf je kort, bondig en compleet
Hoe schrijf je kort, bondig en compleet Schrijf zo dat je lezer geboeid blijft. En dat hoeft niet altijd kort, bondig en compleet te zijn. Inspiratie hiervoor is Bartaki de raaf (uit een boek)
Marketing: alleen doen wat bij je past; dat werkt (beter)
Marketing: alleen doen wat bij je past; dat werkt (beter) Rust? Bij je marketing? Ja dus. Dat kan als je alleen doet wat bij je past, zo vertelden deze ondernemers mij.
Waarom schaarste in je tekst averechts werkt
Waarom schaarste in je tekst averechts werkt Schaarste creëren om meer te verkopen. Ik doe er niet meer aan mee. Jij? Ik zal je vertellen waarom niet.
Hoe je zakelijke tekst opknapt van creatief schrijven
Hoe je zakelijke tekst opknapt van creatief schrijven Iedereen is creatief, ook jij. Alleen moet je het soms een beetje speelruimte geven. Daarom hier alle ins en outs over creativiteit in je tekst.
A/B test voor de beste kop, zonder moeite
A/B test voor de beste kop, zonder moeite Wat is nou de beste kop voor je blog? Welke geeft het meeste bereik? Dat is vaak lastig te voorspellen. Hier meer informatie over een hulpmiddel.
Zo schrijven dat je marketingboodschap wél overkomt
Zo schrijven dat je marketingboodschap wél overkomt Wat te doen tegen de gemeenste marketingtrucs?
Geen smoesjes meer om niet te schrijven
Geen smoesjes meer om niet te schrijven Er is altijd wel wat te bedenken om NIET te gaan schrijven. Smoesjes, noemen we dat ook wel. Tijd om de oorzaak onder de loep te nemen en in beweging te komen.
Hoe je je eigen tekst verbetert
Hoe je je eigen tekst verbetert Hoe pak je dat nu aan als je tekst nog niet prettig leesbaar is? Als je het gevoel hebt dat je nog niet die lezer bij zijn nekvel te pakken hebt? Lees hoe in blog en video.
Waarom je blij kunt zijn als je marketing niet werkt
Waarom je blij kunt zijn als je marketing niet werkt Heb je een vreselijke hekel aan marketing en haat je het om ervoor te schrijven? Stop daarmee. Ontdek dat er marketing is die bij je past. 
Hoe je een call to action schrijft in je eigen stijl
Hoe je een call to action schrijft in je eigen stijl Je call to action moet natuurlijk wel je lezer aanzetten tot actie. Anders heb je er niet zo veel aan. Wat is daarbij belangrijk?
Persoonlijk zijn is eng, maar dan roep je wel reacties op
Persoonlijk zijn is eng, maar dan roep je wel reacties op Persoonlijk zijn? In je tekst? Waarom zou je? Nou, omdat je lezer dan iets van jou ziet, iets echts, iets wezenlijks. En dat spreekt aan. Zelfs bij je marketing
Hoe schrijf je met verdriet?
Hoe schrijf je met verdriet? Schrijven met verdriet?  Lastig, maar ook dat kun je. Zelfs een zakelijke tekst. Leer van kunstenaars. Mijn verdriet.
Freewriting: wat is dat en wat heb je eraan?
Freewriting: wat is dat en wat heb je eraan? Free writing is een prachtige, zachte manier om schrijfproblemen te lijf te gaan. Wat hout het in, wat zijn de valkuilen en hoe laat je het voor je werken?
Wat is jouw ondernemersprofiel?
Wat is jouw ondernemersprofiel? Wil je weten welke schrijfstijl bij je past, dan moet je weten welk type ondernemer je bent.
Vind je eigen schrijfstijl en ondernemen wordt veel leuker
Vind je eigen schrijfstijl en ondernemen wordt veel leuker Na-apen van de schrijfstijl van andere ondernemers werkt niet. Pas met je eigen schrijfstijl vind je je eigen klant.
