Houd op met zeggen dat die schrijfklus sneller moet
3 minuten lezen
Hoe we met z'n allen een mythe overeind houden
‘Het moet toch wel in minder uren kunnen? Zoveel tijd kost het toch niet om een … blog/rapport/webtekst …. te schrijven?’ Of: hoe we samen de mythe in stand houden dan schrijven snel kan. Zie ook hoe ik schrijf, en schrap, aan dit blog, in de video onderaan.
Ik hoor die zinnen als ik een offerte schrijf. Mijn eigen stem.
Ik hoor de zinnen als luide, zware stemmen van opdrachtgevers, die altijd vinden dat ik het best in minder tijd kan doen.
Ik hoor ze soms als bangige, soms verbaasde stemmen van ondernemers en werknemers die ik coach met schrijven.
Iedereen zegt hetzelfde:
'Doe jij zo lang over het schrijven? Dat kan echt niet.'
Eerst was er die onderzoeker. Die zei: “Ik weet eigenlijk niet hoe lang ik over een rapport doe. Te lang, in ieder geval.” Ze begrootte wel altijd tijd, maar dat schreef ze gewoon over van andere onderzoeksvoorstellen. En ja, ze hoorde anderen ook wel eens klagen over dat het zoveel tijd kostte om een rapport te schrijven.
‘Dat vindt de opdrachtgever nooit goed’
Maar wat ze daarna zei, deed het hem, ze zei: “Maar als we het werkelijke aantal uren opschrijven, dan vindt de opdrachtgever dat nooit goed.”
Toen had ik er genoeg van. Het klopt niet. Het is een mythe. Een mythe die we met z’n allen in stand houden. Ja, ik ook. De mythe dat schrijven makkelijk is.
Dat schrijven best snel kan.
Ja, schrijven kan snel
- als je je gedachten gewoon zo op papier kwakt en dan vindt dat het klaar is
- als je geen enkele moeite doet om de tekst leesbaar te maken. Als je bijvoorbeeld lange, saaie zinnen construeert waarvan je aan het eind niet meer weet wat er aan het begin stond, met van die onmogelijke constructies en ellenlange bijzinnen waar je zo driekwart van zou kunnen schrappen en dan heeft de zin nog steeds dezelfde inhoud.
- als je niet hoeft na te denken over je formuleringen. Als je alleen maar denkt wat jij de ander wilt vertellen, wilt zenden en geen moeite doet om die boodschap om te vormen tot formuleringen die je lezer raken
- als het je eigenlijk geen snars kan schelen of je lezer je tekst leest
- als je er geen idee van hebt dat je je in je lezer moet verplaatsen
- als je iedere keer hetzelfde format volgt en niet écht informatie wilt delen met je lezers
Weet iemand eigenlijk hoeveel tijd schrijven écht kost?
Dan heb ik het niet over een simpele bedrijfsreportage, zoals ik die schreef toen ik nog bij Boerderij werkte. Dan wist ik al voordat ik op pad ging waar het verhaal over zou gaan, ik interviewde de boer(in), meer informatie hoorde er niet bij en ik rammelde in 2 uur een goed leesbaar stuk eruit.
Dat bedoel ik dus niet.
Wat ik wel bedoel is een stuk waarbij je heel veel informatie in je hoofd hebt verzameld. Waarover je nog geen overzicht hebt. Je weet nog niet precies wat je meeneemt en wat niet. En je weet ook nog niet in welke vorm je het gaat gieten. Je weet nog net dat het een blog moet worden. Of een onderzoeksrapport. Maar hoe ga je dan schrijven?
Hoe lang doe je dan écht over een blog? En hoe lang over een rapport?
De waarheid graag.
Een glimps daarvan is te vinden in een openhartig blog van Kitty Kilian: bloggen kost haar en andere prof-bloggers tot 20 uur!
En ik? Dit blog heeft me tot nu toe 3 uur gekost. En ik ben nog niet klaar…
(Wil je zien hoe dat gaat? Onder dit blog staat een video , die in 3 minuten laat zien hoe ik 20 minuten schrijf en schrap, en – zoals je aan dit artikel kunt zien, uiteindelijk tot nog weer iets anders kom.)