Hoe profi tekstschrijvers hun schrijfprobleem oplossen
Hoe profi tekstschrijvers hun schrijfprobleem oplossen Iedereen heeft wel eens een schrijfprobleem. Zelfs professionele tekstschrijvers. Lees wat zij doen als ze vast komen te zitten met schrijven.
Weg met de 32 tips tegen schrijfblokkade
Weg met de 32 tips tegen schrijfblokkade Al die tips tegen schrijfblokkade. Helpen die nou echt? Soms wel. Soms moet je dieper graven. Hier 32 tips. Of helpen die niet?
Hoe schrijftechnieken je helpen effect te bereiken met je tekst
Hoe schrijftechnieken je helpen effect te bereiken met je tekst Het effect van woorden kan immens zijn. Zo groot dat je ze dagen later nog herinnert. Hoe doe je dat? Aan de hand van een toneelvoorstelling.
Je zou toch schrijven? (Een gesprek)
Je zou toch schrijven? (Een gesprek) Je zou toch schrijven? Dat blog. Dat rapport. Die webtekst? Hoe zit het daarmee? Nog niet begonnen met schrijven?
Waarom ik een schrijfcoach nodig heb
Waarom ik een schrijfcoach nodig heb Soms gaat het schrijven niet. Blijf je worstelen met die tekst. Groeit de weerstand. En dan is daar de schrijfcoach!
Hoe je een eind breit aan je zin (en je tekst af krijgt)
Hoe je een eind breit aan je zin (en je tekst af krijgt) Soms wil je te veel schrijven. Alles moet op papier. En dat maakt juist dat je niets schrijft. Hoe kom je weer los?
Hoe je je schrijftijd nuttig besteedt
Hoe je je schrijftijd nuttig besteedt Voorkom baggerteksten door van te voren te bedenken wat nuttig is voor je lezer. Wat helpt daarbij?
Waarom schrijven je gezondheid verbetert
Waarom schrijven je gezondheid verbetert Hoe komt het dat schrijven goed is voor je gezondheid? Talloze studies bewijzen dat. Maar je moet wel de juiste technieken inzetten. Hier lees je hoe.
Uitstelgedrag: wat helpt wél (om te gaan schrijven)?
Uitstelgedrag: wat helpt wél (om te gaan schrijven)? Eigenlijk is een introductie niet nodig. Zijn er mensen die altijd onmiddellijk doen wat ze zich voornemen? Altijd? Nooit last van uitstelgedrag?
Perfectionisme: stop met schaven en herschrijven
Perfectionisme: stop met schaven en herschrijven Ook ik heb vaak last van dat verdraaide perfectionisme. Dan vind ik mijn tekst niet goed genoeg om te publiceren. Wat dan?
Hoe krijg je meer klanten via je site zonder technisch gedoe?
Hoe krijg je meer klanten via je site zonder technisch gedoe? Wil je klanten via je site dan is goed bloggen een eerste vereiste. Maar er is meer nodig. Wat? Bekijk het interview met Stijn Zeeman.
Eindelijk dat begin schrijven, in 5 stappen
Eindelijk dat begin schrijven, in 5 stappen Een begin schrijven is soms knap lastig. De woorden willen maar niet komen. Wat dan? Met deze 5 stappen heb je een begin, voor elke soort tekst.
Een saaie tekst een tikkeltje creatiever maken
Een saaie tekst een tikkeltje creatiever maken Een saaie tekst kun je via een simpele truc creatiever maken: eerst nostalgisch  denken. dan komt die creativiteit vanzelf. 
Writer’s block? Praktische remedies tegen 3 types schrijfblokkades
Writer’s block? Praktische remedies tegen 3 types schrijfblokkades Writer’s block of schrijfblokkade? Verminder deze 3 veelvoorkomende schrijfblokkades met dit praktisch advies.
Op zoek naar de juiste toon in je zakelijke e-mail
Op zoek naar de juiste toon in je zakelijke e-mail Hoe vaak komt jouw goedbedoelde e-mail niet goed over? Met deze 3 hulpmiddelen tref je sneller de juiste toon.
Hoe je woede inzet voor een tekst die overtuigt
Hoe je woede inzet voor een tekst die overtuigt Schrijven met woede? Kan heel goed, zelfs in een zakelijke tekst. Hier een voorbeeld van hoe dat werkt.
Weg met het moeten, dan wordt schrijven leuk
Weg met het moeten, dan wordt schrijven leuk Soms is schrijven leuk. Soms niet. Helemaal niet. Hoe maak je het dan leuk? Onderzoek jouw eigen 'moeten'.
Overzicht schrijftips: schrijf pakkend en met meer gemak
Overzicht schrijftips: schrijf pakkend en met meer gemak Een handig overzicht van mijn schrijftips: structuur aanbrengen in je gedachten, de lezer pakken, je weerstand of schrijfblokkade verminderen.
Je gedachten inzetten om schrijven makkelijker te maken
Je gedachten inzetten om schrijven makkelijker te maken Goed genoeg. Hoe vaak zeg jij dat? Of moet het toch nog beter; die zin, die alinea, die tekst? Hoe 'goed genoeg' je het schrijven makkelijker maakt.
Als je moeite hebt met afronden van je tekst
Als je moeite hebt met afronden van je tekst Soms gaat schrijven prima. Alleen heb je moeite met afronden van je tekst. Wat kun je dan doen om een goede tekst te krijgen?
Je frustratie met schrijven de baas
Je frustratie met schrijven de baas Frustratie met schrijven kan soms flink opspelen, je hebt gewoon geen zin meer. Hoe houd je jezelf gemotiveerd? Plus video met kleine oefening om je dip te verminderen.
Schrijf een begin dat je lezer bij de keel grijpt
Schrijf een begin dat je lezer bij de keel grijpt Het begin dat je hebt geschreven ‘pakt’ niet. Je twijfelt aan alles, ook aan jezelf, maar hebt geen idee hoe je dat begin kunt veranderen.
Durf jij te zeggen: ik kan schrijven?
Durf jij te zeggen: ik kan schrijven? Durf jij te zeggen: 'Ik kan schrijven'? Waarschijnlijk zet je er een 'niet' tussen. Ontdek hoe dat jou belemmert.
Houd op met zeggen dat die schrijfklus sneller moet
Houd op met zeggen dat die schrijfklus sneller moet Iedereen zegt dat dat schrijven sneller moet. Sneller kan. Maar is dat wel reëel? Hier een video hoe lang het schrijven werkelijk duurt.
Als schrijven één grote worsteling is. Wat dan?
Als schrijven één grote worsteling is. Wat dan? Ik weet het: soms is schrijven één grote worsteling. Iedere keer weer. Daar kun je vanaf komen! Lees hier meer.
Nee, een beeld zegt niet meer dan 1000 woorden
Nee, een beeld zegt niet meer dan 1000 woorden Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zo wordt beweerd. Maar het klopt niet. Hier lees je waarom je toch echt moet schrijven bij dat beeld.
Het nare van gedachtesprongen
Het nare van gedachtesprongen Voor je het weet heb je een gedachtesprong in je tekst. Gevolg? Je lezer kan je niet volgen en haakt af. Wat deze eenden je daarin te vertellen hebben.
15 Tips voor een nooit eindigende schrijfblokkade
15 Tips voor een nooit eindigende schrijfblokkade Je zit vast met schrijven: schrijfblokkade. Voor de zoveelste keer. Wat kun je doen om daarvan af te komen?
Met charisma in je tekst krijg je alle waardering die je wenst
Met charisma in je tekst krijg je alle waardering die je wenst Met charisma in je tekst? Waar heb je het over? Ja, dat kan heus in je tekst. En is ook nodig en kun je aan werken.
Weer plezier krijgen in schrijven
Weer plezier krijgen in schrijven Je houdt niet van schrijven en dat zal nooit over gaan, denk je. Toch kan ook jij plezier krijgen in dat schrijven. Hier vast een begin.