Bovendien zie je niet hoe ik me heb voorbereid, want het idee voor het onderwerp had ik al eerder. Dat heeft in mijn hoofd zitten incuberen. Die tijd telt ook mee bij een stuk schrijven, en is voor mij essentieel.
En jij?
Vind jij van jezelf dat je veeeel te lang doet over je blog, over je rapport, over je mail?
En heb je daardoor het gevoel dat je je door een grote brei moet heen worstelen, waardoor schrijven iedere keer een opgave is?
Beantwoord eens de volgende vragen:
- Vraag jezelf af of je opvatting reëel is. Misschien heeft het schrijven gewoon zoveel tijd nodig.
- Houd eens bij hoeveel tijd je werkelijk besteed aan schrijven. Doe dat bij verschillende schrijfklussen. Dat helpt je om inzicht te krijgen in hoeveel tijd schrijven werkelijk kost.
- Vraag aan anderen, (concu)collega’s, hoeveel tijd zij werkelijk kwijt zijn met schrijven. En beoordeel dan ook hun teksten: zijn ze wel goed geschreven of deugt de structuur niet, zijn ze saai, snap je na afloop nog steeds niet wat ze bedoelen? Of herhalen ze wat ze in eerder teksten hebben geschreven?
Ik ben benieuwd naar je uitkomsten.
Wil jij zien hoe ik schrijf aan dit artikel?
Wil jij samen onderzoeken hoe het met jouw tijd zit?
Heb je het gevoel dat schrijven in jouw geval te veel tijd kost? En wil je wel eens weten of dat waar is en of je efficiënter kan schrijven? Mail me voor een afspraak voor een gratis, telefonisch kennismakingsgesprek.
Neem contact met me opHallo Leonore,
Omdat schrijven vaak mijn dagelijks werk is, dat ik declareer bij opdrachtgevers, weet ik dat schrijven veel tijd tijd kost. Vaak zeggen mensen: dat jij als professionele schrijver daar zo lang over doet. Dan zeg ik, inderdaad ik schrijf niet sneller, maar wel beter. Er is ook veel verschil in tijdsbeslag per artikel. De ene keer heb je het verhaal in je hoofd en typ je het zo de computer in. De andere keer denk je uren na, schrijf je drie versies en ben je nog lang aan het stileren en corrigeren. Ik laat een artikel vaak een of meerdere dagen liggen, om er met een frisse blik nog eens doorheen te gaan.
Jouw conclusie onderschrijf ik: schrijven kost meer tijd dan je denkt en daar moet je in offertes, declaraties en planningen serieus rekening mee houden.
Ben Menting,
Hoi Leonore,
Wat een originele vondst om het typen van een tekst op je scherm te laten zien! Ik herken het wel, nieuwe stukjes schrijven en tussendoor eerdere alinea’s herschrijven.
Je conclusie is ook helemaal juist. Tekstschrijven kost veel tijd, meer tijd dan iedereen denkt. Dat geldt ook voor mij als ervaren tekstschrijver. En vaak hou ook ik de mythe van snel schrijven in stand, omdat ik het idee heb dat ik het sneller zou moeten kunnen. Ja, waarom eigenlijk?
Ik vraag me wel eens af of er een formule voor te verzinnen is, voor de tijdsduur van tekstschrijven, rekening houdend met teksttype en doelgroep, met het verzamelen en doorspitten van informatie, het bedenken en verwerpen van een format, het schrijven en toch weer omgooien, het laten nalezen en corrigeren, en wat valt er nog meer te bedenken?
Het enige dat ik zeker weet is dat de lengte van een tekst weinig zegt over de benodigde tijd.
Hartelijke groet,
Annemarie Barbier,
PS Soms, Leonore. (Ik kom dit opeens tegen). Soms. Bij een lange en ingewikkelde post. Of als ik drie keer opnieuw moet beginnen. Meestal doe ik er een uur of zes over, alles meegerekend: onderzoek, plaatjes zoeken, nieuwsbrief sturen enz.
Kitty Kilian,