Schrijven gaat makkelijker met iemand in gedachten
Schrijven gaat makkelijker met iemand in gedachten Wat maakt schrijven zo lastig? Omdat je lezer pas na afloop reageert. Lees hier waarom het helpt om iemand in gedachten te nemen bij schrijven.
Hoe krijg je de lezer in actie?
Hoe krijg je de lezer in actie? Elke tekst moet begrijpelijk en goed leesbaar zijn. En toch is dat niet altijd goed genoeg om je lezer te laten doen wat jij voor ogen hebt.
Maak je lezer gelukkig met je eigen schrijfstijl
Maak je lezer gelukkig met je eigen schrijfstijl Ieder heeft een eigen schrijfstijl. Waar moet je op letten als je je eigen schrijfstijl wilt leren kennen of ontwikkelen? En hoe een krant kan miskleunen.
Hoe je een sprankelende onderwerpregel voor je nieuwsbrief schrijft
Hoe je een sprankelende onderwerpregel voor je nieuwsbrief schrijft De onderwerpregel van je nieuwsbrief of e-mail bepaalt of je lezer de mail opent. Ontdek welke onderwerpregel bij jou past.
Hoe je die onmogelijk grote schrijfklus aanpakt
Hoe je die onmogelijk grote schrijfklus aanpakt Soms heb je zo'n grote schrijfklus, dat je hem steeds uitstelt, nooit aan begint. Zonde. Lees hier hoe je dat aanpakt.
Lef heb je nodig om goed te schrijven
Lef heb je nodig om goed te schrijven Wil je teksten schrijven die begrijpelijk en helder zijn, dan heb je lef nodig. Lef om die te schrijven en zichtbaar te zijn.
Sluit aan bij je lezer met de juiste toon en insteek
Sluit aan bij je lezer met de juiste toon en insteek Goede informatie in je tekst: belangrijk. Minstens zo belangrijk is de juiste toon en insteek. Hier lees je hoe je daarmee omgaat.
Schrijf in de taal van je lezer
Schrijf in de taal van je lezer Schrijf in de taal van je lezer. Het lijkt zo'n simpele schrijftip, maar toch is het lastig je tekst eenvoudig te houden. Hoe komt dat en wat doe je eraan?
Hoe je super-ingewikkelde kennis begrijpelijk uitlegt
Hoe je super-ingewikkelde kennis begrijpelijk uitlegt Denk je dat jouw ingewikkelde kennis niet simpel is uit te leggen? Niet waar: zet vergelijkingen in en gebruik veel voorbeelden.
Hoe je emotie inzet om je lezer te raken
Hoe je emotie inzet om je lezer te raken Welke emotie wil je oproepen bij je lezer? Zet je woorden vervolgens bewust in om je lezer te raken, recht in zijn hart. Dan heeft je tekst de meeste impact
Hoe je ervoor zorgt dat je e-mail gelezen wordt
Hoe je ervoor zorgt dat je e-mail gelezen wordt Wil je zeker weten dat de je e-mail gelezen wordt en onthouden wordt? Pas dan de algemene schrijfregels toe én die voor e-mail.
Van ‘ik kan niet schrijven’ naar ‘ik kan schrijven’
Van ‘ik kan niet schrijven’ naar ‘ik kan schrijven’ Je denkt misschien: 'ik kan niet schrijven', maar dat is niet waar. Het is maar een overtuiging, en die kun je veranderen: en dan kun je leren schrijven.
Hoe weet ik of mijn tekst goed genoeg is?
Hoe weet ik of mijn tekst goed genoeg is? Je voelt je onzeker over de kwaliteit van je tekst. Je vraagt je af: is mijn tekst goed genoeg? Kan ik hem zo publiceren? Hoe ga je daarmee om?
Zo schrijven dat je lezers van je houden. Kan dat?
Zo schrijven dat je lezers van je houden. Kan dat? Inleven in je lezer: als je dat écht goed doet dan krijg je complimenten over je tekst. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Kort en bondig schrijven, ook als je veel wilt vertellen
Kort en bondig schrijven, ook als je veel wilt vertellen Kort en bondig schrijven is een must. Anders houd je geen lezer meer over. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je zoveel wilt vertellen?
Goed schrijven? Zet je gedachten uit en voel
Goed schrijven? Zet je gedachten uit en voel Schrijven en voelen horen bij elkaar: door eerst te voelen en dan pas te schrijven kun je een goede tekst schrijven. Zo doe ik dat ook, Leonore Noorduyn.
Paniek: het schrijven lukt niet. Wat nu?
Paniek: het schrijven lukt niet. Wat nu? Het schrijven lukt niet. Echt niet. Je raakt misschien in paniek. Hoe krijg je die schrijftaak af? Neem afstand en andere tips.
Waarom je ‘maar’ moet gebruiken in je tekst
Waarom je ‘maar’ moet gebruiken in je tekst 'Maar' in je tekst helpt om verband aan te brengen tussen zinnen. Daarmee vergemakkelijk je het voor de lezer om te lezen. Maar overdrijf niet!
Als je collega’s je tekst niet lezen….
Als je collega’s je tekst niet lezen…. Je wil je collega, je klant, je baas enthousiast maken met jouw tekst. Zodat ze in ieder geval gaan lezen. Wat komt daarbij kijken?
Hoe je makkelijker schrijft als je gericht ‘zomaar’ wat schrijft
Hoe je makkelijker schrijft als je gericht ‘zomaar’ wat schrijft Schrijven wat in je hoofd opkomt en later bijschaven. Dat maakt dat je makkelijker schrijft en die tekst sneller af is.
Hoe een format je helpt om sneller je blog te schrijven
Hoe een format je helpt om sneller je blog te schrijven Je blog sneller schrijven kan. Werk volgens een vast format. Hier een voorbeeld van een format, die voor veel ondernemers werkt.
Logisch denken maakt je tekst beter leesbaar
Logisch denken maakt je tekst beter leesbaar Met simpele ingrepen kun je een moeilijk leesbare tekst beter leesbaar maken. Zonder dat je informatie achterhoudt of je tekst te simpel wordt.
Een leesbare tekst schrijven door informatie te schrappen
Een leesbare tekst schrijven door informatie te schrappen Wil jij een leesbare tekst schrijven? Zorg dan dat je het overschot aan informatie schrapt. Ook als dat schrappen je pijn doet.
Wat er gebeurt als je je kennis klakkeloos opschrijft
Wat er gebeurt als je je kennis klakkeloos opschrijft Je kennis opschrijven: bedenk of je lezer dit wel echt moet en wil weten? Voor je het weet schiet je je doel voorbij en begrijpt hij er niets van.
Niets om over te schrijven: inspiratie
Niets om over te schrijven: inspiratie Als je wel wilt bloggen over je werk maar als er niets is om over te schrijven. Tenminste, dat denk je. Hier wat inspiratie.
12 redenen waarom het waardevol is je onderzoek toegankelijk te maken
12 redenen waarom het waardevol is je onderzoek toegankelijk te maken Het is voor iedere onderzoeker belangrijk zijn onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Niet overtuigd? Lees deze 12 redenen.
Schrijven met lef voor teksten die gelezen worden
Schrijven met lef voor teksten die gelezen worden Wil je dat jouw lezers jouw tekst lezen, schrijf dan met lef: lef om het anders te doen dan jij en je collega's gewend zijn.
Schrijven kan nog sneller
Schrijven kan nog sneller Je wil graag sneller schrijven, zodat jij je tijd kunt besteden aan je echte werk. Dat kan. Misschien.
Voorkom ongewenste aandacht in de media
Voorkom ongewenste aandacht in de media Schrijf zelf een goed persbericht als je wilt dat jouw onderzoek goed in de media terecht komt. Hier lees je hoe.
Waarom je beter niet ‘echter’ kunt schrijven in je tekst
Waarom je beter niet ‘echter’ kunt schrijven in je tekst Waarom schrijven mensen echter? Het is een lastig woord. Dat bovendien soms averechts werkt. Lees hier waarom en wat je ermee kan.
Durf onvolledig te zijn
Durf onvolledig te zijn “Dit wil ik er ook nog graag in hebben. En ja, dat hoort er toch ook echt bij. Maar dat en dat kan ik toch niet weglaten?”
Hoe je mensen verleidt deel te nemen aan je onderzoek
Hoe je mensen verleidt deel te nemen aan je onderzoek Het liefste val je op je knieën voor de mensen die je zo hard nodig hebt voor je onderzoek. Maar dat werkt natuurlijk niet. Wat dan wel?
Begrijpelijk schrijven: leg vakjargon uit
Begrijpelijk schrijven: leg vakjargon uit Begrijpelijk schrijven is zorgen dat je lezer jouw woorden begrijpt. Weg dus met het vakjargon. Waarom? Anders mist je lezer jouw boodschap.
Schrijven als middel voor waardering
Schrijven als middel voor waardering Hoe zou het zijn om veel meer te vertellen over wat jij doet? Om je enthousiasme te laten weerklinken? Om te vertellen over waar jij warm voor loopt? Wat er zo mooi is aan jou vak?
Hoe kom je aan een originele aanpak van je artikel?
Hoe kom je aan een originele aanpak van je artikel? En weer wil je je boodschap vertellen. En weer moet je daar een originele aanpak voor bedenken. Net nu je zo duf als een hoen bent. Wat nu?
Maar een doelgroep per tekst? Ja.
Maar een doelgroep per tekst? Ja. Het effect van je tekst valt of staat met de doelgroep: schrijven doe je maar voor 1 doelgroep, anders bereik je niemand.
Een truc met werkwoorden voor een beter leesbare tekst
Een truc met werkwoorden voor een beter leesbare tekst Je tekst beter leesbaar maken is soms eenvoudig: kijk of je zelfstandig naamwoorden (naamwoordstijl) kunt vervangen door werkwoorden.
Tekst beter te onthouden met tussenwoorden
Tekst beter te onthouden met tussenwoorden Maak je tekst beter te onthouden door slim gebruik te maken van tussenwoorden en tussenzinnen. In dit blog laat ik je zien hoe.
Begrijpelijk schrijven, ook voor je collega
Begrijpelijk schrijven, ook voor je collega Begrijpelijk schrijven. Misschien wil je het wel, maar heb je geen idee hoe. Hier wat aanwijzingen.
Schrijven met metaforen: zodat je lezer onthoudt
Schrijven met metaforen: zodat je lezer onthoudt Schrijven met metaforen werkt als een tierelier als je wilt dat je lezer je echt begrijpt. Het is alleen soms wel even puzzelen voor je een goede hebt.
Jezelf verkopen met de juiste woorden
Jezelf verkopen met de juiste woorden Jezelf verkopen in tekst. Zelfs professionele tekstschrijvers vinden het moeilijk.
Hoe je verbeelding inzet voor je zakelijke tekst
Hoe je verbeelding inzet voor je zakelijke tekst Verbeelding en zakelijk schrijven? Kan dat samengaan? Ja, zeker. In dit blog lees je waarom.
Een krachtige beginzin is de start van een krachtige tekst
Een krachtige beginzin is de start van een krachtige tekst Heb het lef om de aandacht te trekken met die beginzin. Een vage, moeilijke zin die verschillende regels beslaat, kan echt niet.
Variatie in je zinnen maakt je tekst minder saai
Variatie in je zinnen maakt je tekst minder saai Ooit wel eens een saaie tekst gelezen? Zo eentje waar je je doorheen worstelt, omdat je wel moet? Dat kan anders.
Goede alinea’s helpen je een logische tekst te schrijven
Goede alinea’s helpen je een logische tekst te schrijven Alinea’s zijn een wat ondergeschoven kindje bij niet-professionele schrijvers. Toch zijn dat de sleutels voor een goede, logische tekst.
Effectievere tekst met likkebaardend goed design
Effectievere tekst met likkebaardend goed design Waarom je niet zonder een goede designer kan. Video-interview met designer Merijntje Betzema.
Is jouw opsomming echt wel in orde?
Is jouw opsomming echt wel in orde? Een opsommingslijstje maken is toch niet zo moeilijk? Toch wel, blijkt uit veel teksten. Wat is belangrijk voor een goede lijst?
Overdrijf nou niet met die spaties!
Overdrijf nou niet met die spaties! Waarom het belangrijk is om de spaties in je woorden goed neer te zetten. Niet te weinig, maar zeker niet te veel.
Knuffel jij je lezer wel genoeg?
Knuffel jij je lezer wel genoeg? Wat voor zakelijk schrijver ben jij? Zo iemand die alleen wil zenden? Of wil je ook luisteren? Date betekent inleven in je lezer.
Als je steeds nieuwe informatie blijft zoeken
Als je steeds nieuwe informatie blijft zoeken Je denkt dat je nog niet voldoende informatie hebt om te schrijven. Je stelt uit, en uit, en nog meer. Lees waarom je beter gelijk kunt beginnen.
Ondoordringbare lappen tekst: stop ermee
Ondoordringbare lappen tekst: stop ermee Ken je dat, van die lappen tekst? Waar je niet doorheen komt? Daar bestaat een woord voor. Als je dat kent, ga je direct korter schrijven. Lees maar.
Goed in je vak maar niet goed in begrijpelijk schrijven
Goed in je vak maar niet goed in begrijpelijk schrijven Het is soms lastig om begrijpelijk te schrijven over je eigen vakgebied. Voor niet-vakgenoten wel een must. Soms gaat dat compleet mis.
Begrijpelijke brieven schrijven als gemeente
Begrijpelijke brieven schrijven als gemeente De gemeente Ede wil begrijpelijk communiceren naar haar inwoners. Waarop let je dan? Hier een voorbeeld van een aangepaste brief.
Eerst goed lezen voordat je goed kunt schrijven
Eerst goed lezen voordat je goed kunt schrijven Hoe je de mist in kunt gaan met je tekst als je niet goed leest. Te haastig lezen, of te haastig schrijven, kan leiden tot verkeerde tekst. Lees hier wat er dan gebeurt.
Professioneel tekstschrijver worstelt met tekst
Professioneel tekstschrijver worstelt met tekst Professioneel tekstschrijver noem ik me zelf. Waarom zit ik dan zo te zwoegen op dit bericht? Waar komt dat door en wat kun je ermee?
Welk type ondernemer - en schrijver - ben jij?
Welk type ondernemer - en schrijver - ben jij? Helaas, ik ben een paradijsvogel. De omschrijving sluit naadloos bij mij aan. Als ondernemer. En als schrijver. Wat voor type ben jij?
Creatief schrijven: als je je lezer wil inspireren
Creatief schrijven: als je je lezer wil inspireren Als je zakelijke teksten schrijft, is het soms lastig creatief te blijven. Met deze oefeningen van Het Witte Kopje krijg je weer inspiratie.
Spelfouten zijn helemaal niet erg
Spelfouten zijn helemaal niet erg Spelling is soms gewoon lastig. Sommige woorden kun je beter opzoeken. Aaneenschrijven of niet? Zoals ervan uitgaan. Of toch er vanuit gaan?
Hoog scoren bij google met goede teksten
Hoog scoren bij google met goede teksten Hoog scoren bij google lukt alleen met een hele goede tekst. Dat was in 2010 al zo en is alleen maar belangrijker geworden.
Weg met de overbodige zinnen in je tekst
Weg met de overbodige zinnen in je tekst Je tekst verbetert aanmerkelijk als je al je overbodige, inhoudsloze zinnen weglaat. Met een simpel trucje.
Een makkelijke tekst of makkelijk geschreven?
Een makkelijke tekst of makkelijk geschreven? Een tekst ziet er soms zo makkelijk uit: die zal wel makkelijk geschreven zijn, denk je. Niet dus. Maar misschien wel makkelijker.